Schwarzenegger raser mot at homofile kan nektes servering i Indiana

Indiana og Arkansas har fått sterke reaksjoner på sin nye religionsfrihetslov. Arnold Schwarzenegger er blant dem som har gått hardt ut.

Basketballaget Indiana Pacers har hengt en stor fane foran inngangen hvor det står: «Indy ønsker alle velkommen».
  • Ingvild Berg

Etter at de republikanske guvernørene Mike Pence og Asa Hutchinson i delstatene Indiana og Arkansas signerte en ny lov om religionsfrihet i slutten av mars, har reaksjonene haglet.

Mange protesterer mot at regelverket åpner for diskriminering av homofile, ved at serveringssteder har kunnet nekte homofile adgang.

Flere serveringssteder markerer sin motstand mot den nye loven om religionsfrihet.

Eieren av pizzarestauranten Memories, Crystal O'Connor, er blant dem som applauderer loven. Til Abc57.com sier hun at de ville nektet å levere pizza til bryllup mellom homofile. «Vi diskriminerer ingen, vi gjør bare det vi tror på, og vi har rett til å tro på hva vi vil», uttalte hun i forrige uke.Familien har nå måttet gå i skjul på grunn av trusler og reaksjoner, og pizzarestauranten er midlertidig stengt.

Opprørt Schwarzenegger

Det har vært stor uenighet om loven, ifølge Huffington Post.

Mens noen har beskrevet den som et sverd som skiller grupper fra hverandre og tillater diskriminering av homofile, har andre beskrevet den som et skjold som gir religiøse større frihet til å følge sin tro.

Politikere som Arnold Schwarzenegger har gått hardt ut mot loven.

I en spalte i Washington Post skriver han:

«Som amerikaner er jeg bekymret for det som skjedde i Indiana denne uken, og for at andre stater kan vedta lignende lover. Som republikaner er jeg rasende.»

Han mener at republikanere bruker tid og krefter på feil saker. Videre viser han til statistikk på Twitter som tydelig illustrerer hvor sympatien ligger. Emneknaggen #StandWithIndiana er blitt tvitret 5571 ganger, mens #BoycottIndiana ble tvitret hele 430.728 ganger.

Han håper at alle republikanere har tatt hintet og lærer av feilgrepet.

Ordførere boikotter Indiana

Blant dem som boikotter Indiana, er ordførerne av byene San Fransisco, Denver, Portland, Oregon og Seattle.

De har ifølge Huffington Post bestemt at offentlig ansatte ikke får reise til Indiana på kommunebudsjettet, så sant det ikke er helt nødvendig.

Tusener marsjerte i Indianapolis i slutten av mars for å markere avstand mot den nye loven om religionsfrihet.

Det har også vært flere protester og markeringer for å ta avstand fra loven. På den andre siden skriver Politico.com at Louisiana-guvernør Bobby Jindale er skuffet over at Indiana og Arkansas nå har varslet at de vil revidere loven. Revisjonen har til hensikt å motvirke nettopp at butikker og andre bedrifter kan diskriminere homofile.

Jindale mener at loven, slik den opprinnelig var, ville bidratt til å stoppe diskriminering av kristne, og han protesterer mot at myndighetene skal kunne tvinge folk til å gå imot sin religiøse overbevisning.