Zimbabwes president Mugabe har fått sparken som partileder

HARARE (Aftenposten): Søndag vedtok ledelsen i regjeringspartiet ZANU-PF å avsette Robert Mugabe som partileder. Dermed blir han også sparket som president i landet han har styrt i 37 år.

Den avsatte presidenten Robert Mugabe (i midten) møtte i dag representanter fra militæret i Harare. Han ble sparket av medlemmer i sentralkomiteen i ZANU-PF og erstattet med tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa tidligere i dag.
Zimbabwes president Robert Mugabe og hans kone Grace fotografert på et møte i ungdomsorganisasjonen til Mugabes parti ZANU-PF 7. oktober i år.

Som ventet blir Mugabe erstattet med Emmerson Mnangagwa, visepresidenten som Mugabe sparket tidligere denne måneden. Det forteller kilder som deltok under møtet i ZANU -PFs sentralkomité, til nyhetsbyrået Reuters.

– Han er blitt bortvist, sier en av delegatene:

– Mnangagwa er vår nye leder.

Tre andre delegater bekrefter overfor Reuters at sentralkomiteen vedtok å sparke Mugabe.

Chris Mutsvangwa, lederen for Zimbabwes mektige organisasjon for frigjøringskrigens veteraner, sier til nyhetsbyrået at prosessen for å fjerne Mugabe også som landets president, allerede er i gang.

Sentralkomiteen har nå gitt Mugabe 24 timer på å gå av. Dersom han ikke trekker seg innen mandag klokken 12, truer de med å stille ham for riksrett.

En glad demonstrant i Harare skjærer grimaser mens han står under et stort zimbabwisk flagg lørdag.

– Vår andre frigjøring

Hæren har gitt oss vår andre frigjøring, var budskapet fra hundretusener som i går demonstrerte i hovedstaden og andre byer landet rundt med krav om at Robert Mugabe måtte gå.

Zimbabwernes første frigjøring var fra kolonialisme og hvitt mindretallsstyre, en kamp som ble sluttført i 1980 med nettopp Mugabe som hele folkets store helt.

Men gjennom å kjøre landets økonomi i senk og tviholde på makten ved hjelp av valgfusk og voldelige kampanjer mot opposisjonen, ble den gamle mannen mot slutten av sitt lange liv og karrière i stedet en stadig mer forhatt og foraktet despot.

Demonstranter i Harare tar selfie med en av sine uniformerte helter under massemønstringen lørdag.

Den 93 år gamle statssjefen har lenge nektet plent å lytte til folket, og nå var det ham zimbabwerne behøvde frigjøring fra.

Via sin nevø hadde Mugabe signalisert at han var rede til «å dø for det som er riktig». Militære og sivile ledere har siden begynnelsen av uken forsøkt å få oldingen til fornuft, men de intense forhandlingene førte åpenbart ikke frem.

Klare meldinger på morgenavisenes forsider da Zimbabwe våknet søndag.

Dermed måtte den tidligere frigjøringsheltens eget parti ta grep og gi ham sparken.

Ifølge statlig TV var Mugabe søndag innkalt til møte med ledelsen for hæren, som natt til onsdag tok makten i landet og arresterte en rekke av presidentens viktigste allierte.

Her i ZANU-PFs hovedkvarter i Harare ble det besluttet at Robert Mugabe skal fjernes som leder for partiet og dermed fra presidentstillingen.

Stor takknemlighet til det militære

Lørdag var Harares gater fylt av glade mennesker som sang, danset og omfavnet soldater for å vise sin takknemlighet over at de militære hadde grepet inn.

Unge og gamle i turistbyen Victoria Falls viste lørdag glede over at Mugabe-æraen går mot slutten.

Også i Zimbabwes nest største by Bulawayo og andre steder i landet var det lørdag demonstrasjoner, der folk ropte til dels hatske slagord mot presidenten, samtidig som de viste stor glede over at Mugabe-æraen snart er over.

En slem karikatur av den tidligere læreren Robert Mugabe holdes frem av demonstranter i Harare. Nettopp undervisning er imidlertid en av den nå så forhatte presidentens udiskutable store suksesser: Nesten 90 prosent av Zimbabwerne kan lese og skrive.

