Israel: Palestinske «terrorister» mottok 2,8 milliarder kroner i fjor

ISTANBUL/WASHINGTON (Aftenposten): Israel vil holde tilbake 2,8 milliarder kroner i overføringer til den palestinske selvstyremyndigheten.

En palestinsk demonstrant blir arrestert av israelsk grensepoliti ved Ramallah i april i fjor.

Den palestinske selvstyremyndigheten betalte i fjor ut 2,8 milliarder kroner til «terrorister», hevder den israelske forsvarsministeren Avigdor Lieberman.

Det dreier seg om penger som betales ut til palestinere som sitter i israelske fengsler eller til familien til palestinere som er blitt drept i forbindelse med sammenstøt med eller angrep på israelere.

Avigdor Lieberman er forsvarsminister i Israel.

– De som dreper, får mye mer penger

Palestinerne med de lengste fengselsstraffene, på 20 til 35 år, får de største utbetalingene pr. måned, ifølge en rapport fra det israelske forsvarsdepartementet.

Det betyr i praksis at palestinere som har begått de alvorligste handlingene, får mest penger.

– Den som begår drap og får livstidsfengsel får mye mer, sa Lieberman ifølge Jerusalem Post.

En palestinsk demonstrant ved Ramallah i mars 2016.

– Viser at de støtter terror

De som bor i Jerusalem, er gift og har barn, får også ekstra tillegg. En palestiner som er gift, bosatt i Jerusalem og dømt til mer enn 20 års fengsel, kan få opptil 25.000 kroner hver måned, ifølge den israelske rapporten. Dette er nesten 20 prosent mer enn en gjennomsnittlig israelsk månedslønn og fem ganger mer enn en gjennomsnittlig månedslønn for en palestiner som bor på Vestbredden.

– Det er ingenting som bedre illustrerer at Den palestinske selvstyremyndigheten støtter terrorisme. Det er vår plikt å stoppe dette, sa Lieberman ifølge Jewish Press.

Palestinerne mener det er legitime utbetalinger

Palestinerne har, ikke overraskende, et helt annet syn på utbetalingene til personer som sitter i israelske fengsler.

– De ser utbetalingene som velferdsutbetalinger til krigere og martyrer – som noe veldig legitimt, sier Anders Persson, forsker ved Universitetet i København.

– Det er dessuten en måte for den palestinske selvstyremyndigheten for å kjøpe seg støtte og lojalitet fra befolkningen.

Palestinere demonstrerer i Jerusalem til fordel for palestinske fanger som sultestreiker i et israelsk fengsel i august 2015.

Palestinerne risikerer store økonomiske kutt

Lieberman foreslår nå en lov som åpner for at Israel kan holde tilbake skatter og avgifter som Israel samler inn på vegne av den palestinske selvstyremyndigheten (PA), tilsvarende beløpet som brukes på «terrorister».

2,8 milliarder kroner tilsvarer 7 prosent av budsjettet til PA, skriver The Times of Israel.

Samtidig vurderer den amerikanske Kongressen å stoppe støtten til den palestinske selvstyremyndigheten. Representantenes hus vedtok i desember en lov som kan føre til at USA stopper nesten all støtte til PA så lenge de betaler lønninger til «terrorister og deres familier». Loven går nå videre til behandling i Senatet.

Dette skjer samtidig som Donald Trumps administrasjon truer med å stoppe all støtte til UNRWA, FN-organisasjonen som hjelper 5 millioner palestinske flyktninger.

– Kuttene i overføringer til palestinerne kan få veldig uheldige konsekvenser, siden det kommer til å gå ut over dem som er dårligst stilt, sier Persson.

– Det kan også føre til økt rekruttering til terrorisme i flyktningleirer.

Palestinerne har sagt at USA ikke lenger kan fungere som megler mellom i forhandlingene med Israel. President Mahmoud Abbas og andre palestinere reagerte sterkt på at Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Israel vil likevel at USA skal gi penger til palestinerne

Den amerikanske administrasjonen har sagt at de «ikke vil gi penger til palestinerne før de vender tilbake til forhandlingsbordet».

Israelerne har imidlertid advart USA mot å kutte støtten til palestinerne for brått, opplyste Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide til Aftenposten under sitt USA-besøk i forrige uke.

Søreide var i Israel og de palestinske områdene i begynnelsen av forrige uke og dro deretter til USA.

Selv om Israel ikke er noen varm tilhenger av UNRWA, frykter de en humanitær krise. Da vil Israel som okkupant nemlig kunne bli tvunget til å betale i stedet.

Hver gang Kongressen har truet med å kutte i hjelpen til UNRWA, har israelerne i det stille vært den ivrigste lobbyisten for å få amerikanerne til å fortsette å betale, opplyser Daniel B. Shapiro, tidligere USA-ambassadør til Israel, til den israelske avisen Haaretz.