Verden

Verste flomkatastrofe i indisk delstat på 100 år

Situasjonen er dramatisk i den indiske delstaten Kerala, som er rammet av den verste flomkatastrofen på hundre år. Minst 320 mennesker er døde.

Folk forsøker å ta seg fram i en oversvømt gate i byen Thrissur i den indiske delstaten Kerala. Delstaten er rammet av den verste flommen på hundre år. Foto: AP / NTB scanpix
  • og NTB
Flomvann strømmer nedover et område i Kozhikode i Kerala der det også har gått flere jordskred. Over 220.000 mennesker er blitt hjemløse som følge av flomkatastrofen i Kerala. Foto: AP / NTB scanpix
Disse menneskene er noen av flere hundre tusen indere i delstaten Kerala som er rammet av flom. Foto: K. Shijith / AP / NTB scanpix
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

I tillegg har flere enn 220.000 mennesker mistet hjemmene sine. Delstatsmyndighetene har satt opp over 1.500 midlertidige leire for å gi ly til de mange hjemløse.

Samtidig venter ytterligere flere tusen mennesker på å bli evakuert fra de verst rammede områdene.

Hundrevis av soldater og enda flere frivillige deltar i arbeidet med å forsøke å redde folk. Et 30-talls militærhelikoptre er satt inn i redningsoperasjonen, og hundrevis av båter, deriblant mange fiskebåter, deltar i det svært krevende arbeidet.

Monsun

Det er monsuntid i delstaten Kerala, som ligger helt sørvest i India. Men årets monsun har ført med seg rekordstore nedbørsmengder.

Vannet har gjort store ødeleggelser i alle de 14 distriktene i Kerala, en delstat med 33 millioner innbyggere. Hundrevis av landsbyer er oversvømt, og titusener av boliger står under vann. Veinettet er uframkommelig over store avstander.

– Vi setter nå inn enda flere båter for å prøve å trappe opp redningsaksjonen, sier P. H. Kurian, som jobber for delstatsmyndighetene i Kerala.

Fredag ble det anslått at om lag 6.000 mennesker fortsatt ventet på å bli evakuert.

Mer regn i vente

Delstatsmyndighetene sier flommen er den verste på nesten hundre år. I Idukki, et kupert skogsområde i det sentrale Kerala, har det siden juni falt 3.210 millimeter regn, altså over 3,2 meter.

Og det ventes enda mer nedbør i helgen, ifølge indiske meteorologer. Da er det også meldt om kraftig vind i området, noe som kan gjøre redningsarbeidet vanskeligere.

Desperate meldinger

Flomnivået har steget dramatisk de siste ti dagene, og folk fra alle deler av delstaten sendte desperate nødmeldinger på sosiale medier så lenge nettet var oppe.

– Min familie og nabofamiliene er i vanskeligheter. Vi har ikke vann eller mat. Har ikke mulighet til å kommunisere fra i ettermiddag, vi får ikke tak i mobiltelefonene. Vær så snill og hjelp oss, skriver Ajo Varghese på Facebook.

Mange har skrevet meldinger om at de er innesperret i hjemmene sine, mens andre melder at de er innesperret i templer eller sykehus ettersom vannstanden har steget voldsomt.

Les også

  1. Flom i India har tatt over 100 liv

  2. Skred og flom har krevd minst 37 menneskeliv i India

Les mer om

  1. Ekstremvær
  2. India