Rapport fra krigen i Mosul: IS' selvmordsbombere måtte gi opp Øst-Mosul

MOSUL (Aftenposten): IS har rømt fra Øst-Mosul. – Seier, seier, jublet de irakske soldatene i Mosul onsdag.

En selvmordsbomber har nettopp detonert en bombe i bilen som er i brann i bakgrunnen på bildet. De to kvinnene rømmer fra hjemmet sitt, som lå like ved der bilen gikk i luften.
Afshin Ismaeli rapporter fra Mosul for Aftenposten.

Det utbrente bilvraket til selvmordsbomberen står ennå i flammer i det to forskrekkede kvinner kommer gående mot de fremrykkende irakske soldatene.

Ansiktene deres er skjult bak svarte slør, slik hele kroppene deres er kledd i svart. Det er slik den såkalte islamske staten (IS) har ønsket av kvinner skal gå kledd i Mosul de siste to årene.

I hendene har de to bager med det lille av eiendeler som de kan ta med seg i det de blir evakuert bort fra krigsskueplassen i Mosul.

I en annen gate, bak et hjørne, står noen barn og kikker frem. Foran seg ser de de istykkersprengte levningene etter en annen drept IS-soldat. Bildet er så sterkt at Aftenposten ikke kan bruke det på trykk.

Blant de istykkersprengte boligene treffer de også den 5 år gamle jenta Nora. Hun bærer på to grovkalibrede patroner.

– Hva skal du med de kulene?.

– Jeg skal drepe de fra IS som drepte faren min, svarer Nora.

IS drepte faren min. Jeg skal bruke disse kulene til å drepe IS, sier fem år gamle Nora.

Hele Øst-Mosul gjenerobret

Bildet er tatt bare tre dager før de irakske militære lederne onsdag erklærte at de hadde erobret tilbake hele Øst-Mosul fra IS. Fotografen er den norskkurdiske frilansjournalisten Afshin Ismaeli, som den siste uken har vært ved fronten sammen med soldater fra de irakske spesialstyrkene.

– Kvinnene bodde rett ved siden av der selvmordsbomberen fra IS sprengte seg i en bil, forteller Ismaeli på telefon fra Mosul.

Mens vi prater med ham onsdag formiddag bekrefter den irakske generalen Abdul Wahab al-Saadi at de irakske styrkene har erobret hele Øst-Mosul.

Saken fortsetter under bildene.

Vi har seiret, vi har seiret, jubler soldatene som sitter på toppen av den irakske stridsvognen. De gleder seg over å ha erobret den østlige delen av Mosul. Å ta resten av byen kan bli en tøff kamp.
Irakske soldater slår seg inn i et hus for å lete etter eventuelle krigere fra IS. Krigføringen i et tettbebygget område er svært krevende og blodig.

– Vi har seiret!

Ismaeli hadde i de foregående dagene og timene skjønt at det var et spørsmål om tid før det ble bekreftet at IS hadde blitt kastet ut av hele den bydelen som ligger øst for den store elven Tigris.

– Soldatene vi møter roper «intisar, intisar», som betyr «seier, seier», forklarer Ismaeli.

Den irakske hæren slåss fremdeles mot IS nordøst i Mosul, men de irakske generalene mente likevel at kampen var vunnet øst for Tigris, melder Reuters.

Under kampene har de drept 3300 krigere fra IS, opplyser irakske militære ledere. Et stort antall irakske og kurdiske soldater, og ikke minst sivile, er også blitt skadet eller drept.

Irakske soldater runder et hjørne med våpnene klare.

IS-krigerne ga opp i øst

De irakske styrkene har siden slaget om Mosul startet den 16. oktober i fjor blitt vant til å møte hard motstand fra IS-krigerne. Men den siste uken har motstandene fra IS vært merkbar svakere, rapporterer Ismaeli.

– Jeg var ved fronten også i november, og da regnet soldatene å møte 20–30 selvmordsbombere hver dag. Nå har de regnet med å møte kanskje bare én, sier han.

De irakske soldatenes og offiserene tror IS ga opp å forsvare østsiden av Mosul. De regner med å møte langt hardere motstand fra IS i den vestlige delen av byen. Eksperter Aftenposten har snakket med, har anslått at slaget om Vest-Mosul kan vare til sommeren. Men IS’ styrker kan også gå i oppløsning og gi opp mye tidligere.

De irakske soldatene har fordel av tyngre våpen på bakken og luftstøtte fra sine allierte. Det de frykter mest er selvmordsbombere som kommer kjørende med biler fulle av sprengstoff.
En iraksk soldat tar en pust i bakken mellom slagene.

Offensiven mot Vest-Mosul vil starte umiddelbart

Det har de siste dagene vært spekulert på om de irakske styrkene nå ville bevilge seg en pause etter at Øst-Mosul er blitt erobret. General Abdul Wahab al-Saadi opplyser imidlertid onsdag ettermiddag at offensiven mot Vest-Mosul vil starte umiddelbart.

Det har bodd langt flere mennesker i den vestlige delen av byen. Derfor kan de humanitære følgene av krigen bli enda verre enn de har vært til nå. Irakske myndigheter frykter også at IS vil intensivere kampanjen med terrorbomber i andre irakske byer, og da særlig i Bagdad.

– Terroristene bruker folks religiøse tilhørighet som et våpen for å sette grupper i Irak og Syria opp mot hverandre, sa den irakske statsministeren Haider al-Abadi til irakske politikere i Bagdad sist lørdag ifølge Reuters.

General Abdul Wahab al-Saadi følger sine soldater ved fronten i Mosul. Han sier de irakske soldatene vil starte en offensiv mot Vest-Mosul umiddelbart.

Glede over å bli frigitt

Onsdag strømmet folk ut av bydelene som ligger på østsiden av Tigris. Mange steder ble de irakske soldatene møtt av mennesker som var glade for å bli fri fra IS’ styre.

– Det som kanskje gjorde størst inntrykk på meg, var tre familier som hadde søkt ly i en kjeller i to måneder. Tilsammen var det 15 barn der. De hadde overlevd på dadler, sukker, brød og vann, forteller Ismaeli. En liten komfyr blir brukt til både å holde varmen og lage mat.

– Barna fortalte meg at på skolen så hadde IS forandret på hvordan de lærte ting. I matematikken handlet det om at «to kuler pluss to kuler blir fire kuler». I kjemitimen lærte de hvordan de kunne lage en bombe. I språktimene var det B for bombe og Q for qatal (drepe).

Fem av barna som har bodd i en kjeller i Mosul de siste to månedene. Familiene var til å begynne med svært nervøse, siden de ikke visste om det var IS som kom. Senere slappet de mer av.
En gruppe med småbarn samler plastikk for å tjene noen slanter.

Musikeren som mistet instrumentene

Den siste uken traff Ismaeli også på en musiker og instrumentforhandler som fortalte at IS hadde brent instrumentbutikken hans. Musikk var jo forbudt.

Han forteller at han ikke har røyket eller drukket alkohol på flere måneder.

På gaten treffer de irakske soldatene også på 4–5 barn som drar på en liten tralle full av plast. Barna er ikke mer enn 7–8 år gamle, men forsøker å tjene litt penger på å samle sammen plast i gatene.

(Journalist i Oslo: Tor Arne Andreassen)