Mugabes fall kan skape sjokkbølger

Robert Mugabes forsøk på å sikre at kona Grace (52) skulle bli hans etterfølger ved å sparke hennes rival, visepresident Emmerson Mnangagwa, var det som fikk hæren til å intervenere.

Også Grace Mugabe ble søndag sparket ut av partiledelsen.

Demonstranter håner president Robert Mugabes forsøk på å sikre at kona skulle bli hans etterfølger.

Mnangagwa får nå i oppdrag til å lede både landet og det statsbærende partiet, i første omgang frem til ZANU-PFs kongress i desember.

Zimbabwes presidentpars fall og vanære vil sende et urovekkende signal til andre afrikanske ledere som trosser folkeviljen og akter å fortsette å regjere på ubestemt tid.

Ugandas Yoweri Museveni og Den demokratiske republikken Kongos Joseph Kabila er nok blant dem som følger den seneste utviklingen i Harare med stor oppmerksomhet.

SADC, samarbeidsorganisasjonen for utvikling i det sørlige Afrika, skal drøfte Zimbabwes politiske krise under sitt toppmøte i Angolas hovedstad Luanda på tirsdag.

Forsiktige foran offisiell bekreftelse

Søndag var det ikke spesielt mange mennesker i sentrumsgatene, og nesten ingen spor av forskuddsfeiringen av Mugabes fall ett døgn tidligere.

Tinashe håper at endringene som nå skjer, vil føre til at han får oppfylt sitt høyeste ønske: En jobb.

– Nå venter vi til neste uke før det blir mer feiring, sier Namta (24) som er arbeidsløs i likhet med kameraten Tinashe (20) som hun sitter sammen med på en benk ved Africa Unity Square.

– Det skal jo godt gjøres at dette ikke er slutten for Mugabe, men med ham vet man aldri, sier Tinashe, som likevel koster på seg å håpe at endringen kommer, vil føre til at økonomien blir bedret, korrupsjonen blir tøylet – og at det blir flere jobber for unge mennesker.

David (t.h) vil gjerne tro at Mugabe virkelig blir fjernet fra landets ledelse.

På benken ved siden av sitter gruvearbeideren David (42) fra Karoi og leser om de siste, dramatiske begivenhetene i en av Harare-avisene.

– Hvis vi virkelig kan tro at dette skjer, ja, da er disse dagene de lykkeligste i mitt liv, sier han.

– Tør ikke helt tro det ...

– Vi vet jo egentlig at det er over og ut for Mugabe, men vi vil høre den offisielle bekreftelsen før vi helt våger å tro det. Inntil da må vi fortsette å være svært forsiktige med hva vi uttaler offentlig, sier en mann som følger telt-gudstjenesten i en pinsemenighet noen hundre meter fra ZANU-PFs hovedkvarter, der avsettelsesprosessen pågår mens vi snakker sammen.

Han vil ikke gi seg til kjenne, hverken med navn eller bilde.

– Folk var modige da de demonstrerte sammen lørdag. Men i dag spør hver enkelt seg: Hva om Mugabe klarer å få til en deal med hæren og likevel får fortsette? Vi tør ikke utelukke dette marerittet riktig ennå, og det skremmer oss, sier en annen kilde som også krever absolutt anonymitet, til Aftenposten.

Pastoren og hans menighet ønsker at Zimbabwe igjen skal bli Afrikas brødkurv.

Pastoren i teltkirken synes å tale i lignelser om situasjonen i landet, uten å nevne presidentens eller andre sentrale aktørers navn. Det er på tide å vende om, og det vil ikke lenger komme manna fra himmelen, advarer han. – Det er på tide at Zimbabwe igjen blir Afrikas brødkurv, mener pastoren, som bruker en henvisning til hva landet ble kalt før Mugabe tok gårdene fra de hvite farmerne og sendte landet ut i økonomisk katastrofe:

– Vi skal igjen produsere nok mat til oss selv, og i tillegg ha nok å selge til andre, roper predikanten, som får applaus og hallelujarop til svar.