Verden

Eks-kriminelle tar plass i den svenske Riksdagen

Fem av Sverigedemokraternas representanter i det svenske «Stortinget» etter valget er tidligere straffedømte.

Linus Bylund (t.h) er stabssjef for leder i Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson (t.v.). Bylund ble i 2003 dømt for vold mot offentlig tjenestemann. Nå er han valgt inn som representant i den svenske Riksdagen. Foto: NTB Scanpix / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

I 2010 renset Sverigedemokraterna nøye ut kandidater som var dømt for vold eller andre kriminelle handlinger fra sine lister.

I år har flere av disse fått tilgivelse, og kommer nå inn som representanter i Riksdagen, skriver Expressen, som har gått igjennom tidligere dommer. Aftonbladet skriver at Sverigedemokraterna (SD) nå får hele fem Riksdagsmedlemmer som er tidligere straffedømt, tre av dem nye.

Koblinger til Nationalsocialistisk Front

En av de mest kjente er Linus Bylund, som er stabssjef for SD-leder Jimmie Åkesson. I 2003 ble han i følge den svenske avisen dømt i hovrätten (tilsvarer den norske Lagmannsretten) for vold mot offentlig tjenestemann. Dommen gjaldt bråk utenfor en videobutikk i Hornsgatan i Stockholm seks år tidligere. Bylund ble oppfordret av politiet om å forlate stedet, men nektet.

Da en av politimennene skulle føre Bylund bort grep han tak i politimannens tommel. Deretter fikk politimannen Bylund ned på bakken og satte håndjern på ham, ifølge tingrettsdommen.

En annen straffedømt som ble vraket fra listene i 2010 men nå kommer inn som representant i Riksdagen en Roger Hedlund , sjef for Sverigedemokraterna i Gävleborg. Mishandlingsdommen mot ham har politiske koblinger.

Ved årsskiftet 2000/2001 var Hedlund innblandet i gjengbråk i Gävle. Sammen med den lokale lederen for Nationalsocialistisk Front ble han dømt for å angripe personer som beskrev seg som antirasister.

Hedlund hevdet han handlet i selvforsvar og bare ville beskytte nazilederen, men ble dømt for å ha sprutet tåregass i ansiktet på flere personer.

Dømt 13 ganger

En tredje blivende riksdagsrepresentant med kriminell fortid er Runar Filper . Ifølge Aftonbladet ble han på 1980-tallet dømt 13 ganger for blant annet mishandling, tyveri og narkotikalovbrudd. Han har sittet i fengsel flere ganger. Ifølge avisen har han tidligere stått i nazistiska Riksfrontens kontaktregister, og har ifølge det svenske sikkerhetspolitiet Säpo abonnert på det nazistiske tidsskriftet Info 1. Filper er i dag leder for SD i Värmland og ansatt i partiet.

Ifølge Aftonbladet har Sverigedemokraterna fra før to representanter som er tidligere straffedømt, Markus Wiechel og Carina Herrstedt . Wiechel ble dømt for injurier i 2010. Også Herrstedt er dømt for injurier.

Gransker var selv eks-kriminell

Sverigedemokraterna gjorde et kjempevalg søndag med hele 12,9 prosent av stemmene og ligger an til å få hele 49 mandater. SD har opp gjennom årene vært opptatt av å slå hardt ned på kriminalitet, og har utpekt innvandrergrupper som spesielt kriminelle.

Siden 2002 har partiet krevd at kandidatene skal oppgi tidligere dommer i en slags vandelsattest. Før årets valg ble disse valgattestene gransket av partiet sentralt. Dagens Nyheter og Helsingborgs Dagblad avslørte da at mannen som ledet dette arbeidet, Michael Rosenberg , selv hadde en kriminell fortid.

Avisene skrev at han på begynnelsen av 1990-tallet ble dømt for flere lovbrudd, blant annet hadde han vært med i en skapsprengerliga som gjennomførte flere lovbrudd i Skåne og Småland.

— Har gått gjennom alle saker

På spørsmål fra Aftonbladet sier Jimmie Åkessons stabssjef Linus Bylund at han ikke opplever de tidligere straffedommene som et problem for de ferske representantene.

— Vi har naturligvis gått gjennom alle slike saker. Det er veldig lenge siden dette skjedde. Hver fjerde person i Sverige er dømt for noe, og vi har i likhet med alle andre partier personer med dommer på seg, sier Bylund.

 1. Les også

  Löfven kan bli tvunget til samarbeid med borgerlige

 2. Les også

  Valgforsker: Sverigedemokraterne kan bli mye større

 3. Les også

  Mørkeblått brakvalg, rødgrønne tar makten

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Dette er årsakene til at så mange svensker ikke kan tilgi Jimmie Åkessons parti

 2. VERDEN
  Publisert:

  Han kalles Sverigedemokraternas sjef-ideolog. Det hele begynte da han møtte tre likesinnede på universitetet.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Sverigedemokraterna krever beklagelse fra SVT etter partilederdebatt

 4. VERDEN
  Publisert:

  Sverigedemokraterna like store som Moderaterna

 5. VERDEN
  Publisert:

  Sveriges statsminister felles i Riksdagen

 6. VERDEN
  Publisert:

  Sverigedemokraterna vil "ta Sverige tilbake" med portforbud og folkedans