Erik Solheim går av som FNs miljøsjef

Erik Solheim (63) bekrefter at han trekker seg som leder for FNs miljøprogram (UNEP).

Leder for FNs miljøprogram, Erik Solheim fikk tidligere i høst kritikk for sin pengebruk.

Solheim går av knappe to måneder etter at en foreløpig rapport fra FNs revisjonsprogram kritiserte ham for reisevirksomheten hans.

Solheim bekrefter overfor Dagens Næringsliv tirsdag kveld, etter at Aftenposten først hadde omtalt avgangen.

– Jeg er blitt enig med generalsekretæren om å gå av som sjef for FNs miljøprogram, sier den tidligere SV-lederen.

Les også

Les Aftenposten-avsløringen: Erik Solheim anklages for rot og pengesløsing av FNs revisor

Solheim har fått kritikk

I løpet av sine 22 første måneder som om leder for FNs miljøprogram (UNEP) har den tidligere utviklings- og miljøministeren Erik Solheim vært borte fra hovedkontoret 79 prosent av tiden og reist for 4,1 millioner kroner, ifølge den interne rapporten, som Aftenposten avslørte i september.

Han ble også kritisert for å la to av sine nærmeste rådgivere få bo i Paris selv om hovedkontoret ligger i Nairobi i Kenya.

Rapporten var også kritisk til at UNEP ikke tok tilstrekkelig hensyn til miljøet i reiseplanleggingen.

Straffet UNEP økonomisk etter rapportutkastet

63-åringen tok delvis selvkritikk etter rapportutkastet, og han betalte tilbake 50.000 kroner for én av reiseregningene der revisorene oppdaget feil.

Reaksjonene var sterke fra flere medlemsland etter at innholdet i den foreløpige rapporten ble kjent i Aftenposten. Både Sverige og Danmark straffet UNEP økonomisk som en følge av anklagene, og andre land vurderer å gjøre det samme så fort den endelige rapporten er klar.

Aftenposten har spurt FNs internrevisor (OIOS) om når den endelige rapporten skal publiseres, men har foreløpig ikke fått svar.

Overfor Dagens Næringsliv utdyper Solheim:

– Jeg tar ansvaret for den situasjonen vi har med revisjonsrapporten som går gjennom mange ting, det aller meste har jeg ikke vært borti i det hele tatt. Det blir lettere å gjennomføre denne prosessen uten at jeg er daglig leder. Rapporten er full av feil, men det vil være lettere for en ny leder å ta ansvaret for den situasjonen, skriver Solheim til DN.

Den endelige rapporten er ennå ikke offentlig.

Les også

Erik Solheim mener han «aldri noensinne har gjort noe for egen vinning»: – Det er jobben til FNs internrevisjon å være kritisk

Skal være upopulær i USA

Kilder Aftenposten har snakket med, som kjenner UNEP og FN-systemet, sier USA har vært misfornøyd med Solheim, og at også det kan ha hatt betydning.

Blant annet skal Solheims åpne krav om FN-reform ha vekket misnøye i deler av ledelsen ved hovedkontoret i New York, etter hva Aftenposten forstår.

Det er også kjent i både FN- og UD-miljøet at USA har hatt problemer med Solheims ledelse, i hovedsak på grunn av hans nære forhold til Kina.

Tidligere i år sendte blant annet USAs ambassade i Nairobi flere brev med detaljerte spørsmål om UNEPs samarbeid med Kina om et miljøprosjekt knyttet til det kinesiske Belt and Road-initiativet.

UNEP svarte amerikanerne i september. Først da valgte USA å forplikte seg til årets bidrag på seks millioner dollar (50 millioner kroner) til UNEP.