Her er veien videre etter supertirsdag

Seks spørsmål etter Supertirsdagen. Som følge av den langdryge nominasjonskampen i 2012 endret republikanerne reglene. Det favoriserer Donald Trump i mars, mener Steinar Dyrnes.

  • Steinar Dyrnes

1 Hvor avgjørende er Supertirsdagen for republikanerne?

De hadde valg i elleve delstater i går. 595 delegater tildeles, noe som er nesten en fjerdedel av totalen. Den endelige fordelingen er ikke klar før etter fintellingen. På forhånd hadde storfavoritten Donald Trump bare 82 delegater. For å sikre seg nominasjonen trenger han 1237 av de 2472 delegatene som møter på det republikanske landsmøtet i industribyen Cleveland i delstaten Ohio i andre halvdel av juli. Selv om Trump ble Supertirsdagens store vinner, ble den ikke så stor som enkelte hadde ventet på forhånd. Til tross for det, er det mange som tror at forspranget hans er for stort til å ta igjen. For i tillegg har han en ledelse i meningsmålingene på statene med valg etter 1. mars som er særs vanskelig å innhente. CNN-stjernen Anderson Cooper omtalte Trump i natt som «den antatt nominerte».

2 Hvorfor lønner det seg å begynne å vinne så tidlig som mulig?

For det første gir seiere en veldig sterk valgvind som det er vanskelig å stoppe. Det å vinne er rett og slett den sikreste veien til økt oppslutning. Nominasjonskampen i 2012 ble en langdryg kamp som Mitt Romney vant til slutt, noe som kunne få ham til å fremstå som skadeskutt. Men kanskje aller viktigst: Romney måtte lenge bruke tiden på nominasjonskamp fremfor å rette fokuset på Barack Obama. For å unngå nok en seig kamp i år, endret derfor republikanerne reglene. Nå gis det i praksis bonusdelegater til dem som vinner tidlige seire. I år er det Trump, som vant tre av de fire første nominasjonsvalgene. I en del av statene er det derfor bare de to som får flest stemmer i de ulike valgdistriktene som tildeles delegater. I de tilfellene får vinneren av valgdistriktet to delegater og nummer to ett. Derfor kan en som vinner et valgdistrikt med 33 prosent av stemmene få 66 prosent av delegatene.

Hverken sover, drikker eller røyker:

— Jeg er blitt velsignet med gode gener:

3 Blir det mange nominasjonsvalg i dagene etter Supertirsdagen?

Gårsdagen var bare startskuddet for et skred av valg den første halvdelen av mars. Etter 15. mars vil 58 prosent av landsmøtedelegatene som står på spill være tildelt. Allerede på lørdag er det valg i Kansas, Kentucky, Louisiana og Maine. Men aller størst spenning er det knyttet til de store og viktige delstatene Florida og Ohio — begge 15. mars. Florida er hjemstaten til senatoren Marco Rubio, trolig Trumps farligste konkurrent. Ohio er hjemstaten til sittende guvernør John Kasich. Fra 15. mars åpner dessuten valgreglene for at den som oppnår rent flertall får alle delegatene, såkalt vinneren tar alt. Datoen er flyttet frem som en del av endringene som skulle hindre nok en langdryg nominasjonskamp.

Her kan du følge Aftenpostens liveblogg om nattens nominasjonsvalg:

Dersom den ultrakonservative senatoren Ted Cruz ikke hadde vunnet hjemstaten Texas, slik som meningsmålingene viste han ville vinne, ville selv hans teoretiske sjanse for å sikre nominasjonen være minimale. Med seier både i Texas og nabostaten Oklahoma blir han værende. Kasich, som vant ingen av de 11 statene tirsdag, har sagt at han vil fortsette i hvert fall til hjemstaten Ohio 15. mars. Marco Rubio sier han vil fortsette til landsmøtet, men han ligger langt bak Trump også på meningsmålingene i Florida. Sistemann, den pensjonerte kirurgen Ben Carson, kan trekke seg når som helst. Han har i likhet med Kasich ingen seire, mens Rubio har en etter at han i natt vant Minnesota. Cruz har tre, Iowa, Texas og Oklahoma.

Les Aftenpostens kommentar Frank Rossaviks kommentar etter supertirsdagen:

5 Hva er den beste sjansen utfordrerne har til å stoppe Trump?

De aller fleste antar at det bare er Trump som har muligheten til å vinne minst 1237 delegater. Stadig flere snakker nå om at den eneste måten å hindre at Trump vinner nominasjonen, er at ingen klarer å vinne det nødvendige antallet delegater. Dersom ingen har minst 1237 delegater på den første avstemmingen på landsmøtet i juli oppstår et splittet landsmøte. I så fall fristilles alle delegatene, og det åpnes for alle mulige former for hestehandler — inkludert en kompromisskandidat. Sist gang dette skjedde i det republikanske partiet var i 1948, mens det var også nære på i 1968 og 1976.

6 Er det noen spenning igjen hos demokratene?

Det aller meste tyder på at det blir Hillary Clinton, selv om sosialdemokraten Bernie Sanders vant fire av de 11 statene på Supertirsdag. Men ser en på antall delegater, har Clinton en suveren ledelse på 984 mot 347 for Sanders. For å sikre seg nominasjonen trenger vinneren 2383 delegater på landsmøtet i storbyen Philadelphia helt i slutten av juli.

Håpet om en kvinnelig president får ikke USAs kvinner til å flokke seg om Hillary Clinton:

Twitter: @StDyrnes

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook

Det står om mellom Florida-senatoren Marco Rubio (44), eiendomsbaronen Donald Trump (69) og Texas-senatoren Ted Cruz (45) på republikansk side. Donald Trump var derimot den store vinneren på Supertirsdagen, mens Rubio skuffet. Cruz gjorde det litt bedre enn ventet.