Verden

- 13-åringer er for små til å sette barn til verden

Dhaka (Aftenposten): Sheila var 13 år gammel da hun fikk datteren Nipa. Bangladesh er det landet i verden med flest barnemødre.

Sheila (23) var bare 13 år da datteren Nipa ble født. Syersken vet ikke lenger hvordan hun skal forsørge tiåringen, hun skadet hånden da tekstilfabrikken Rana Plaza kollapset i slutten av april. Sheila var på jobb i femte etasje. Foto: Reidun J. Samuelsen

 • Reidun J. Samuelsen
  Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

De yngste mødrene har en kropp som er for lite utviklet til å føde barn. I mange tilfeller dør babyen. Jentungen kan bli ødelagt for livet.

Vi møter 23 år gamle Sheila i Gazipur, et industriområde i utkanten av hovedstaden Dhaka. Hun forteller om den dagen i april hvor hun var på jobb i tekstilfabrikken Rana Plaza og bygget på ni etasjer kollapset. Sheila sydde klær for en underleverandør i 5. etasje. Hun ble liggende fastklemt i 13 timer før redningsmannskapene fikk henne ut. Hånden hennes satt fast i symaskinen, og nå klarer hun ikke bruke den.

— Jeg vet ikke hvordan jeg skal forsørge oss nå, forteller hun.

Tiåringen som står ved hennes side, er datteren Nipa. Det er bare de to. Sheilas ektemann døde for flere år siden.

— Du ble tidlig mor, kommenterer jeg.

Sheila trekker på skuldrene, dette er hverdagen i Bangladesh. Hun var gift da datteren kom til verden.

Selv om loven forbyr ekteskap før myndighetsalderen, er medianalderen – den vanligste alderen for en brud i Bangladesh – 15 og et halvt år, viser tall fra FNs befolkningsfond.

Her sto det nietasjer høye fabrikkbygget Rana Plaza. Da bygget kollapset i april, døde over 1100 mennesker.

— Jeg har fått en erstatning på 10.000 Taka (ca. 750 norske kroner) fra myndighetene, men det er alt jeg får. Siden jeg jobbet for en underleverandør, har jeg ingen rettigheter, sier Sheila.

Jenter settes på stallen

Jenter under 15 har en fem ganger så høy risiko for å dø som følge av svangerskapet, som kvinner i 20-årene.

— Hva skjer når en barnebrud, en 13 år gammel jente, får barn?

— Rent fysisk er 13-åringer for små til å sette barn til verden. Kroppen er ikke nok utviklet til å få barnet ut, de er for smale, sier Anna af Ugglas. Hun er svensk jordmor, og leder for FNs befolkningsfonds jordmorprogram i Bangladesh.

Les også

Laizu sto brud 13 år gammel

Anna af Ugglas har reist mye rundt på landsbygda i Bangladesh, og kan fortelle om hvordan fødslene til disse jentene trekker i langdrag. Mange gravide er underernærte, og lider av jernmangel. De har ikke krefter til den kraftanstrengelsen en fødsel kan være. Morens dårlige allmenntilstand gir også større risiko for tidlig fødsel og skader hos babyen.

— Mange jenter får vevskader under forløsningen fordi fødselen tar så lang tid. De kan få det vi kaller obstetrisk fistel, forklarer Anna af Ugglas.

Det er en unormal åpning fra urinveiene eller fra tarm, til vagina.

- Disse jentene lekker ustanselig. De har ingen kontroll på urin og avføring, og lukter ille. De får ikke være inne i huset, og ektemannen og svigerfamilien vil ikke vite av dem. Da blir hun sendt i stallen og må leve der blant dyrene. Hvis barnet overlevde fødselen, så får hun ikke se babyen, sier af Ugglas.

Jentungen blir utstøtt.

Ifølge Redd Barnas årlige rapport "State of the World's Mothers-2013, er Bangladesh det landet i verden hvor det er flest barnemødre. Fire av ti kvinner i Bangladesh har fått barn før de fyller 18 år.

Føder hjemme

I Bangladesh føder 76 prosent hjemme, og 68 prosent har ikke tilgang på helsepersonell eller andre typer fagkyndige fødselshjelpere.

— Hvis jenta hadde fått nødvendig helsehjelp under og etter fødselen, kunne hun blitt helt frisk igjen. Skadene kan leges ved at det for eksempel legges inn kateter så veggen mellom skjede og urinveggen eller rektum får gro, forklarer Anna af Ugglas.

Myndighetene i Bangladesh er meget klar over problemstillingen. De har nylig opprettet en treårig jordmorutdannelse, og søkningen til studiet har vært enorm. Utdannelsen er subsidiert, og vil sikre landet flere fødselshjelpere i fremtiden. I tillegg har FNs befolkningsfond sørget for trening og kunnskap til ansatte ved lokale helsestasjoner.

Det er blitt tryggere å føde i Bangladesh i løpet av de siste 20 årene, slår en FN-rapport fast. Mødredødeligheten er senket med 40 prosent de siste ti årene, men fortsatt gjenstår mye.

— Når bør man får barn?

— Når kvinnen selv vil det, sier Anna af Ugglas.

I Bangladesh som i resten av verden.

Sterke mødre gir sterke barn

Få unge jenter i Bangladesh har tilgang på prevensjon. Det er lite informasjon om hva som skal til – og ikke til – for å få barn.

Redd Barna i Bangladesh har via sine samarbeidspartnere kurs i "life skills", der informeres det ytterst diskret om prevensjon i dette muslimske landet. For ofte er bryllupsnatten et sjokk for den unge bruden, ingen har forbedret henne på hva den eldre ektemannen forventer.

Mange er heller ikke godt nok forberedt på morsrollen.

"Sterke mødre gir sterke barn" skriver landleder for Bangladesh Redd Barna, Michael McGrath, i en artikkel på organisasjonens hjemmeside.

En mor som er vokst opp med nok mat, skolegang og et sosialt nettverk rundt seg, blir økonomisk mer selvstendig. Hun blir gift senere, og er i stand til å ta de riktige valgene for sine barn.

Resultatet er sunnere barn som i større grad får gå på skole. De får nok å spise, og får et bedre utbytte av undervisningen. De vil dermed bidra positivt til landets økonomi når de vokser opp.

"Det er enkel matematikk" Skriver McGrath.

 1. Les også

  Her kan T-skjorten din være produsert

 2. Les også

  Streik hver uke rammer Bashars barbersalong

Tekstilfabrikkene ligger tett i tett i industriområdet Gazipur. Lastebilen er lastet med tøyrester som er kjøpt billig. De skal bli til tepper. Foto: Reidun Samuelsen

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Fayrouz (11) ble giftet bort da faren trengte penger. Hun rømte da ektemannen ville tvinge henne til sex.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Nesten ingen ville føde jenter. Nå har 70 millioner menn ingen kvinner å gifte seg med.

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Da lillesøsteren ble gravid som 11-åring, tok Memory Banda et valg

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  «Jeg skammet meg over meg selv»

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Thaís (16) blir snart mamma. Datteren hennes skal vokse opp i verdens farligste område for kvinner.

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Pandemien truer jenters menneskerettigheter