Verden

Den ecuadorianske ambassaden kutter Julian Assanges kommunikasjonsmuligheter

Den ecuadorianske ambassaden har bestemt seg for å kutte Wikileaks-grunnleggerens tilgang til å kommunisere med folk utenfor ambassaden.

I over fem år har Julian Assange kunnet kommunisere trygt med omverdenen fra Ecuadors ambassade i London. Her holder han en pressekonferanse fra en av ambassadens balkonger.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist
  • og NTB

I en kunngjøring fra Ecuadors regjering onsdag står det at Assange har brutt en skriftlig avtale han inngikk i fjor. Her forpliktet hans seg til ikke å blande seg inn i andre lands anliggender.

WikeLeaks' grunnlegger mister nå internettilgangen, og han får heller ikke ta imot gjester på ambassaden, skriver nyhetsbyrået Press Association.

Beslutningen ble tatt etter at Assange mandag på Twitter uttrykte tvil om den britiske regjeringens anklager mot Russland for giftangrepet på eksspionen Sergej Skripal i Salisbury. I tillegg har Assange kritisert pågripelsen av Catalonias avsatte president Carles Puigdemont.

Ecuadors regjering mener Assanges meldinger kan undergrave landets gode forhold til Storbritannia og resten av EU.

Søkte tilflukt i ambassade

I over fem år har Julian Assange søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London.

Julian Assange ble i november 2010 ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

Samme år ble han pågrepet i Storbritannia, men løslatt mot kausjon. I juni 2012 søkte han tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London.

Det skjedde etter at britisk høyesterett hadde slått fast at han kunne utleveres til Sverige.

Wikileaks-grunnleggeren har begrunnet tilflukten i ambassaden med at han frykter at Sverige vil utlevere ham videre til USA.

Den australskfødte grunnleggeren av det kontroversielle nettstedet Wikileaks fikk 12. desember i fjor innvilget statsborgerskap i Ecuador.

Få dager senere ba Ecuador britene om å godta diplomatstatus for Assange, men fikk avslag.

Ønsket av USA

Assange grunnla i 2006 nettstedet Wikileaks, som har publisert hundretusenvis av hemmeligstemplede dokumenter, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

WikilLeaks har også offentliggjort medlemslistene til det høyreekstreme partiet BNP i Storbritannia, dokumenter som viser den skandalerammede islandske banken Kauptings transaksjoner og 250.000 notater amerikanske diplomater har sendt hjem til Washington.

Nettstedet var også aktivt under den amerikanske valgkampen i 2016, og la ut store mengder dokumenter som var stjålet fra Demokratenes e-postservere.

Amerikanske etterretningstjenester mener russiske hackere sto bak datainnbruddet, som ble et stort problem for demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton.

Amerikansk påtalemyndighet har etterforsket Assange og Wikileaks i årevis, og tjenestemenn opplyste i april i fjor at det ville bli tatt ut en siktelse mot australieren.

Les mer om

  1. Julian Assange
  2. Ecuador