Verden

Dette våkner Putin til

Ifølge Ukrainas statsminister er konflikten med Russland inne i en militær fase etter at to ukrainere ble drept i Simferopol tirsdag. Samtidig varsler Vesten flere reaksjoner og fordømmer annekteringen av Krimhalvøya.

Putins signering av traktaten som gjør Krim til en russisk region, blir møtt med fordømmelse i vestlige land.
  • Ntb
  • Nina Selbo Torset
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

I en høystemt tale i Moskva erklærte Putin tirsdag at Krim-halvøya igjen er en del av Russland. Nasjonalforsamlingen varslet samme dag at den grunnlovsmessige prosessen med å gjøre Krim russisk, vil være ferdigstilt fredag.

Få timer senere ble en ukrainsk soldat drept av væpnede menn som stormet en ukrainsk militærbase i byen Simforopol, Krims administrative sentrum. Det fikk raseriet til å koke i Kiev der statsminister Arsenij Jatsenjuk erklærte at konflikten var gått fra til en militær fase.

Les også:

Les også

- Det må komme sterkere sanksjoner mot Russland

Skyting på Krim

— I dag begynte russiske soldater å skyte på ukrainske soldater. Dette er en krigsforbrytelse, sa Jatsenjuk.

Deretter ga han ukrainske soldater grønt lys til å bruke våpen for å forsvare seg på Krim-halvøya.

En talskvinne for den prorussiske politistyrken på Krim, Olga Kondrasjova, uttaler at et medlem av «selvforsvarsstyrken» på halvøya også ble drept i den samme hendelsen, men hevdet at begge de drepte ble skutt av uidentifiserte angripere som åpnet ild mot partene fra et sted i nærheten.

Les også:

Les også

Hvis Putin skal tolkes bokstavelig, er Krim slett ikke siste kapittel i dramaet

Fordømmes av Vesten

Putins signering av traktaten som gjør Krim til en russisk region, blir møtt med fordømmelse i vestlige land. Samtidig kom meldingen om at EU-president Herman Van Rompuy avlyste det planlagte møtet som skulle være i Moskva med Putin.

Vestlige land har allerede innført sanksjoner mot russiske tjenestemenn, noe som i Moskva blir møtt med både sarkasme og sinne.

Utenriksminister Sergej Lavrov kalte sanksjonene for «helt uakseptable» da han tirsdag snakket med utenriksminister John Kerry på telefonen, ifølge det russiske utenriksdepartementet. Han sa også at sanksjonene kom til å få «konsekvenser».

Les også:

Les også

Derfor håner de EUs sanksjoner

Trolig mer straff

Flere vestlige ledere varsler at det kan komme flere straffetiltak mot Russland, men ifølge eksperter vil det bli vanskelig å oppnå enighet om hva slags sanksjoner det bør være. Få ønsker å innføre tiltak som kan ramme eget lands økonomi.

Til nå har EU vedtatt sanksjoner mot 21 russiske og ukrainske statsborgere for medvirkning til Russlands invasjon av Krim-halvøya i Ukraina. I USA er 11 personer omfattet av reiserestriksjonene og de har fått sine utenlandske bankkonti sperret.

Norge slutter seg til reaksjonene.

Russland er også utestengt fra det kommende G8-møtet.

Les også:

Les også

Frankrikes utenriksminister: Russland kastes ut av G8

USA sender jagerfly

USAs visepresident Joe Biden landet i Litauen i går kveld etter å ha vært i Polen samme dag.

I Vilnius skal han møte Litauens president Dalia Grybauskaite og Latvias president Andris Berzins.

I går varslet Biden at USA sender 12 F-16-jagerfly til Polen. Biden understreker også at USA tar artikkel fem i Nato-samarbeidet «dødsens alvorlig». Artikkelen innebærer at et angrep på ett Nato-land er et angrep på hele Nato.

— Grunnsteinen i Nato er kollektivt selvforsvar. USAs plan er at Nato skal komme ut av krisa sterkere og mer forent, sier Biden.

Samtidig varslet Storbritannias utenriksminister, William Hague, at de vil stanse alt militært samarbeid med Russland etter annekteringen.

- Ullovlig og illegitim

Russland har begitt seg ut på en farlig vei med annekteringen av Krim-halvøya, mener NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

— Annekteringen av Krim er ulovlig og illegitim, og NATO-landene vil ikke anerkjenne den, fastslo Fogh Rasmussen i en uttalelse tirsdag.

Han tror annekteringen av Krim vil gjøre Russland mer isolert. Ifølge NATO-sjefen er det ikke mulig å rettferdiggjøre beslutningen om å innlemme Krim-halvøya i Russland.

Les også

  1. Putin signerte avtalen som gjør Krim til en del av Russland

  2. Norge fordømmer Russlands annektering av Krim

  3. Økonomien er Russlands svake punkt

Les mer om

  1. Ukraina