Verden

Over 90 ble utsatt for overgrep på én dag. Nå ber Kölns ordfører kvinner om å oppføre seg.

Kvinner må være påpasselige med hvordan de oppfører seg for å unngå overgrep, mener Kölns ordfører Henriette Reker.

Kvinner samlet seg tirsdag til demonstrasjon i Köln i protest mot både overgrep og rasisme. Foto: WOLFGANG RATTAY

 • Ntb

Over 90 kvinner skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av utlendinger i Köln nyttårsaften.

Henriette Reker, som er partiløs, ber byens kvinner om å holde seg på en armlengdes avstand fra fremmede, og hun oppfordrer dem også til å gå sammen med andre og be forbipasserende gripe inne eller vitne dersom noe skjer.

Disse rådene for hvordan unge kvinner og jenter bør oppføre seg er utarbeidet for å unngå at noe skjer med dem, sa Reker under en pressekonferanse.

Uttalelsene utløste en storm av kritikk og latterliggjøring, samt anklager om at Reker forsvarer overgripere og legger skylden på ofrene.

Reker avviser kritikken, hevder at tyske medier har tatt uttalelsene ut av sin sammenheng og at hun kun har gitt råd om hvordan jenter og kvinner selv kan bidra til å forebygge overgrep.

 • Tre personer mistenkt etter masseovergrep i Köln

— Ble omringet av opptil 30 menn

Mer enn 90 kvinner i Köln hevder å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av gjenger av utenlandske menn i sentrum av Köln på nyttårsaften, og to kvinner har anmeldt voldtekt.

De fleste tilfellene skjedde rundt byens togstasjon, men politiet avviser nå tidligere meldinger om at så mange som 1000 menn «av arabisk eller nordafrikansk opprinnelse» var involvert.

Det kan nok ha vært rundt 1000 menn i området rundt midnatt, men ikke alle var involvert i overgrepene, slår politiet i Köln fast.

Flere av kvinnene har fortalt hvordan de ble omringet av opptil 30 menn, som befølte dem og utsatte dem for andre former for seksuelle overgrep og som i mange tilfeller også stjal eiendeler fra dem.

Kriminelle gjenger

Politiet etterforsker nå om overgrepene kan knyttes til en nordafrikansk gjeng som har satt sitt preg på byen de siste par årene.

En spesialenhet hos politiet i Düsseldorf, som ligger 40 kilometer nord for Köln, har i lengre tid fulgt nøye med på et organisert nettverk av rundt 2000 kriminelle nordafrikanere, og det utelukkes ikke at det kan være en forbindelse.

Fem menn som ble pågrepet søndag, er senere sjekket ut av saken, og ingen andre er pågrepet i forbindelse med overgrep begått på nyttårsaften.

Velkjent fremgangsmåte

Også i Hamburg anmeldte 39 kvinner at de ble utsatt for seksuelle overgrep på nyttårsaften, og 14 av dem ble samtidig fraranet eiendeler.

Politietterforskere sier at det er en velkjent fremgangsmåte å omringe og overmanne ofre på denne måten, for å avlede oppmerksomheten og stjele fra dem.

Ordfører knivstukket i valgkampen

Tyskland tok imot over 1 million flyktninger i fjor og hendelsene i Köln har ført til hissige utfall og debatt.

Reker sier at det ikke er noe som tyder på at det var flyktninger som sto bak overgrepene nyttårsaften, men understreker samtidig at folk som kommer fra «andre kulturer» må læres opp i korrekt oppførsel for å lære forskjell på gledelig oppførsel og seksuell adferd.

Reker ble internasjonalt kjent i oktober i fjor etter at hun ble knivstukket i valgkampen, angivelig av en innvandringsmotstander.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Strengere voldtektslov etter overgrepene i Köln

 2. VERDEN

  I fjor endte det i masseovergrep mot kvinner. Nå slår politiet jernring rundt nyttårsfesten i Køln

 3. KOMMENTAR

  Vendepunkt Köln

 4. VERDEN

  Østerriksk politi jakter på flere menn etter meldinger om en rekke seksuelle overgrep på nyttårsaften

 5. VERDEN

  Storbritannia skal granske ny omfattende overgrepsskandale

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Fortsatt ufred for et av verdens mest forfulgte folk