Verden

Stjernereporter i Der Spiegel avslørt. Reportasjer var oppspinn og løgn.

Det internasjonalt velrenommerte nyhetsmagasinet Der Spiegel brakte selv avsløringen. Bedraget skal ha foregått i flere år.

Der Spiegel kunngjorde jukset i en omfattende artikkel på sin egen nettside.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist

3. desember sto Claas Relotius (33) på scenen i Berlin. Han mottok den høythengende prisen for årets beste reportasje, bare en av mange priser han fikk i løpet av noen års journalistkarriere. Vinnersaken handlet om en syrisk gutt som trodde at han hadde vært med på å utløse borgerkrigen i landet fordi han hadde vært med på noen barnestreker.

Juryen roste artikkelen for å være lett, tett og relevant og for ha grundig dokumentasjon av hvilke kilder som var brukt.

I virkeligheten var alle kildene uklare. Mye er bare oppspinn og løgn. Sitater, scener og steder er diktet opp, skriver Der Spiegel selv i en omfattende artikkel publisert onsdag ettermiddag.

  • Avslørt i 2015: Journalist i Dagens Næringsliv plagierte i stort omfang

Avslørt av kollega

Men det var en annen artikkel, kalt «Jaegers Grenze» og publisert i november, som ble Relotius’ fall. Den var skrevet sammen med en kollega i Der Spiegel, Juan Moreno, og handlet om en borgervernsgruppe i Arizona, på grensen til Mexico.

Moreno ante ugler i mosen, slo alarm og begynte å granske Relotius – til protest fra en rekke andre kolleger som ikke kunne tro at den beskjedne Relotius jukset og løy.

Først etter uker med konflikt der Relotius avviste anklagene og gjorde Moreno til syndebukken, ble saken avklart. Claas Relotius har blandet sannhet og løgn i tekstene sine. Enkelte er ifølge ham selv plettfritt journalistisk arbeid, andre er totalt oppdiktet.

Selv forklarer Relotius jukset slik: – Det handlet ikke om den neste store saken. Det handlet om angsten for å mislykkes. Presset ble større desto større suksess jeg hadde.

– Et lavmål i historien

Der Spiegel kaller saken «et lavmål i 70 års historie». – Målene vi har satt oss selv har sviktet, våre egne krav er ikke oppfylt, gamle verdier er skadet, akkurat hvor ofte og på hvilken måte gjenstår å etterforske.

Relotius arbeidet i syv år for Der Spiegel, de siste halvannet årene som fast ansatt. I årenes løp skrev han omtrent 60 artikler i magasinet. Ifølge hans egne innrømmelser skal han ha jukset i minst 14 av disse.

Der Spiegel har satt ned en egen gruppe som skal gå både artiklene og egne rutiner etter i sømmene.

Relotius har også skrevet for flere andre tyske medier. Om juks forekommer der, er foreløpig ukjent. Reporteren har nå sluttet i Der Spiegel.

Der Spiegel har publisert en engelskspråklig artikkel med svar på de viktigste spørsmålene. Den kan du lese her.

Les mer om

  1. Journalistikk
  2. Tyskland