Trump-film viser bjeffende Hillary Clinton

Donald Trumps presidentkampanje fremstiller Hillary Clinton som en bjeffende bikkje. De to favorittene satser nå mer på å angripe hverandre enn å gå løs på sine partirivaler.

Trumps siste reklamestunt vekker oppsikt. Filmen er lagt ut på hans Instagram-konto, og fredag morgen hadde den fått over 55.000 likes og flere enn 23.000 kommentarer.

Putin i judoøkt

I det ca. 15 sekunder lange klippet heter det at «når det gjelder å møte våre tøffeste motstandere ... har demokratene det perfekte svaret». Den viser bilder av Russlands president Vladimir Putin under en judoøkt og en maskert IS-terrorist. Deretter er det et klipp med demokratenes Hillary Clinton som bjeffer. Filmen avsluttes med en leende Putin og budskapet om at USA ikke trenger å være en punchline.

Kreml ler ikke

Enkelte har snakket om at Trump på denne måten trekker humor inn i valgkampen, men latteren satt ikke løst i Kreml.

— Jeg har sett klippet. Jeg vet ikke sikkert om Putin har sett det, men vår holdning er negativ. Det er ingen hemmelighet for oss at svartmaling av Russland og alt russisk er et varemerke i USAs valgkamp, sa talsmann Dmitrij Peskov torsdag ifølge Reuters.

Aftenposten gjennomgikk tusener av pengegaver:

Les også

Putin og Palin sikrer gavestrøm til Trump

Brudd med Putin-vennlighet

Hittil har Kreml og Trump snakket pent om hverandre. Allerede i juli i fjor sa Trump at han og Putin «ville komme godt overens» og rett før jul sa Putin at Trump er «smart og talentfull» og «den absolutte lederen blant presidentkandidatene».

Hillary Clinton jubler etter seire i primærvalgene. Nå har hennes støttespillere gått inn i en reklamefeide med Donald Trump.

Clinton-komité svarte

I USA har enkelte medier antydet at Trumps film er en subtil måte å kalle Clinton for en tispe, men Clintons støttespillere har valgt å svare på bjeffefilmen med et humoristisk motangrep. En politisk aksjonskomité – en såkalt super-PAC – som støtter Clinton, kom torsdag med sin respons.

Se hvem amerikanere som heter Hansen, Andersen, Johansen, Olsen og Larsen foretrekker:

Les også

Disse politikerne gir norskamerikanerne penger til

Filmen fra Priorities USA er stort sett lik Trumps reklame, men den bjeffende Clinton er byttet ut med et TV-innslag der reportere spør Trump om hvem han rådfører seg med for å være beredt fra dag 1 i Det hvite hus.

«Jeg snakker med meg selv. Først og fremst fordi jeg har en god hjerne og jeg har sagt mange ting», sier Trump.

Deretter dukker det opp en leende Clinton og teksten «Vi trenger ikke være en punchline. Stem på Hillary Clinton».

  • Her kan du se Clinton-tilhengernes reklamefilm:

— Vi fikset reklamen din, Trump

Talsmann Justin Barasky i Priorities USA sendte ut en pressemelding der han skrev: «Hei Trump, vi fikset reklamen din.» Han la til at de ikke vil gjøre samme feil som Trumps rivaler med å vente med å svare på angrep.

Clinton i tet

Etter de siste primærvalgene ligger Clinton og Trump soleklart best an til å bli presidentkandidater for sine partier. Det er dermed ventet at de i økende grad vil angripe hverandre og bry seg mindre om rivalene innen eget parti. De siste nasjonale målingene viser at Clinton leder over Trump med fra 9 til 13 prosent når man setter de to kandidatene opp mot hverandre. Også i vippestater som Florida og Ohio, som kan avgjøre et tett presidentrace, har Clinton en ledelse.

  • Blir russere og kinesere skremt av fenomenet Donald Trump, eller er ingen andre like interessert i USA-valget som oss? Det spør vi om i ukens Verden-podkast som du kan lytte til i spilleren under, eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.