Verden

Rekordsommeren: Sverige høyeste topp er endret

Søndag fikk Sverige nytt toppunkt. Det skjedde etter at sommervarmen på få dager gjorde Kebnekaises sørtopp en halvmeter lavere enn fjellets nordtopp.

Forsker Gunhild Ninis Rosqvist måler høyden på Sydtoppen av Kebnekaise. I juli har den minket med fire meter på grund av den rekordvarme sommeren.
  • Thomas Olsen
    Journalist

– Jeg har aldri sett så kraftig snøsmelting på Sydtoppen som denne sommeren, uttaler Gunhild Ninis Rosqvist, professor i geografi og sjef for Tarfala forskningsstasjon ved Kebnekaise til Stockholm universitets nettsider.

Søndagens måling på Kebnekaise ble historisk. Da ble det bekreftet at fjellets nordlige topp er blitt Sveriges høyeste fjell, melder SVT.

Da var den sørlige toppen av fjellmassivet blitt 50 centimeter lavere enn Nordtoppen, som rager 2096,8 meter over havet.

  • Endrer seg: Sveriges høyeste topp smelter bort
Målinger av Kebnekaise gjøres med en GPS-teknikk som har to centimeters nøyaktighet. Siden 1880 har forskerne målt den sørlige toppen av fjellet, som er en isbre. Gunhild Ninis Rosqvist ved Stockholms universitet leder Tarfala forskningsstasjon og har gjort målinger av Kebnekaise i flere år.

– Toppskifte med symbolverdi

Sørtoppen av Kebnekaise består av en liten isbre, og smeltingen er et årlig fenomen i Sverige, før toppen igjen bygger seg opp gjennom vinteren.

De siste 20 årene har den mistet i gjennomsnitt en meter årlig. I år har imidlertid den ekstreme varmen smeltet bort fire meter på bare én måned.

– At Sveriges høyeste topp smelter ned, har sterk symbolverdi. Det betyr kanskje ikke så mye for miljøet at en topp er blitt høyere enn en annen, men dette betyr at isbreene forsvinner, og det har betydning, sier Per Holmlund, professor i glasiologi. Han har gjort høydemålinger siden 1981. Det var han og sønnen Erik som søndag målte toppen ved hjelp av GPS og et vinkelinstrument.

– Farligere topp for klatrere

Endringen av Sveriges høyeste topp vil endre turismen i området, tror Holmlund. Folk vil søke seg til den høyeste toppen, nemlig nordtoppen, mener han.

– Nordtoppen er vanskeligere å bestige enn den sørlige toppen. Det betyr at fjellklatrerne vil ta større risiko for å nå Sveriges høyeste fjell, sier han til SVT.

På kart har man de siste årene benyttet gjennomsnittshøyden over de siste ti år for Sydtoppen, 2101 meter over havet.

Uten isbreen ville Sydtoppen målt 2060 meter over havet. Nordtoppen er fast fjell med en høyde på snaut 2097 moh.

Les mer om

  1. Klimaendringer
  2. Miljø
  3. Sverige
  4. Fjell