Verden

Hun ble allerede kalt «Dronningen av Europa». Nå får Angela Merkel enda mer makt.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel ble kåret til verdens nest mektigste av magasinet Forbes. Barack Obama kom på tredjeplass, mens russiske Vladimir Putin endte øverst.

BRUSSEL (Aftenposten): Tyskland befester sin posisjon som Europas politiske og økonomiske maktsentrum etter Brexit. – Merkel er det eneste stabile elementet i Europa for øyeblikket, sier ekspert.

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Henry Kissingers velkjente spørsmål «hvem ringer jeg når jeg vil ha tak i Europa?», er endelig besvart:

– Svaret er at vi ringer kontoret til den tyske forbundskansleren, sier USAs tidligere NATO-ambassadør Nicholas Burns til Financial Times.

Angela Merkel er flere ganger blitt omtalt som «Dronningen av Europa». Når hun ankommer NATO-toppmøtet i Polen fredag ettermiddag er det som et av få stabile elementer i et politisk landskap preget av stor usikkerhet.

Over bordet for henne sitter ledere med en kort eller usikker fremtid i politikken: Britenes David Cameron har under to måneder igjen som statsminister, Italias Matteo Renzi har varslet sin avgang om han taper en folkeavstemning om nye reformer i oktober, Barack Obamas presidentperiode går ut i januar og noen måneder senere ser svært upopulære François Hollande ut til å bli tuppet ut av det franske presidentpalasset.

– Tyskland har allerede gradvis inntatt rollen som Europas faktiske hegemon. Det kommer til å bli enda tydeligere fremover, sier Mujtaba Rahman i analyseselskapet Eurasia Group til Aftenposten.

Med britene ute av EU øker Tysklands andel av unionens totale verdiskaping fra 20,7 i dag til 25,1 prosent.

En lignende maktforskyvning vil skje i EU-parlamentet og i EU-rådet. Tyskland blir mer dominerende når viktige avgjørelser skal tas og vil tjene forholdsmessig mer enn de små landene når stemmefordelingen skal regnes ut på nytt, ifølge forskere.

– Tyskland er ikke komfortabel med denne makten utad, men den kommer helt automatisk. Italia og Frankrike er innadvendte og kortsiktige og forsøker å få mest mulig ut av en Brexit. Det er ikke her diskusjonene om Europas fremtid foregår. Disse visjonene blir meislet ut i Berlin, sier Rahman.

Britene har mindre å tilby

Han tror USA vil legge enda mer vekt på forholdet til Tyskland fremover. Også Frankrike, som har fast sete i sikkerhetsrådet, kan vente seg flere besøk, på bekostning av britene.

– Det hvite hus ser på Brexit som et spektakulært selvmål. En intern kamp i det konservative partiet er blitt til en global hendelse. Tyskerne og franskmennene vil snakke på vegne av et bredt spekter av land, mens britene snakker på vegne av seg selv. Det er langt mindre interessant for amerikanerne, sier Rahman.

Han og flere eksperter peker på at amerikanerne har brukt britene til å forsøke å påvirke EU og følge med på det som skjer.

– Britene hjalp til med å oversette det som skjedde i EU for Washington og det som skjedde i Washington for EU. De var en pragmatisk spiller. Nå vil mye av det forsvinne, sier tidligere ambassadør Burns til Atlantic Council.

 • «Jeg er med deg, uansett». Frigjorte brev viser hvordan Tony Blair ga president Bush hemmelige løfter lenge før Irak-krigen.

– Trenger et sterkere Tyskland

Han jobbet også som rådgiver for presidentene Bill Clinton og George W. Bush og er i dag professor ved Harvard. Burns mener amerikanerne bør gå helhjertet inn for et enda tettere forhold til tyskerne.

– Det er 71 år siden andre verdenskrig, og som amerikaner føler jeg meg veldig komfortabel med å si at vi trenger et sterkere Tyskland i verden, ikke et svakere.

