Verden

Desmond Tutu får ikke komme i Mandelas begravelse

Nelson Mandela og tidligere erkebiskop og regjeringskritiker Tutu var «som brødre». Men nå har regjeringen ekskludert ham fra gjestelisten.

Her er Desmond Tutu og Nelson Mandela sammen i 2008.
  • Ida De Rosa

Kritikere mener forbigåelsen er politisk motivert.

De siste årene har Tutu kommet med sterk kritikk av regjeringspartiet i Sør-Afrika, African National Congress (ANC). I 2011 sammenlignet han partiet med apartheidregimet. Han har også uttalt at «en dag vil vi be til Gud om at ANC-regjeirngen faller».

Det skriver The Guardian.

Over 5000 gjester, inkludert stortingsrepresentant Jens Stoltenberg, deltar når Nelson Mandela stedes til hvile i Qunu, landsbyen der Mandela vokste opp, på søndag.

— Var som brødre

Tutu var en av de fremste forkjemperne for at Mandela skulle slippes ut av fengsel under apartheid-tiden.

Eksklusjonen av Tutu fra begravelsen har skapt sinne og frustrasjon.

— Dette må være en misforståelse. Hvorfor skulle regjeringen gjøre det? Han burde være den første personen som ble invitert, sa Bantu Holomisa, tidligere ANC-politiker og venn av Mandela-familien.

— Partiet kan ikke bruke kritikken som grunn. Mandela og Tutu var som brødre. Mandela hadde tid til Tutu og Tutu hadde til til Mandela. Dette høres ikke bra ut i det hele tatt, sa Holomisa.

Deltok ikke i minneseremoni

På tirsdagens minneseremoni i Johannesburg fikk Tutu holde tale, men første etter hovedprogrammet, når de fleste hadde gått.

Mandelas familie skal ikke være innvolvert i gjestelisten til begravelsen.

Tutu, som vant Nobels fredspris i 1984 for sin pasifistiske kamp mot apartheid, ledet sannhets- og forsoningskommisjonen etter at apartheidstaten ble avviklet.

Kommisjonen hadde som oppgave å avdekke grusomheter som var begått under apartheidstyre, og ble helt sentral i forsoningsarbeidet.

Ba presidenten om å trekke seg

Desmond Tutu har vært sterkt kritisk til utviklingen i ANC etter at Mandela gikk av i 1999. Han har kritisert partiets manglende kamp mot aids. Han har tidligere bedt dagens president Jacob Zuma om å trekke seg etter at han ble anklaget for å ha voldtatt en ung ANC-aktivist.

– Er det dette folk døde for, er det dette folk gikk i eksil for, er det dette folk ble torturert for, har Tutu uttalt.

ANC har de siste årene blitt kritisert fra mange hold for å ha blitt mer og mer korrupt. Jacob Zuma har vært involvert i flere korrupsjonssaker, seinest da han fikk sitt eget private hjem pusset opp for 115 millioner offentlige kroner.

Mandelas kropp har dei siste dagene vært i Sør-Afrikas hovedstad Pretoria, der folk har hatt muligheten til å se ham før han blir gravlagt.