Verden

Frode Berg fengsles i ytterligere to måneder

Spionsiktede Frode Berg skal sitte i russisk fengsel i minst to måneder til. Her med sin advokat Ilja Novikov. Foto: Dan P. Neegaard

Spionsiktede Frode Berg (62) vil sitte varetektsfengslet i Russland i ytterligere to måneder. I forkant av fengslingsmøtet var Berg imidlertid optimistisk.

  • og NTB

Ifølge NRK er onsdagens kjennelse i Lefortovo-domstolen at Berg blir varetektsfengslet i minst to måneder til.

– Nå ser jeg en ende på dette, sa Berg til VG gjennom gitteret i rettssalen.

Kirkenes-mannen ser bedre ut denne gang enn ved de to siste fengslingene, ifølge avisa. Men Bergs forsvarer Ilja Novikov opplyser til NTB at han ikke har tro på at Berg vil være ute av fengsel i nærmeste framtid.

– Vi forventet en forlengelse og ser på dagens fengslingsmøte som standard prosedyre, sier Novikov.

Novikov sier imidlertid at han i forkant av møtet ble lovet raskere saksgang av domstolen, og en kjennelse allerede i september eller oktober.

– Jeg vet ikke om jeg stoler på dette løftet, men tid betyr noe. Frode Berg lider av manglende fysisk aktivitet og vil ha frisk luft, sier han.

I begynnelsen av mai ble fengslingen av den norske 62-åringen forlenget med tre måneder. Berg anket avgjørelsen, men fikk ikke medhold. Novikov sa i forbindelse med ankebehandlingen at han trodde Berg ville bli sittende i fengsel i minst ett år.

Frode Berg er tidligere grenseinspektør fra Kirkenes. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Han er anklaget for spionasje og har selv innrømmet å ha jobbet for norsk etterretning.