Rossana Ferrigno og Pasquale "Lino" Romano (30) hadde planlagt bryllupet. De skulle kjøpe en leilighet, få barn. En sen oktoberkveld i 2012 møttes de for siste gang.

– Jeg elsker deg, sa Romano før han dro på fotballtrening.

30-åringen skulle til å sette seg inn i bilen, da to menn med heldekkende hjelmer kom kjørende på en scooter. I hånden hadde de to pistoler. Totalt løsnet de 14 skudd. Senere kom det frem at de likviderte feil person. De trodde at han var en mafiaboss.

Hører skuddene

Aftenposten intervjuet Ferrigno tre dager etter drapet på forloveden. Nå har vi møtt henne igjen.

– Selv om det har gått lang tid, hører jeg fortsatt skuddene når jeg lukker øynene.

33-åringen har vokst opp i bydelen Scampia i Napoli. Her har Camorraen styrt i flere tiår. De siste månedene har mafiaen løsnet på jerngrepet. Årsaken er at politiet har satt inn store ressurser. Resultatet er at en rekke mafiabosser er blitt arrestert. En blodig mafiakrig, som krevde flere titalls ofre, er over.

– Problemet for mafiaen er at slike kriger tiltrekker seg oppmerksomhet fra politiet. Det er dårlig for forretningene. Derfor har klanene sluttet fred og de har flyttet narkotikasalget nord for Napoli, forteller Catello Maresca, statsadvokat i Napoli, til Aftenposten.

Les også:

Les også:

Kriger ofte

Camorraen består av over 100 forskjellige klaner som styrer hvert sitt område i Campania-regionen. Den er én av verdens mektigste, rikeste og mest brutale mafiagrupper. Camorraen har ingen sentralisert ledelse, som den sicilianske mafiaen. Jevnlig bryter det ut krig mellom ulike klaner innen Camorraen.

I 2004 ble mer enn 60 mennesker likvidert på noen få måneder da Scissionisti-klanen brøt ut fra den mektige Di Lauro-klanen. Denne striden skildret Roberto Saviano i boken Gomorrah. Nå viser HBO Nordic en TV-serie som er basert på boken.

I 2012 blusset krigen opp igjen. Flere titalls mennesker ble drept. Klanene kriger om narkotikamarkedet i Napoli-forstadenScampiasom omsetter for opp mot en milliard kroner i året, noe som gjør det til Europas største. Det var her Rossana Ferrigno og Pasquale Romano vokste opp.

Midt i Napoli-forstaden Scampia kneiser de tre enorme og falleferdige Vele-bygningene, eller seil på norsk. Her har mafiaen styrt Europas største narkosupermarked.
PER KRISTIAN AALE

Mafialand

Scampiaer nærmest et gigantisk veikryss. På brede motorveier dundrer biler forbi. Her er ingen hyggelig plasser som er så vanlige i Italia. Midt i forstaden kneiser de tre enorme og falleferdige Vele-bygningene, eller seil på norsk. Rundt er det slitte blokker som står tett som norgesglass i syltesesongen. Her bor 80.000 mennesker. Vele-bygningene ser faktisk ut som seil, eller som en skjev stabel med lekeklosser. Knuste vinduer er tettet med plastposer. På balkongene henger klær til tørk. På innsiden er det en labyrint av trapper, broer og trange ganger. Veggene er tagget ned. Det flyter med søppel. Over alt ligger det gamle sprøyter. Og leker. Noen barn leker sisten i gangene.

Barna har overtatt

Statsadvokat Maresca tror at seieren over Camorraen kun er midlertidig.

– Så snart politioperasjonen er over, vil narkotikasalget flytte tilbake igjen.

Han mener at det ikke er nok med en politioperasjon for å bli kvitt mafiaproblemet, men at politikerne må gjøre noe med arbeidsledigheten som ligger på 75 prosent. Han peker også på at det er et kulturelt problem.

– Selv foreldrene her synes ikke at det gjør noe at barna deres selger stoff, det er en del av dagliglivet.

Les også:

Drapsmennene var naboene

En snau måned etter at Romano ble drept, kom politiet til Rossana Ferrigno. Det viste seg at drapsmennene bodde under henne.

– Det var en helt vanlig familie. Moren hadde sittet inne for narkotikasalg, men det er jo normalt her. Jeg trodde ikke at hun var i stand til å drepe.

Rossana Ferrigno (33) har et bilde av seg selv og forloveden Pasquale "Lino" Romano (30) på nattbordet. I 2012 ble han drept av mafiaen.
PER KRISTIAN AALE

En mafiaboss fra en rivaliserende klan var sammen med en annen dame som bodde i bygningen. Moren varslet drapsmennene med en tekstmelding da mafiabossen skulle gå ut av. Problemet var at hun tok feil. Det var Ferrignos kjæreste som ble drept.

For et år siden ble hovedmannen bak drapet, Salvatore Baldassarre, og de andre medskyldige arrestert. For noen måneder siden ble han dømt til fengsel på livstid. Da dommen ble lest opp, slengte han kyss til publikum i rettssalen.

Ferrigno er glad drapsmennene ble dømt. Likevel har hun det ikke bra. Hun bor fortsatt hjemme hos foreldrene, har sluttet å jobbe. Kun én gang i uken går hun ut. Det er for å besøke forlovedens grav.

– Først føltes det som et mareritt, men nå har jeg våknet og innsett at det ikke var en drøm. Marerittet er blitt virkelighet.

Rossana Ferrigno (33) bor hjemme sammen med moren Carmela (57), faren Salvatore (63) og broren Gennaro (27).
PER KRISTIAN AALE