Her er tre mulige scenarioer for Jemen – ett av dem er ikke like ille som de andre

ISTANBUL (Aftenposten): Fortsatt krig, kaos og humanitær katastrofe er dessverre Jemens mest sannsynlige fremtid – men det finnes håp.

Jemenitter som støtter Houthi-bevegelsen demonstrerte i hovedstaden Sanaa tirsdag.

Jemens hovedstad Sanaa var uvanlig stille tirsdag formiddag, etter at seks dagers krigføring mellom to tidligere allierte endte med drapet på ekspresident Ali Abdullah Saleh. Tirsdag kveld og onsdag morgen var imidlertid preget av uvanlig kraftig bombing fra en koalisjon ledet av Saudi-Arabia.

Målet for bombingen var stillingene til Houthi-militsen, som mandag drepte Saleh, Jemens sterke mann gjennom fire tiår. Nå sier ekspresidentens sønn at Houthi-militsens drap på faren må gjengjeldes.

– Jeg vil lede kampen til den siste houthi er kastet ut av Jemen, sa Ahmed Ali Saleh fra sitt eksil i De forente arabiske emirater, ifølge den Saudi-Arabiske TV-stasjonen al-Ekbariya.

Flere tusen mennesker demonstrerte til støtte for houthiene i Sanaa tirsdag.

– Drapet på Saleh kommer sannsynligvis til å forsterke konflikten. Jeg tror kampene vil tilta. Dette tilfører bare et nytt lag med hevnlyst, sier Jemen-analytikeren April Longley Alley fra International Crisis Group til New York Times.

Eksperter Aftenposten har snakket med, forventer også ytterligere kamper i landet.

Her er de tre hovedscenarioene de ser for seg:

1. Houthiene presses tilbake til sitt kjerneområde i den nordlige delen av Jemen.

Ali Abdullah Saleh hadde vært i en skjør allianse med houthiene i en to og et halvt år lang borgerkrig, helt frem til for en uke siden. Denne alliansen var en av hovedgrunnene til at houthiene klarte å erobre hovedstaden Sanaa.

Hvis de militære elementene som støttet Saleh fortsetter å bekjempe houthiene, så kan det tippe maktbalansen til houthienes disfavør. Da kan de bli tvunget til å trekke seg tilbake.

– Men jeg tror ikke houthiene kommer til å bli slått helt, sier professor Stig Jarle Hansen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU.

Houthiene har vært i konflikt med sentralmakten i Jemen en rekke ganger siden 2004 og har hele tiden klart å holde ut.

2. Houthiene klarer å holde på mesteparten av de områdene de har i dag.

Det er ikke gitt at alliansen som i dag støtter den internasjonalt anerkjente presidenten, Abd-Rabbu Mansour Hadi, kommer til å bli slagkraftige nok, til tross for bombestøtte fra Saudi-Arabia og flere andre arabiske land.

Hadi-alliansen består nemlig av flere grupperinger som har sine egne agendaer og krangler seg imellom. Situasjonen kompliseres ytterligere av ulike allianser med landets stammer og klaner.

– Houthiene jobber nok frenetisk med å finne ut hvem de kan få støtte fra. De vil trolig tape territorium, de kan tape Sanaa, men det er langt ifra sikkert, sier Hansen.

Houthiene er blitt støttet av Iran, som imidlertid benekter at de har forsynt dem med våpen.

– Det er et spørsmål om hvorvidt Iran vil gå tyngre inn på houthienes side dersom de presses tilbake, sier professor Bjørn Olav Utvik som er instituttleder ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

Mer væpnet kamp mellom lokale styrker kan føre til mer innblanding utenfra på begge sider, skriver Soufan Center i en rapport.

Slik ser det republikanske palasset i Sanaa ut etter at det er blitt truffet av bomber sluppet fra fly.

3. Houthiene føler seg så presset at de går med på forhandlinger.

Houthiene har aldri stått så isolert som de gjør nå.

– Et positivt scenario kan være at houthiene føler seg så svake at de går med på forhandlinger, sier Hansen.

Drapet på Saleh kunne enten presse frem FN-ledede forhandlinger eller føre til en enda mer brutal krig, kommenterte USAs forsvarsminister Jim Mattis tirsdag, ifølge Reuters.

Maged Almadhaji, direktør ved Sana Center for Strategic Studies, sier til New York Times at houthiene aldri har stått så ribbet og nakne som nå.

– Det er vanskelig å avvise en diplomatisk løsning, men hvis begge parter har tro på at de kan vinne militært, så blir det neppe noen løsning, sier Utvik.

Det er dessuten vanskelig å få til fredsforhandlinger i Jemen, siden det er så mange parter på hver sin side av alliansene som skal bli enige.

En gutt selger grillet mais ved de utbrente restene av flere biler i hovedstaden Sanaa i Jemen.

Humanitær katastrofe truer

Hvis krigføringen i Jemen blir intensivert, kan det forverre en allerede kritisk humanitær situasjon. I løpet av en uke med kamper i Sanaa er 234 blitt drept og 400 blitt skadet. I løpet av nesten tre år med krig er 10.000 mennesker blitt drept.

17 av 21 millioner innbyggere i Jemen er avhengig av mathjelp og 7 millioner av disse risikerer å havne i en sultsituasjon i løpet av 3–4 måneder, ifølge FN.

Da hjelper det ikke at Saudi-Arabia innførte en blokade av havnene etter at houthiene avfyrte en rakett mot den sivile lufthavnen i Riyadh. Saudiene har lovet å slippe gjennom humanitær hjelp, men det vil uansett forverre situasjonen at kommersiell handel vanskeliggjøres. Bistandsorganisasjoner merker allerede at de har vanskelig for å få tak i drivstoffet de er avhengig av for å få hjelpen ut til folk.

Strig Jarle Hansen mener verdenssamfunnet bør gjøre mer for å bidra til å få slutt på krigen i Jemen.

– Det er en glemt konflikt og en humanitær katastrofe, sier han.