Verden

Flere enn 700 palestinere drept på Gazastripen

Seks palestinere i samme familie ble drept da en israelsk stridsvognenhet inne på Gazastripen åpnet ild like før soloppgang.

En israelsk panservogn i oppmarsjområdet like utenfor grensen til Gazastripen. I bakgrunn stiger røyken opp fra israelske angrep i Gaza. Foto: RONEN ZVULUN

 • Tarjei Kramviken
 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

En blodig natt med kamper og luftangrep ulike steder på Gazastripen gjorde at antallet døde på palestinsk side torsdag morgen var kommet opp i 707, ifølge sykehuskilder i Gaza.

Fra israelsk side blir det meldt at minst tre soldater i løpet av natten er drept i kamper med islamistiske grupper.

Aftenpostens Jørgen Lohne rapporterer fra Askhelon i Israel. Foto: Signe Dons

Hamas-krav

Hamas-leder Khaled Mishal sier fra sitt eksil i Qatar at hans styrker har hatt fremgang i kampene mot israelerne og at våpenstillstand ikke kommer på tale uten at islamistbevegelsen får sine betingelser innfridd.

Oppheving av den åtte år lange blokaden av Gazastripen står øverst på listen over ufravikelige krav. Åpning av Gazas grense mot Egypt og løslatelse av palestinske fanger er også helt avgjørende for at islamistgruppen skal gå med på å stanse kamphandlingene, ifølge Mishal.

Israelerne har på sin side signalisert at de nå foretrekker å bruke sine bakkestyrker på Gazastripen til å finne og ødelegge Hamas’ rakettlagre. Et hovedmål for offensiven er også å nøytralisere et stort nettverk av tunneler under grensen som gjør det mulig for væpnede grupper fra Gaza å ta seg inn i Israel.

Les også Aftenpostens rapport fra grensebyen Sderot:

Les også

- Nei takk, Mr. Kerry

Kort ildopphør?

Ifølge egyptiske kilder skal det imidlertid være muligheter for å få partene med på et kort ildopphør i helgen i forbindelse med Id al— fitr, avslutningen av muslimenes hellige fastemåned Ramadan.

Khaled Mishal utelukker ikke at Hamas kunne tenkes å gå med på en såkalt humanitær våpenstillstand av kort varighet, men ifølge nyhetsbyrået Reuters ikke betingelsesløst:

— Vi vil ikke akseptere noe forslag som ikke fører til at blokaden blir fjernet. Vi har ikke noe ønske om at krigen skal fortsette, men vi nekter å la oss knekke av den, sier Mishal.

Les også:

Les også

FN skal granske Israels militæroffensiv

Raketter på skoler

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, fordømte onsdag Israels militæraksjoner på den tett befolkede landstripen og sa at det er en "stor mulighet” for at det blir begått krigsforbrytelser.

Pilly fordømte også Hamas’ angrep mot israelske sivile, og FNs generalsekretær Ban Ki-moon kritiserte skarpt at det for annen gang er oppdaget rakettlagre inne på en UNRWA-skole for palestinske flyktningebarn.

— Lagring av raketter i skolebygninger gjør dem til potensielle militære mål. Liv blir satt fare for uskyldige barn, FN-ansatte og titusener av palestinere som har søkt tilflukt fra kamphandlingene på skolene, sier Ban, som krever at saken blir etterforsket.

Tillater flygninger

Den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA innførte tirsdag et flyforbud til Tel Aviv for amerikanske flyselskaper. Onsdag ble forbudet opphevet, melder Reuters.

— Før vi tok denne beslutningen, jobbet FAA sammen med andre deler av amerikanske myndigheter for å undersøke sikkerhetssituasjonen i Israel og grundig vurdere ny informasjon og israelske myndigheters tiltak for å minske truslene mot sivil luftfart, heter det i en pressemelding fra FAA.

Les også:

Les også

Nordiske passasjerer strandet i Tel Aviv

Flere europeiske flyselskaper innstilte også sine avganger til Israel etter at amerikanerne frarådet å fly til området.

Det la økonomisk press på Israel, som allerede var rammet av mange avbestillinger i den viktige turistindustrien.

https://twitter.com/JorgenLohne

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen

 2. VERDEN
  Publisert:

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 3. VERDEN
  Publisert:

  Israelske fly angrep mål på Gazastripen

 4. VERDEN
  Publisert:

  Frykt for ny krig på Gazastripen

 5. VERDEN
  Publisert:

  Palestinske myndigheter: 15 drept og 1400 skadet under massedemonstrasjoner på Gazastripen

 6. VERDEN
  Publisert:

  Åtte drept i kamper på Gaza