Verden

Obama: - Vi er ikke mer splittet enn før

USAs president sier landet ikke er så delt langs etniske skillelinjer som noen hevder.

President Barack Obama sier at mennesker "fra alle raser og alle bakgrunner" er opprørt over skytingen i Dallas.
  • Ellen Balke Hveem

USAs president Barack Obama holdt lørdag ettermiddag en tale under Nato-møtet i Warszawa. Han kommenterte igjen angrepene på fem politifolk i Dallas torsdag kveld, og slår fast at det har vært en tøff uke for USA.

– Vi er ikke delt, slik noen hevder. Det er sorg, sinne og uro, men det er også samhold, sa den amerikanske presidenten.

Han viste til samholdet som er vist i etterkant av angrepet, og mener USA i dag har større samhold enn 60-tallets USA.

– Hvis noen antyder at vi har en enorm polarisering og igjen nærmer oss situasjonen vi så på 60-tallet, tar de feil, slo Obama fast.

Cynthia Ware var en av mange som hedret de døde politimennene ved å legge ned blomster ved Dallas-politiets hovedkvarter.

Skytingene skjedde i etterkant av et fredelig demonstrasjonstog mot politivold mot svarte den siste tiden. Gjerningsmannen er identifisert som Micah X. Johnson, som i forhandling med politiet sa han ønsket å «drepe hvite, og særlig hvite politifolk».

  • Sterke reaksjoner i USA: To svarte amerikanere skutt på to døgn.

– De representerer ikke oss

Obama understreket i sin tale at det er viktig å huske at noen få menneskers handlinger ikke definerer hele grupper.

– Personen som gjennomførte angrepene i Dallas er ikke mer representant for svarte amerikanere enn skyteren i Charleston er representant for hvite amerikanere. Eller gjerningspersonene i Orlando eller San Bernardino er representant for muslimske amerikanere, sa presidenten.

– De kan ikke snakke for oss. De er ikke hvem vi er, sa presidenten.

Det har dukket opp spontane støttemarkeringer over hele Dallas i løpet av fredag og lørdag. Her fra rett utenfor åstedet.

Han karakteriserte videre mannen som er mistenkt å stå bak skytingene i Dallas, og som fredag morgen ble drept av en av politiets bomberoboter, som et sykt individ.

Obama gjentok også oppfordringen om å begrense våpenvold i USA.

Politidrapene i Dallas: Fant bombemateriale hjemme hos mistenkteSlik prøver Dallas å hele sine dype sår etter politiskytingenDallas-skytteren sendt hjem fra Hæren

Les mer om

  1. Dallas
  2. Barack Obama