Verden

Nesten 200 savnet etter vulkanutbrudd i Guatemala – 73 funnet døde

Totalt er 192 personer meldt savnet etter utbruddet fra Fuego-vulkanen i Guatemala søndag. Så langt er 73 personer funnet døde, mange av dem barn.

Boligområder i det nærliggende området Escuintla er dekket av aske fra Fuego-vulkanen.
  • og NTB
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Avisen Prensa Libre fortalte tirsdag den hjerteskjærende historien om seks søsken i alderen ett til ni år som ble funnet døde i den samme sengen i et hus i landsbyen San Miguel Los Lotes.

Barna lå i en klynge, mens de holdt om hverandre, som for å beskytte hverandre mot vulkanens raseri, skriver avisen.

Barnas foreldre er savnet, opplyser tanten Eva Ascón, som tirsdag også lette etter flere andre familiemedlemmer som er blitt borte.

  • Les også: Ble overrasket av rask strøm av lava og aske

Ny sprekk har gitt økt vulkansk aktivitet

Det var Sergio Cabañas, sjef for katastrofemyndighetene i landet (Conred), som tirsdag kveld kom med den nye oversikten over døde og savnede.

– Vi har nå gjort en opptelling av navn i byer der folk er blitt meldt savnet, og vi har kommet til et anslag, sier Cabañas.

Nyheten kommer kort tid etter at myndighetene på nytt evakuerte områdene rundt Fuego-vulkanen som følge av økt vulkansk aktivitet. Fra en ny sprekkdannelse på sørsiden av vulkanen strømmer det vulkansk materiale tirsdag.

Brannmenn gjennomsøker et hus i Escuintla, et område nær Fuego-vulkanen, tirsdag.

Også politi og redningsmannskaper er evakuert fra de mest nærliggende områdene.

Det første utbruddet startet søndag morgen. En rekke videoer som er publisert fra tidspunktet like etter utbruddet, viser en voldsom såkalt pyroklastisk strøm av vulkanisk materiale og het gass som velter nedover fjellsiden i høy fart. På en av videoene står en rekke skuelystne ved en bro og fotograferer det som skjer, mens den vulkaniske skyen truer med å sluke dem. Til slutt innser de at de må flykte for livet på biler og motorsykler.

En soldat brukte tirsdag hakke for å ta seg inn i et av de vulkanutbruddrammede husene i landsbyen San Miguel Los Lotes. Svært mange av innbyggerne her ble overrasket av den raske og hete strømmen av aske og lava, og hadde ingen mulighet til å komme seg unna.

Så langt er 73 mennesker funnet døde. Pågående leteaksjoner gjør at dødstallet stiger nærmest time for time.

Myndighetene har hatt store problemer med å identifisere de omkomne på grunn av forfatningen kroppene er i.

Mange av de omkomne er barn, og tirsdag ettermiddag døde en liten gutt etter å ha blitt sendt til sykehus i USA med store skader.

Vulkanen ligger 44 kilometer vest for Guatemala by og er en av de mest aktive i Mellom-Amerika. President Jimmy Morales erklærte mandag tre dagers landesorg og innførte unntakstilstand i tre områder nær vulkanen.

Les mer om

  1. Guatemala
  2. Vulkanutbrudd
  3. Guatemala by