Merkel ser ikke lyst på at landet hun leder nå ligger an til å få enda mer makt og innflytelse, mener Judy Dempsey i tenketanken Carnegie.

– Merkel ser hvor farlig det er med britene ute av EU. Dette kan øke motstanden mot USA, mot frihandel og mot åpenhet og styrke proteksjonistiske krefter og de som vil samarbeide tettere med Russland, sier Dempsey.

Hun mener Merkel vil få en helt sentral rolle i Brexit-forhandlingene. EU-skeptiske regjeringer rundt omkring i Europa vil ikke stole på institusjonene i Brussel.

– Alle de andre lederne er svake. Hun er den eneste som har tyngden som skal til for å gjennomføre forhandlingene og redde EU-prosjektet. Men vi har ingen idé om hva hun ser for seg. Hun har aldri holdt en stor tale om Europa, sier Dempsey.

Angela Merkel har sittet med makten i Tyskland i over ti år. Her er hun sammen med daværende USA-president George W. Bush i 2007.

Uenige med seg selv

Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité, understreker også at det er langt fra sikkert i hvilken retning Tyskland vil trekke Europa fremover. Internt i tysk politikk – ja, til og med internt i den tyske regjeringen – er det stor uenighet.

– Både når det kommer til ideene om fremtidens EU og i politikken overfor Russland er det store splittelser. Her må tyskerne først finne ut hva de mener internt, sier Bundt.

Sanksjonene mot Russland er nå blitt forlenget med seks måneder. Men med et svakere Storbritannia, tror Bundt de står for fall i januar.

– Det er motstand mot sanksjonene i de største landene ellers i Europa og splittelse i Tyskland. Det virker lite sannsynlig at de vil bli forlenget, sier Bundt.

Rahman mener Storbritannia har vært en viktig motkraft til strømninger i Tyskland på flere områder.

– De har presset på for å få på plass en handelsavtale med USA, et digitalt indre marked og bedre reguleringer. Og britenes bruk kvantitative lettelser (en form for pengetrykking) gjorde det mer legitimt for Den europeiske sentralbanken å trosse Tyskland og følge etter, sier han.

Bundt i Atlanterhavskomitéen er en av flere som understreker at Tyskland fortsatt ligger etter Storbritannia og Frankrike militært. Britene er det europeiske NATO-landet som bruker klart mest på forsvar. Enkelte antar at britene vil bruke mer tid og krefter på NATO fremover.

– Når ting roer seg tror jeg mange vil se at EU ikke er tjent med å sende britene ut i den ytterste kulden, men derimot å samarbeide tett. Tyskland har ikke så mye å tilby på forsvarsområdet og vil heller aldri kunne få et like stort budsjett som britene og franskmennene. De er av historiske årsaker fortsatt redd seg selv, sier Bundt.

Merkel kunne kun fredag kveld

Brexit vil ligge som et tungt bakteppe også når landene møtes i Warszawa i morgen under ledelse av Jens Stoltenberg.

– Vi snakker om dette hele tiden. Om det vil gjøre samarbeidet vanskeligere eller lettere, om det vil styrke eller svekke NATO, sier en NATO-diplomat til Aftenposten.

Møtets noe merkelige tidspunkt – fra fredag ettermiddag til lørdag formiddag – ble blant annet valgt på grunn av Angela Merkels fulle kalender.

Hun har sittet ved makten i 10 år og 7 måneder og sett andre statsledere komme, feile og gå. Neste år kan hun vinne sitt fjerde valg på rad.

– Flyktningkrisen svekket henne, men jeg venter å se en styrking i oppslutningen om Merkel fremover. Hun er det eneste stabile elementet i Europa for øyeblikket, sier Bundt.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les utenrikskommentator Frank Rossavik: Med Storbritannia ute av EU kan både Tyskland og Frankrike få nye roller i forsvaret av Europa.

Les mer om

 1. Tyskland
 2. Brexit
 3. Angela Merkel
 4. Europa
 5. Nato
 6. EU