Tusenvis demonstrerer i Bosnia-Hercegovina – mener myndighetene dekker over drap

To uoppklarte dødsfall har utløst store protester i Sarajevo og den serbiskdominerte byen Banja Luka. Demonstrasjonene har funnet sted hver dag siden 21. mars.

Davor Dragičević, far til avdøde David Dragičević, leder en demonstrasjon i Banja Luka i begynnelsen av mai i år.

Natt til 18. mars forsvant 21 år gamle David Dragičević i Banja Luka, hovedstaden i den serbiske delen av Bosnia, kalt Republika Srpska.

En uke senere ble Dragičević funnet død i en bekk i samme by.

Ifølge politiet skal Dragicevic ha vært involvert i en slåsskamp, før han brøt seg inn i et hus. På vei hjem skal han ha falt fra en bro og ned i bekken. Obduksjonen viste at han hadde både dop og alkohol i blodet, meldte politiet.

Davids far, Davor Dragičević, mener derimot at sønnen ble drept og at obduksjonsrapporten ikke stemmer. Davor Dragičević påstår at myndighetene prøver å dekke for personen eller personene som står bak.

Derfor har han hver dag siden sønnen ble funnet, arrangert demonstrasjoner under navnet Pravda za Davida – rettferdighet for David.

Flere tusen har deltatt i demonstrasjoner både i Banja Luka og andre steder i Bosnia. I tillegg støtter rundt 320.000 brukere oppropet.

Les også

Sylo Taraku: – Jeg vil at Norge skal lykkes som flerkulturelt samfunn. Jeg kommer selv fra ett som mislyktes.

Flere uløste dødsfall

Tirsdag forrige uke tok tusenvis av bosniere i Sarajevo til gatene med krav om at myndighetene skal finne ut hvem som står bak David Dragičevićs dødsfall. I tillegg anklaget demonstrantene myndighetene for å dekke over drapet på 22 år gamle Dzenan Memic, som døde i februar 2016.

Ifølge påtalemyndigheten ble Memic myrdet, men dødsårsaken ble endret i etterkant til å være forårsaket av en bilulykke. To menn har senere blitt siktet for påkjørselen som tok Memics liv. Memics far påstår at sønnen ble drept med overlegg, og at myndighetene beskytter gjerningsmennene.

Demonstranter i Sarajevo, 15. mai. På bannerne er Dzenan Memic avbildet.

– Myndighetene er enten inkompetente eller korrupte. Det er ingen annen forklaring, mener Memics far, Muriz Memic.

Myndighetene i både Sarajevo og Banja Luka avviser påstandene.

Skaper utfordringer for kommende presidentvalg

Protestene skaper utfordringer for presidenten i Republika Srpska, Milorad Dodik. Han skal stille til valg i oktober, ifølge den politisk analytikeren Srdjan Puhalo.

I april satte Dodik inn et nytt team av etterforskere på saken. Det skjedde like etter at han hadde hatt et møte med Davor Dragičević.

– Dodik er tydelig bekymret for at denne saken kan skade ham politisk, sa Puhalo til Balkan Insights.

Under demonstrasjonene har folk også uttrykt en misnøye med den lave levestandarden, utbredt korrupsjon og vedvarende etniske spenninger i Bosnia.

Les også

«Slakteren fra Bosnia» dømt til livsvarig fengsel

Over 20 år etter at borgerkrigen i Bosnia tok slutt, er det fortsatt spenninger mellom bosniere, kroater og serbere.

Dødsfallene ser derimot ut til å være en brobygger for den etniske splittelsen, da folk fra alle folkegruppene går sammen i protestene.