Verden

Det hvite hus: Nord-Korea brøt løfter

Nordkoreanske løftebrudd bidro til avlysningen av toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un, ifølge en kilde i Det hvite hus.

Folk kikker på en TV-sending om Donald Trump og Kim Jong-un i den sørkoreanske hovedstaden Seoul tidligere denne måneden. Foto: AP / NTB scanpix

  • og NTB

Trumps beslutning om å avlyse møtet ble kjent torsdag, rett etter at Nord-Korea erklærte at deres eneste anlegg for testing av atomvåpen var ødelagt.

Med utenlandske journalister som tilskuere ble en kraftig eksplosjon utløst i testanlegget Pyonggye-ri. Flere tunneler og observasjonstårn ble ødelagt med dynamitt.

Likevel valgte Trump å avlyse det planlagte toppmøtet i Singapore. En av grunnene var en serie med nordkoreanske løftebrudd, ifølge en høytstående kilde i Det hvite hus.

  • LES OGSÅ: Trump og sikkerhetsrådgiver Bolton har mye av skylden for kollapsen i diplomatiet med Nord-Korea, mener eksperter

Ett eksempel er at nordkoreanske representanter angivelig ikke dukket opp til et møte med utsendinger fra USA i Singapore for å planlegge toppmøtet.

– De ventet og ventet. Nordkoreanerne dukket aldri opp, sa kilden torsdag til nyhetsbyrået AFP, VG og andre medier som fikk være til stede under et pressemøte i Det hvite hus.

I tillegg avlyste nordkoreanerne et planlagt møte med Sør-Korea. Og selv om journalister var invitert til ødeleggelsen av atomanlegget, fikk ingen utenlandske eksperter være til stede.

Ifølge kilden i Det hvite hus hadde det nordkoreanske regimet tidligere lovet at eksperter skulle få sjekke at anlegget faktisk ble destruert.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Nord-Korea
  3. Kim Jong-un