Verden

- Nytt angrep ved FN-skole

GAZA BY (Aftenposten): 10 personer er drept i et luftangrep nær en FN-skole i Gaza søndag, melder palestinsk helsepersonell.

 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

Aftenpostens korrespondent Jørgen Lohne.

10 personer er drept i et luftangrep nær en FN-skole i Rafah, ifølge palestinsk helsepersonell.

Hundrevis av mennesker i området har søkt tilflukt i skolen i Rafah sør på Gazastripen. I tillegg til de drepte ble rundt 35 personer såret i angrepet, ifølge helsepersonell.

Vitner sier til nyhetsbyrået AP at angrepet skjedde mens folk ventet i matkø ved skolen. Det er ikke klart om angrepet kom fra israelsk eller palestinsk side. Det israelske forsvaret har ikke kommentert angrepet.

Flere barn døde

Robert Turner, som leder FNs arbeid med palestinske flyktninger i Gaza, sier deres undersøkelser tyder på at eksplosjonen var et resultat av et luftangrep nær skolen.

— Vi har ikke bekreftet detaljene ennå, men den foreløpige rapporten tyder på at det var en form for luftangrep i en gate utenfor ett av våre tilfluktssteder, sier Turner.

Vitner på stedet sier døde mennesker lå strødd utover bakken inne på skoleområdet, flere av dem barn. På bakken var det blodige fotspor etter at folk strømmet til for å få de skadede til sykehus. Noen ble behandlet i et provisorisk telt inne på området. I teltet lå det også flere døde på bakken, surret inn i hvite kleder.

Den israelske soldaten, Hadar Goldin (23), er drept i kamphandlinger, ifølge det israelske forsvaret. Byrå

I slutten av juli ble 16 personer drept i et annet angrep på en FN-skole på Gazastripen.

Savnet soldat død

Natt til søndag bekreftet det israelske forsvaret IDF at den savnede offiseren Hadar Goldin ikke var tatt til fange, men drept i kamp.

Antagelsen om at fenrik Goldin (23) var fange hos Hamas, bidro fredag sterkt til at en fremforhandlet 72 timers våpenstillstand mellom islamistgruppen og Israel ble avbrutt. Harde kamper og luftangrep førte deretter til at svært mange sivile ble drept eller såret nær Rafah sør på Gazastripen, der Goldin var på oppdrag da han ble borte.

Det ble natt til søndag meldt at noen av Goldins eiendeler og klær var funnet. Og selv om IDF ikke har avslørt hvordan det nå er fastslått at han er død, er det åpenbart undersøkelser av DNA-bevis som har ført til konklusjonen, ifølge BBC.

Les også:

Les også

Bombet universitet på Gaza

Syv drept i angrep

Minst syv palestinere skal være drept i angrep på Gaza i løpet av natten og morgentimene og ifølge nyhetsbyrået DPA, melder lokale kilder om jagerfly-aktivitet.

Den palestinske helsesektor-talsmannen Ashraf al— Kidra sier til Associated Press at til nå er 1721 palestinere drept, de fleste sivile, siden denne 3. og mest langvarige Gazakrigen startet 8. juli. 9100 er såret.

På israelsk side er 64 soldater og tre sivile drept.

afp000751709-etSzMXUMnL.jpg IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Store områder av Gaza er blitt ødelagt, og ulike anslag sier at mellom 250 000 og 460 000 mennesker er blitt drevet ut av sine hjem på grunn av krigshandlingene.Det meste av Israels territorium har vært utsatt for nærmere 3000 rakettangrep fra Gaza, som har drept tre sivile og ødelagt flere hjem.

Les også:

Les også

Obama krever at mer blir gjort for å spare liv

Helsefare

Talsmann for FN-organet for palestinske flyktninger UNRWA Chris Gunnes sier at Gazas helsesektor nå er «på randen av kollaps»:

Minst halvparten av alle primærklinikker i Gaza er stengt. De som fortsatt er i funksjon, er totalt overfylt av pasienter, ifølge Gunnes, som også advarer om at epidemier kan bryte ut på grunn av mangel på rent vann og sviktende sanitærforhold.

Mulig nedtrapping

Sivile i Beit Lahiya nord på Gazastripen fikk lørdag beskjed fra IDF om at de nå trygt kunne vende tilbake til sine hjem. Sammen med meldinger om at enheter i de israelske bakkestyrkene var i ferd med å trekke seg ut, ble tolket som signaler om at Israel nå trapper ned sine militæroperasjoner mot Hamas.

afp000751721-3f6JyC__OJ.jpg IBRAHEEM ABU MUSTAFA

I en TV-tale sent på lørdagskvelden antydet Israels statsminister Benjamin Netanyahu at det vil bli foretatt en vurdering når bakkestyrkene har ødelagt alle Hamas’ militære tunneler under grensen mellom Gazastripen og Israel.

Disse operasjonene skal nå på det nærmeste være ferdige. Men Netanyahu advarer Hamas med å si at islamistgruppen som har makten på Gazastripen, vil måtte betale en ”utålelig høy pris” hvis rakettskytingen mot Israel fortsetter.

Les også:

Les også

Våpenhvilen skutt i stykker

Hamas vil fortsette

Hamas fastholder at det ikke blir noen fredsløsning før Israel og Egypt opphever den blokaden av Gaza som ble innført i 2007:

— Vi vil fortsette til vi når våre mål, uttalte Hamas-talsmann Fawzi Barhoum etter Netanyahus tale, som han karakteriserte som ”forvirret”.

Den israelske hæren (IDF) har satt sammen en gruppe som samler bevis fra kampene mot Hamas for å svare på anklager om krigsforbrytelser, skriver NTB.

Ekspertgruppen skal blant annet samle bevis om sivile palestinere brukt som menneskelig skjold av Hamas, særlig gjennom videodokumentasjon tatt opp av luftforsvaret, melder den israelske avisen Haaretz.

FNs menneskerettighetsråd har nedsatt en gruppe som skal granske om Israel har begått krigsforbrytelser og høykommissæren for menneskerettigheter, Navi Pillay, har gått langt i å antyde at hun mener israelske styrker kan ha brutt folkeretten.

 1. Les også

  Mohammed (14) er eldst av seks søsken. I dag ble han familiens overhode

 2. Les også

  - Hvordan det skal bli nå, når krafterket er slått ut, er nesten ikke til å tenke på

 3. Les også

  Ahmed (1) skulle ha feiret sin første id-fest med familie og venner. Men så kom bombene.

afp000751709-etSzMXUMnL.jpg IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  To tenåringer drept i israelsk angrep mot Gazastripen

 2. VERDEN

  Hamas: Våpenhvile på Gazastripen etter at to tenåringer ble drept lørdag

 3. VERDEN

  Åtte drept i kamper på Gaza

 4. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 5. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 6. VERDEN

  Israel angrep Hamas-mål på Gazastripen. Våpenhvile mandag kveld, ifølge Hamas.