Verden

Tyrkia skal ha tatt kontroll over kurdisk landsby i Syria

Tyrkiske bakkestyrker og allierte opprørere skal ha tatt kontroll over en kurdiskkontrollert landsby i den nordlige syriske regionen Afrin, melder SOHR.

Tyrkisk militærmateriell ble fraktet inn i Syria i løpet av lørdagen. Søndag har bakkestyrker fra en tyrkiskstøttet milits rykket inn i provinsen Afrin i Syria.
  • NTB
  • Pål Vegard Hagesæther
    Journalist

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som overvåker situasjonen i Syria gjennom et nettverk av kilder på bakken, tok de tyrkiske styrkene kontroll over landsbyen Shengal mens det pågikk intense kamper flere steder i Afrin søndag.

Landsbyen er den første i Afrin de tyrkiske styrkene har tatt kontroll over etter at «Operasjon Olivengren» ble innledet lørdag.

Tyrkias statsminister Binali Yldirim sa tidligere søndag at tyrkiske bakkestyrker hadde rykket inn i Afrin-regionen, og president Recep Tayyip Erdogan fulgte opp med å si at han håper operasjonen blir kortvarig.

–Vi er ikke alene. Allah er med oss. Med guds vilje vil denne operasjonen være ferdig i løpet av kort tid, sa han under et arrangement i Bursa i Tyrkia.

Han la samtidig til at alle som protesterte mot militæroperasjonen rundt om i Tyrkia søndag, vil måtte betale en «høy pris».

Også i Irak har kurdere demonstrert mot militæroperasjonen.

Lørdag kveld ble minst ti personer, de fleste sivile, drept i et tyrkisk luftangrep mot Afrin. Det er foreløpig ikke oppgitt noe dødstall etter søndagens kamper.

  • Les også Aftenpostens reportasje: Her gjemmer sivile seg for Erdogans bomber
Tyrkere inspiserer skadene etter et syrisk rakettangrep mot grensebyen Kilis søndag. En person ble lettere skadd av rakettene.

Operasjon olivengren

Selv om den kurdiske YPG-militsen utgjorde hoveddelen av den USA-støttede SDF-styrken som var med på å bekjempe IS-styrken, anser Tyrkia både YPG og det kurdiske politiske partiet PYD for å være terrorister og allierte av den forbudte PKK-bevegelsen i Tyrkia.

Søndag opplyser det tyrkiske militæret at de så langt har truffet 153 YPG-stillinger i løpet av operasjonen i Afrin. I en uttalelse sier de at tilfluktssteder, gjemmesteder og våpenlagre har vært målene de har forsøkt å treffe.

Lørdag kveld ble imidlertid minst ti personer, de fleste sivile, drept i et tyrkisk luftangrep mot byen Afrin. Det er foreløpig ikke oppgitt noe dødstall etter søndagens kamper.

Kritikken hagler

NATO-tungvekterne Frankrike og USA er blant dem som har støttet YPG og SDF i Syria, og den tyrkiske militæroperasjonen har dermed liten støtte i forsvarsalliansen som også Tyrkia er medlem av.

Frankrike ga søndag klar uttrykk for at de mener Operasjon Olivengren er skadelig for kampen mot IS.

– Disse kampene må ta slutt, sier den franske forsvarsministeren Florence Parly.

– Vår førsteprioritet er å kjempe mot terrorisme. Som et resultat av dette, vil jeg si at alt som ødelegger for disse krigerne, er en negativ ting, sier Parly videre.

Samtidig ba Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å evaluere situasjonen i Syria.

Syriske raketter

Frankrike fikk senere støtte fra Syrias president Bashar al-Assad.

– Den brutale tyrkiske aggresjonen mot Afrin minner om det tyrkiske regimets politikk fra dag én, som i hovedsak har vært å støtte terror og terrororganisasjoner, hva enn de heter, sier Assad i en uttalelse søndag.

Tidligere søndag ble tyrkiske hus og tyrkisk jord i grensebyen Kilis rammet av raketter avfyrt fra syrisk side. En person ble lettere skadd, før Tyrkia svarte med samme mynt.

Les mer om

  1. Tyrkia
  2. Syria