Verden

De skal sikre ro og orden i verdens fredeligste land. Bli med islandsk politi på jobb.

island-xcSaRFDnxC.jpg

Få steder i verden er tryggere enn Island. Med bilder fra arbeidshverdagen på sagaøya har Reykjavik-politiet tatt sosiale medier med storm.

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Mens Norge er verdens beste land å bo i, er vårt broderfolk i vest verdensmestre i fred og fordragelighet.

I syv av de siste åtte årene har sagaøya toppet Global Peace Index' kåring av verdens mest fredelige land.

I rangeringen for 2015 kommer de igjen ut på topp, foran Danmark og Østerrike. Norge ender på 17. plass, mens krigsherjede Syria og Irak havner helt på bunnen.

Island har ikke noe eget forsvar, men en politistyrke på 800 personer sikrer ro og orden på øya.

Med lite organisert kriminalitet og svært få drap, har de også tid til å prioritere litt mindre alvorlige saker. På sin egen Instagram-konto gir Reykjavik-politiet et innblikk i hvordan politihverdagen arter seg i et av de mest fredelige hjørnene av verden.

I året som er gått oppklarte de for eksempel et gevir-tyveri i det sentrale Reykjavik ...

... og matet en flokk med skrubbsultne gjess og svaner.

 • EU kan miste et av sine største medlemmer: Dette er ønskelisten som kan sende britene rett ut av EU

Ett drap i året

På Island skjer det rett som det er at ikke en eneste person blir myrdet i løpet av et år, viser tall fra Verdensbanken. Øya har en av de laveste drapsratene i verden. De siste par årene har den ligget på rundt 0,3 drap pr. 100.000 innbyggere. Det innebærer ett drap i året på øya med litt over 320.000 innbyggere.

I motsatt ende av skalaen ligger Honduras, hvor det de siste årene er blitt drept 88 personer pr. 100.000 innbyggere.

Island er også det OECD-landet med lavest andel av befolkningen i fengsel. På Island sitter 47 av 100.000 personer i fengsel. For Norge er tallet 72, mens det for USAs del er på skyhøye 710.

Landet har også lite voldelig kriminalitet og relativt strenge lover for å få tilgang til våpen, ifølge Global Peace Index og Economist Intelligence Unit.

#niceland

Thorir Ingvarsson, sjef for sosiale medier i Reykjavik-politiet, sier det er to sykkelpolitibetjenter som har hatt ansvaret for Instagram-kontoen siden 2012.

— De fikk frie tøyler til å legge ut bilder fra hverdagen og hva de synes var viktig. Den eneste begrensingen var: Ikke gjør noe dumt, sier Ingvarsson til Aftenposten.

— De har gjort en eksepsjonell jobb med å vise at politiarbeid til syvende og sist alltid handler om interaksjon mellom mennesker, sier Ingvarsson.

Bildene sender ikke ut signaler om overlegen styrke, raske biler, tøffe våpen eller dramatiske politiaksjoner. Ingvarsson er likevel ikke er redd for at folk mister respekten for politiet.

— Noen mener selvfølgelig at profilen blir for myk, men jeg er ikke enig. Du respekterer ikke folk du er redd for, men derimot folk du stoler på at gjør en god jobb.

Kriminaliteten faller, men folk føler det ikke

Ingvarsson mener det også er viktig for politiet ikke å bidra til å fremstille verden som farligere enn den er.

— Kriminaliteten faller i hele den vestlige verden, men folk føler likevel at det blir mer og mer kriminalitet. Selv på Island tror folk at de lever på et farlig sted. Et av målene med våre kontoer i sosiale medier er å korrigere dette bildet, sier Ingvarsson.

Mange av bildene har en humoristisk snert.

— Humor har alltid vært en viktig del av politiarbeidet. Jeg har vært i politiet i 16 år og humoren er en viktig grunn til at jeg trives så godt.

 • Mange spådde at flyktningkrisen ville sende ytre høyre til himmels. Her er grafene som gir deg fasiten.
  Ingvarsson vil ikke gi politiet på øya æren for at innbyggerne lever på et av de tryggeste stedene på kloden.

— Islendingene følger ikke lover og regler på grunn av politiet, dette er først og fremst en sosial ting. Folk stoler på hverandre og ønsker seg et trygt samfunn uten vold og kriminalitet. Det ligger kanskje i vår natur og væremåte.

Stakk innom Lundakaffi #hipstercop #trengerikkebil #sykkelavdelingen

For en kort stund siden ble det oppdaget en orm på supermarkedet... Denne gangen ble det annonsert at det befant seg en dinosaur i godteriavdelingen. #LRH #dinosaur #venttildusermamma

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Følg Europa-korrespondenten på Facebook

Hele forsvaret består av 2080 personer. Hvorfor vil NATO nå ha landet som medlem?

Bildet av en flyktning Mjøndalen-dress viser hvor tett Norge kom på Midtøsten i 2015. Hør våre korrespondenter fortelle om Europas vanskelige år, da konsekvensene av krigen i Syria nådde oss for alvor. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

 1. Våte kyss, dasking og frekkiser. Slik spriter EU-presidenten opp tørre toppmøter.

 2. Disse fem flokene må katalanerne løse før de kan bryte ut av Spania

 3. Denne sterke talen for bombing i Syria rørte politikerne til tårer