Fortsatt uviss skjebne for Idlib

Skjebnen til Syrias siste opprørskontrollerte provins er fortsatt uviss etter at presidentene i Iran, Russland og Tyrkia møttes til samtaler om Idlib fredag.

Dette bildet fra Ibaa News Agency, som har bånd til al-Qaida, viser et angivelig russisk flyangrep mot landsbyen Mahambal i Idlib-provinsen tidligere i uka.

– Vi har diskutert konkrete tiltak for en gradvis stabilisering i idlib, der det legges opp til fred for dem som er rede til dialog, sa Vladimir Putin etter møtet med Hassan Rouhani og Recep Tayyip Erdogan i Teheran.

Hva som konkret kom ut av samtalene, er ikke kjent, men de tre lederne understreker at det nå råder en samarbeidsånd dem imellom.

Den ytterliggående islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som har sterke bånd til al-Qaida, kontrollerer i dag store deler av Idlib-provinsen, mens tyrkiskstøttede opprørere kontrollerer den nordvestlige delen som grenser til Tyrkia.

FN anslår at rundt halvparten av de nærmere 3 millioner menneskene som oppholder seg i provinsen, er internflyktninger.

Angrep

Syriske regjeringsstyrker, støttet av russiske kampfly, har de siste ukene angrepet en rekke opprørsmål i Idlib, og FN frykter at en opptrapping vil drive hundretusener på flukt fra provinsen.

Fredagens møte mellom presidentene Vladimir Putin (t.v.), Hassan Rouhani (i midten) og Recep Tayyip Erdogan (t.h.) ga ikke noe svar på veien videre for Syrias siste opprørskontrollerte provins, Idlib.

USA, flere EU-land og hjelpeorganisasjoner har også advart mot en humanitær katastrofe, men Syria og Russland fastholder at de ytterliggående islamistene i Idlib skal nedkjempes.

– Vi har drept, vi dreper, og vi vil fortsette med å drepe terrorister, uansett om de befinner seg i Aleppo, Idlib eller andre deler av Syria. Freden må vende tilbake til Syria, sa en talskvinne for russisk UD torsdag.

Frykter følgene

– Konsekvensene av en ny militæroffensiv kan bli katastrofale, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Han frykter masseflukt, men er også dypt bekymret over de svært vanskelige forholdene sivilbefolkningen fra før lever under i provinsen.

Helsevesenet, elektrisitetsnettet og vannforsyningen er delvis ute av drift, og det er svært vanskelig å få inn nødhjelp.

– Ifølge FN har det vært 47 bekreftede angrep på sykehus og helsepersonell i Idlib, og 18 angrep på skoler. Dette er alvorlig, sier Apeland.

Ulike interesser

Krigen i Syria har fra før kostet anslagsvis 350.000 mennesker livet og drevet nærmere halve befolkningen på flukt fra sine hjem,

De tre lederne som møttes i Teheran, har ulike interesser i Syria, der Russland og Iran støtter president Bashar al-Assads regime og Tyrkia støtter flere opprørsgrupper.

Erdogans største bekymring er trolig at en storoffensiv mot Idlib vil føre til masseflukt over grensa til Tyrkia.

Les også

Syv år inn i Syria-krigen bygger det seg opp til det som kan bli det største slaget hittil

– Vi har ikke styrke eller kapasitet til å ta imot flere millioner flyktninger fra idlib, sa Erdogan fredag.

Han krever våpenhvile, noe Putin avviser som uakseptabelt.

– Under påskudd av å beskytte sivilbefolkningen vil man ha slutt på angrepene mot terrorister og påføre syriske regjeringsstyrker tap, sier Putin.

Håper på tyrkisk bistand

Russland og Iran er fast bestemt på å støtte Assads forsøk på å knuse de ytterliggående islamistene i Hayat Tahrir al-Sham og håper at de mer moderate tyrkiskstøttede opprørerne vil bistå.

Iran sier de vil støtte Assads offensiv, men bedyrer at det skal skje «med minst mulig tap av liv».

Russland understreker at de vil skille mellom «normale krigere og terrorister» i Idlib.

FNs sikkerhetsråd skal også diskutere situasjonen i Idlib fredag kveld, men frontene der er fastlåst ettersom USA og Russland begge har vetorett.