Nå blir det slutt på nye slike

Flyprodusenten Airbus stopper produksjonen av verdens største passasjerfly, A380.

Singapore Airlines var de første til å ta ibruk Airbus A380 i kommersiell drift.

Det skriver selskapet i en melding torsdag. Bakgrunnen skal blant annet være at flyselskapet Emirates har kuttet nye bestillinger av det to etasjers store flyet. I tillegg sliter flyprodusenten med få bestillinger fra andre flyselskaper, heter det i pressemeldingen.

I den samme meldingen skriver selskapet at deres A380-program gikk på et underskudd på 4,7 milliarder kroner i 2018.

Cockpit er plassert mellom de to dekkene, og gir pilotene god sikt under taxing.

Airbus A380 hadde sin første kommersielle flyvning 25. oktober 2007. Den turen gikk fra Singapore til Sydney i regi av Singapore Airlines, som var de første til å sikre seg flyet. A380 er kjent som verdens første jetdrevne passasjerfly med to komplette passasjerdekk pluss et underliggende godsdekk.

Les også

Emirates-fly ble satt i karantene – 19 passasjerer brakt til sykehus

Flyet har plass til opptil 853 passasjerer om bord.

Inntil 2018 er det ifølge Airbus blitt levert 234 A380-fly. Den største kunden har vært Emirates. De har nå redusert sin bestilling fra 162 til 123 fly. De vil kjøpe 14 nye fly over de neste to årene.

Les også

Seks timers omvei for å fly verdens største

A380 har fire motorer og en 79 meter langt og 24 meter høyt.

Den nærmeste lokasjonen for å kunne oppleve en A38 er Danmark. I dag flyr Emirates med A38 fast fra København til Dubai.

Selv om A380 ikke kan oppleves fra noen norske flyplasser, har den store fuglen likevel landet på norsk jord flere ganger, senest i fjor sommer da en A380 ble satt inn for å frakte charterpassasjerer fra Oslo til Mallorca etter passasjerkaoset på Rhodos flyplass.

Første gang flyet landet på norsk jord var i 2007. Den gang ville fabrikken i Toulouse få testet motorene i norsk vinterkulde for såkalt «freezing rain», det vil si en værtype der jevn yr eller regn fryser når det når bakken.

Det er også en og annen velslått privatperson som har kjøpt sin egen A380, blant disse er Prins Al-Wallid av Saudi Arabia.