Senket aldersgrensen for å få med de unges meninger

EDINBURGH (Aftenposten.no): 16-åringer får være med å bestemme når skottene velger om de skal ut av Storbritannia

Saffron Dickson (15) er overbevist om hva hun skal stemme, og veldig glad for å få lov å være med å bestemme når skottene om et år skal velge om de vil ut av den britiske unionen.
  • Helle Skjervold

Et år gjenstår til skottene går til valg for å bestemme om de skal fortsette å være en del av Storbritannia eller ei. Og når skottenes fremtid avgjøres får 16-åringer være med å bestemme, etter at det skotske parlamentet i sommer skrev historie ved å senke aldersgrensen fra 18 til 16.

— Jeg er ekstatisk over å få lov å være med å bestemme, jeg rekker det akkurat, sier nå 15 år gamle Saffron Dickson.

Hun har reist fra Glasgow til Edinburgh for å ta del i den store politiske samlingen for ja-siden i det skotske uavhengighetsspørsmålet. For henne er spørsmålet enkelt.

— Jeg har visst hva jeg skulle stemme hele mitt liv, siden før det var planlagt en folkeavstemning. Jeg vil ha et fritt Skottland, og det er viktig å gripe denne sjansen både for vår egen del, for de som ikke er gamle nok til å stemme og for kommende generasjoner.

Ung skepsis

Som ihuga ja-menneske er Saffron en del av et mindretall blant aldersgruppen som vil være mellom 16 og 18 år når folkeavstemningen går av stabelen neste år.

Den første meningsmålingen gjennomført blant aldersgruppen vister at de yngste er mer skeptiske enn resten av befolkningen til et uavhengig Skottland.

— Før vi gjennomførte undersøkelsen var mange som påsto at de yngste ville være mer nasjonalistiske enn resten av befolkningen. Men våre data viser det stikk motsatte. To tredjedeler av de yngste har bestemt seg for å stemme mot uavhengighet, og det er en høyere andel enn i befolkningen for øvrig, sier forsker Jan Eichhorn ved Universitetet i Edinburgh, som står bak undersøkelsen.

Victoria (f.v.), Nicole og Jodie får lov å stemme i neste års valg, etter at skottene senket aldersgrensen.

Venninnene Jodie Meechen (15), Nicole Armstrong (15) og Victoria Cassidy (16) sier uavhengighetsspørsmålet diskuteres heftig i vennekretsen, spesielt i samfunnsfagstimene.

— Men det er åpenbart at lærerne har bestemt seg for ikke å støtte uavhengighet, og de prøver å påvirke elevene, sier Armstrong, som selv ønsker å stemme ja.

— Vennene våre er veldig glade for å få lov å være med å bestemme, men det er mange som ikke har bestemt seg enda, og som vil ha mer informasjon, sier Meechen.

Ønsker klare svar

Forsker Eichhorn sier oppfølgingsspørsmål viser at de yngste ikke er uengasjerte i spørsmålet, men at de er opptatt av å få svar på praktiske spørsmål før de bestemmer seg.

— Det yngste er ikke nødvendigvis fornøyde med status quo, men de har en veldig pragmatisk tilnærming til spørsmålet om uavhengighet. Vil det i praksis være en bedre løsning for Skottland?

Eichhorn sier de yngste velgerne har en sterk nasjonal identitet som skotter, og at det store flertallet føler seg helt eller mest skotske - ikke britiske.

— Hadde valget kun vært et spørsmål om nasjonal identitet ville Skottland vært et selvstendig land i morgen. Men unge folk har flere praktiske og kritiske spørsmål til en slik løsrivelse, og er ikke overbeviste om at et uavhengig Skottland er det beste for landet.

Senere i høst skal skottenes førsteminister Alex Salmond presentere et over 500 sider langt dokument som skal forklare hvordan et uavhengig Skottland vil se ut i praksis.

Det vil være viktig for å overbevise unge tvilere.

— Ja-siden sliter med å besvare de mange spørsmålene de yngste har. Unge frykter de kjøper katta i sekken ved å svare ja til uavnehgighet, de vil ha klare svar på hva det er de i så fall sier ja til, sier Eicchorn.

Nasjonal identitet udatert?

Ifølge kommunikasjonssjef Ross MacRae i paraplyorganisasjonen Better Together er de unge mer skeptiske til løsrivelse fordi de rett og slett ikke bryr seg så mye om hvilken nasjon de tilhører.

Les også

«Jeg hater ikke England, men jeg har aldri følt meg britisk»

— Den yngste generasjonen i dag ser på nasjonalstaten som et noe utdatert konsept. Når du kan melde og kommunisere med folk over hele verden uansett, hvorfor skulle du kvitte deg med din beste nabo? Spør MacRae.

For venninnegjengen som i dag deltar i uavhengighetsmarsjen handler det derimot ikke om nasjonalitet, men om hvilken politikk som føres.

— Vi mener Storbritannia beveger seg i feil retning, både sosialt og økonomisk, og at et selvstendig Skottland ville ført en annen politikk. Det bør vi få muligheten til, sier Cassidy.