Verden

Ekspert: Trump fortjener litt av æren for Kim-besøket til Beijing

På Twitter hinter den amerikanske presidenten om at Kims Kina-tur ikke ville skjedd uten press fra USA.

Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, forlot Beijing onsdag etter et fire dager langt besøk.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

Onsdag ble det bekreftet at den nordkoreanske lederen, Kim Jong-un, nettopp er ferdig med et fire dager langt besøk til den kinesiske hovedstaden for å snakke med president Xi Jinping og andre toppledere.

Besøket – Kims første utenlandstur etter at han overtok makten i 2011 – var så hemmelig at det først ble bekreftet etter at Kim hadde forlatt Beijing. USAs president, Donald Trump, ble informert på tirsdag, ifølge Det hvite hus.

Trump viser likevel tegn til å ta deler av æren for toppmøtet mellom Xi og Kim. I en Twitter-melding onsdag indikerer han at han har bidratt til å få til noe ingen andre presidenter har klart:

«I flere år og gjennom flere administrasjoner har alle sagt at fred og fjerning av atomvåpnene på den koreanske halvøya ikke engang var en liten mulighet. Nå er det store sjanser for at Kim Jong Un vil gjøre det riktige for sitt folk og for menneskeheten. Ser frem til møtet vårt!» skriver Trump.

For years and through many administrations, everyone said that peace and the denuclearization of the Korean Peninsu … https://t.co/1CEbFJYjfG

Hans pressetalsperson Sarah Sanders sa noe lignende tirsdag kveld, da hun omtalte Kims Beijing-tur som «ytterligere bevis på at vår kampanje med maksimalt press skaper den rette atomsfæren for dialog med Nord-Korea.»

Les også

Satiriske dikt om en totalitær stat som ligner Nord-Korea

USA opprettholder sanksjonene

Kim skal ha sagt etter møtet med Xi at «spørsmålet om fjerning av atomvåpen» på Korea-halvøya kan løses dersom Sør-Korea og USA er villige til å finne en felles løsning med Nord-Korea.

Spørsmålet vil utvilsomt bli det viktigste dersom det blir noe av det planlagte møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Et tidspunkt eller sted for dette møtet er ennå ikke fastsatt.

Lederne for Nord-Korea og Kina med sine ektefeller under besøket i Beijing denne uken. Besøket ble ikke offentlig kjent før det var over.

Før møtet kommer USA til å fortsette å legge press på nordkoreanerne, varslet Trump i en annen tweet på onsdag:

«Jeg fikk en melding i går kveld fra XI JINPING i Kina om at hans møte med KIM JONG UN gikk veldig bra og at KIM ser frem til møtet med meg. I mellomtiden, dessverre, må vi til enhver pris opprettholde maksimale sanksjoner og trykk!»

Received message last night from XI JINPING of China that his meeting with KIM JONG UN went very well and that KIM … https://t.co/HA84eyjSV3

Gir Trump deler av æren

Donald Trumps tilnærming til Nord-Korea – en kombinasjon av harde sanksjoner og offentlige fornærmelser – skapte i høst frykt for en krig på Korea-halvøya.

Nå får Trump skryt for å ha bidratt til at Kim ser ut til å vise forhandlingsvilje.

«Dette er veldig viktig. Trump-administrasjonen fortjener deler av æren», skriver Ian Bremmer, som leder tankesmien Eurasia Group. på Twitter:

Flere andre eksperter melder det samme, ifølge journalisten David Nakamura i The Washington Post, som sier på Twitter at flere påpeker hvordan 14 måneder med sanksjoner har bidratt til å øke trykket mot Nord-Korea.

Les også

Kim Jong-un i Kina: Det er vår innstilling å forplikte oss til atomnedrustning på halvøya

Seier for Xi Jinping

Men Kims Beijing-tur er utvilsomt også en seier for Xi Jinping. Den kinesiske presidenten sto på sidelinjen da Trump og Kim ble enige om å møtes, og Xi har nå klart å plassere seg tilbake i begivenhetenes sentrum.

TV-bilder fra besøket på statlig kinesisk TV viser at Kim tar notater mens Xi snakker.

På statlige kinesiske TV-stasjoner vises bilder av Xi som snakker under møtet mens Kim tar notater – en tydelig indikasjon på at Kina ønsker å befeste inntrykket som Nord-Koreas storebror.

«Mens forberedelsene til et møte mellom Nord- og Sør-Korea pågår og Det hvite hus er preget av kaos mens det beveger seg mot sitt eget møte med Nord-Korea, har Kina gjort det klart at det er alt annet enn irrelevant», skriver Ankit Panda, en seniorrådgiver ved Federation of American Science, på BBC News.

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. Donald Trump
  3. Xi Jinping