Verden

Hva nå, Barack Obama?

Amerikanske bombefly beskytter den kurdiske byen Erbil nordøst i Irak og skal hindre et folkemord på den yezidiske minoriteten nordvest i landet. Men opprørerne i Den islamske staten (IS) terroriserer og dreper folk i et langt større område enn dette.

USAs president Barack Obama kritiseres på hjemmebane for å sende amerikanske fly til Irak. YURI GRIPAS

 • Sofie Gran Aspunvik
 • Mona W. Claussen
  Journalist

— Hvor langt vil USAs president strekke seg for å beskytte den irakske befolkningen mot jihadistene?

— Obama vil ikke gå inn med bakkestyrker, men de amerikanske luftangrepene i Nord-Irak kan bli mange og pågå i lang tid, mener forsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens institutt.

— Operasjonene USA har satt i gang, har begrensede militære formål. Dette er en humanitær operasjon for å beskytte minoriteter og amerikansk personell. Samtidig er det et signal til IS (tidligere ISIL) om at amerikanerne vil beskytte Bagdad og kurdiske områder, uansett hvor lang tid det måtte ta, sier forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Les også:

Les også

– ISIL har drept 500 yezidier i Irak

— Hvorfor er det viktig for amerikanerne å stabilisere iraksk Kurdistan?

— De kurdiske områdene er blitt et slags fristed for minoriteter. Her er det sterke sikkerhetsstyrker, demokratisk styresett og minoritetsbeskyttelse som kan opprettholdes også etter at amerikanerne har dratt, sier Hellestveit.

— Om Kurdistan igjen skal bli stabilt, må opprørerne jages ut av de kurdiske områdene de har erobret. Det er ikke gjort i en håndvending. Dermed kan de amerikanske luftangrepene komme til å pågå en stund. Men dette vil skje i et begrenset geografisk område. Amerikanerne vil trolig bidra til at opprørerne mister kontrollen over den viktige demningen i Mosul, og Obama vil avklare situasjonen for den yezidiske minoriteten. Jeg tror ikke Obama vil forfølge opprørere over alt i Irak og Syria, sier Selvik.

- Hvilke interesser har USA i Kurdistan?

— USA har mye av sitt personell i Irak plassert i den kurdiske provinshovedstaden Erbil, siden denne byen regnes som tryggere enn Bagdad. Dessuten er tunge amerikanske næringsinteresser etablert i Kurdistan, blant annet oljeselskapene Exxon Mobil og Chevron.

- Nå forsyner Obama kurderne med våpen,ifølge nyhetsbyrået AP. Hvor langt vil han gå i å støtte disse styrkene?

— Kurderne kommer ikke til å få ubegrenset med våpen fra USA. For kurderne kan senere bruke slike våpen i en frigjøringskrig, og det er ikke i USAs interesse. USA vil at Irak skal overleve som nasjonalstat, sier Kjetil Selvik.

- Frykter USA også at IS kan komme til å angripe mål også i Vesten?

— IS rommer grupperinger med mange ulike mål. Noen vil ta Bagdad, andre vil opprette et islamsk imperium eller motarbeide Irans innflytelse over Irak. I tillegg har en del vestlige jihadister sluttet seg til IS med mer globale mål. Denne siste gruppen er en sikkerhetsutfordring for oss i Vesten, sier Cecilie Hellestveit.

Les også:

Les også

14 slektninger av Ali svarer ikke lenger på telefon

— Hvorfor bomber USA IS i Irak og ikke i Syria?

— I Syria har IS vært én av mange aktører og slåss mer mot andre opprørsgrupper enn mot regimet. I Irak har IS klart å fri til en frustrert del av befolkningen: De er alle misfornøyde med regjeringen i Bagdad. Medgangen til IS de siste månedene har gjort at noe lignende nå er i ferd med å skje i Syria, hvor andre opprørsgrupper har begynt å slutte seg til ekstremistgruppen i kampen mot president Bashar al-Assad.

- Hvor svekket blir IS i Irak av USAs angrep?

— Det avhenger blant annet av hvor lenge og hvor hardt amerikanerne kommer til å angripe, og hvordan Bagdad følger opp den amerikanske innsatsen politisk. Det USA nå gjør, legger press på Bagdad, sier Hellestveit.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Irak

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Iraks hær har tatt kontroll over Kirkuk: Kurderne flykter mens arabere og turkmenere feirer

 2. VERDEN

  Kurderne stemte for uavhengighet – nå har de «tapt nesten alt»

 3. VERDEN

  Iran stengte luftrommet, Tyrkia truer med invasjon og Irak sender soldater etter kurdernes valg

 4. VERDEN

  Iraks kurdere trosser protestene og stemmer over uavhengighet

 5. VERDEN

  Kurdernes ja til uavhengighet kan utløse en borgerkrig om den oljerike byen Kirkuk

 6. VERDEN

  Stemmer for uavhengighet idag. Det kan koste kurderne dyrt.