Verden

Pompeo krever løslatelse av canadiske fanger i Kina

USAs utenriksminister Mike Pompeo (nummer fire fra venstre) og forsvarsminister Jim Mattis (nummer tre fra venstre) møtte fredag sine canadiske motstykker, utenriksminister Chrystia Freeland (nummer fire fra høyre) og forsvarsminister Harjit Sajjan (nummer tre fra høyre). Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix

USAs utenriksminister Mike Pompeo ber Kina løslate de to canadierne som er pågrepet i Kina i kjølvannet av canadiske myndigheters pågripelse av en Huawei-topp.

  • og NTB

– Den urettmessige fengslingen av to canadiske borgere er uakseptabel. De bør få reise tilbake, sa Pompeo under en pressekonferanse med Canadas utenriksminister Chrystia Freeland.

Freeland lovet på sin side en apolitisk rettsprosess mot Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou, som ble pågrepet i Vancouver 1. desember.

Pågripelsen var basert på en arrestordre fra USA. Amerikanske myndigheter anklager henne for bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran.

– Vi er enige om at det viktigste vi kan gjøre, er å opprettholde rettssikkerheten og forsikre oss om at Mengs rettigheter respekteres, sa Freeland.

Meng ble tirsdag løslatt mot kausjon, mens hun venter på å bli utlevert til nabolandet.

Saken har tilspisset det vanskelige forholdet mellom USA og Kina, og bidratt til uro og nedgang på aksjemarkedene verden over.

Les også

  1. Canadiske myndigheter bekrefter pågripelse i Kina

  2. Canadier som møtte Kim Jong-un, anholdes i Kina

  3. Kina krever løslatelse av Huaweis finansdirektør i Canada

  4. Kausjonskjennelse for Huawei-direktør utsatt

Les mer om

  1. Kina
  2. Mike Pompeo
  3. Huawei
  4. Canada