Verden

Hans detaljerte forklaring om Trumps Russland-forbindelser ble hemmeligstemplet. Denne uken bestemte en senator seg for å la alle lese den.

Angivelige mafiakontakter, FBI-muldvarper og et mulig drap: Et tidligere hemmeligstemplet dokument om Donald Trumps Russland-forbindelser skaper store politiske bølger i Washington, DC.

Glenn R. Simpson, den tidligere Wall Street Journal-journalisten som startet det private etterforskningsselskapet Fusion GPS, ble grillet i en ti timer lang, hemmelig høring i Senatet i august. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB Scanpix

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Journalist

– Jeg bare bestemte meg for å gjøre det.

Slik forklarte senator Dianne Feinstein, en demokrat fra California, hvorfor hun tirsdag valgte å trosse sine kolleger og offentliggjøre en 312 sider lang utskrift fra en hemmelig høring knyttet til etterforskningen av Donald Trumps Russland-forbindelser.

Du kan lese hele dokumentet her.

Dermed fikk den skandalerike Trump-boken «Fire and Fury» plutselig hard konkurranse i kampen om å bli ukens mest leste tekst i Washington DC.

Utskriften er nemlig fra en ti timer lang høring bak lukkede dører med Glenn R. Simpson, lederen for Fusion GPS. Dette selskapet ble hyret inn i valgkampen av Trumps motstandere - først en republikansk-orientert organisasjon i nominasjonsvalget, deretter av Clinton-kampanjen – for å avdekke milliardærens økonomiske forbindelser.

Mener at ett menneske er drept

I høringen avslører Simpson en rekke ting som kan få stor betydning i de ulike etterforskningene mot Donald Trump. Spesielt er det elementer som handler om den britiske eks-spionen Christopher Steele, som ble hyret inn av Fusion GPS for å se på Trumps Russland-forbindelser, som skaper bølger. Her er noen av de viktigste funnene, ifølge Simpson:

 • Steele ble så sjokkert av de tette forbindelsene mellom Trump og russiske kontakter – spesielt folk tilknyttet den russiske mafiaen – at han følte seg forpliktet til å varsle etterforskningsenheten FBI i juli 2016.
 • Trumps Russland-forbindelser gjorde at han var sårbar for utpressing, noe som igjen utgjorde en nasjonal sikkerhetsrisiko.
 • FBI hadde en «muldvarp» på innsiden av Trump-kampanjen før Steele kontaktet etterforskningsenheten.
 • Ett menneske er drept som en følge av at Steeles rapport fra Russland ble offentliggjort av nettstedet Buzzfeed i januar i fjor, ifølge Joshua Levy, Simpsons advokat, som også deltok i høringen.

Politisk drakamp

Offentliggjøringen av utskriften slo ned som en politisk bombe i hovedstaden tirsdag kveld. Flere republikanere i senatets justiskomité, der høringen ble gjennomført, er rasende over at dokumentet ble offentliggjort.

Donald Trump var blant dem som reagerte kraftig. I en melding på Twitter antyder han at Feinstein kan ha brutt loven ved å offentliggjøre dokumentet:

The fact that Sneaky Dianne Feinstein, who has on numerous occasions stated that collusion between Trump/Russia has… https://t.co/o5FAEfhS7N

Heller ikke republikaneren Chuck Grassley, som leder justiskomiteen, lot det være noen tvil om hvor irritert han var over sin kollega i Senatet:

– Dette undergraver komiteens integritet og setter arbeidet med å hente inn ærlige og frivillige fremtidige vitneavhør i fare, sier han.

Har du mistet kontrollen over hvilke forbindelser Trumps betrodde menn har hatt til Russland? Her får du oversikten:

Republikanerne har i lengre tid forsøkt å flytte søkelyset fra Trumps Russland-forbindelser og over på Fusion GPS og Christopher Steele.

Flere ganger i høringen forsøker republikanerne å avklare om det lå politiske motiver bak Fusions avsløringer om Trumps Russland-forbindelser.

Simpson innrømmer at han ikke var en av Trumps tilhengere, men han gjør det samtidig klart at dette ikke var noe som påvirket arbeidet med å lage rapporten.

Rører bare ved overflaten

Utskriften fra Simpson-høringen fører også mange nye spørsmål. Det er uklart om de private etterforskerne mener at Trump faktisk ble utpresset av sine russiske forbindelser eller om de kun mener at han var sårbar.

Det er også uklart hvem som skal ha blitt drept som en følge av Buzzfeed-publiseringen av Steele-notatet i fjor.

En ting som derimot er helt sikkert, er at innholdet i Simpson-høringen bare rører ved overflaten av den store etterforskningen som pågår under ledelse av spesialetterforsker og tidligere FBI-sjef Robert Mueller.

Mueller fikk i fjor sommer oppdraget med å etterforske Russlands innblanding i presidentvalget i 2016 – og Trump-kampanjens mulige samarbeid med russerne i denne forbindelse.

Lekkasjer fra etterforskningen tyder på at Mueller også ønsker å se nærmere på Trumps økonomi og i hvilken grad hans forretningsimperium er finansiert av kontakter tilknyttet Russland.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump