Verden

Brown-familiens advokater: - En fullstendig urettferdig prosess

Advokatene til familien til Michael Brown (18) uttalte seg tirsdag kveld norsk tid om foreldrenes reaksjoner på avgjørelsen om å la politimannen som tok livet av sønnen deres gå fri.

Michael Browns far, Michael Brown sr. (med rød lue) hører på en av familiens advokater, Anthony Gray (t.v.) under pressekonferansen tirsdag kveld norsk tid. Foto: NTB SCANPIX/AP/Jeff Roberson

 • Hans O. Torgersen
  Hans O. Torgersen
  Journalist

Michael Browns foreldre, Lesley McSpadden og Michael Brown sr. Foto: ARKIVFOTO/AP/Martial Trezzini

Browns far, Michael Brown sr., var til stede på pressekonferansen, men ønsket ikke å ta ordet.

En av familiens advokater, Benjamin Crump, fortalte at de allerede i august protesterte mot at statsadvokat Bob McCulloch skulle behandle saken. De ba delstatens guvernør om å utnevne en spesiell statsadvokat.

Crump reagerer sterkt på hvordan statsadvokaten lot være å krysseksaminere politimannen som skjøt Brown, Darren Wilson, da han vitnet for storjuryen.

— En nyutdannet jusstudent kunne ha gjort en bedre jobb med å krysseksaminere en person som har skutt en ubevæpnet gutt.

Storjuryen avgjorde mandag at Wilson ikke skal tiltales.

Storjuryen, som bestod av ni hvite og tre svarte medlemmer, brukte tre måneder på å vurdere hendelsen 9. august, da den hvite politimannen Darren Wilson skjøt og drepte den ubevæpnede svarte 18-åringen i Ferguson, like utenfor St. Louis, den nest største byen i delstaten Missouri.

Minst ni av medlemmene i storjuryen måtte stemme for en rettssak for at Darren Wilson skulle kunne bli straffeforfulgt for dødsskytingen.

— Prosessen var fullstendig urettferdig, sa advokat Crump.

Fryktet omfattende opptøyer

Det var fryktet omfattende opptøyer i forbindelse med avgjørelsen og det ble varslet demonstrasjoner i flere byer i USA. Familien til den døde tenåringen, Michael Brown (18), oppfordrer til fire og et halvt minutts stillhet før demonstrasjonene, for å markere at han lå død på gaten i fire og en halv time før han ble fraktet bort 9. august.

President Barack Obama oppfordret på forhånd de som ønsket å protestere mot avgjørelsen, om å gjøre det på en fredelig måte, ´men i timene etter at avgjørelsen ble kjent, endte demonstrasjoner i rene opptøyer flere steder.

— Minst 12 forretninger står i brann. Mange polititjenestemenn er blitt truffet av steiner, og jeg har hørt minst 150 skudd bli avfyrt, sa politisjef Jon Belmar i St. Louis, på en pressekonferanse tirsdag morgen norsk tid.

Han kunne opplyse at politiet ikke hadde avfyrt skudd, men kun brukt tåregass. Ingen politifolk hadde blitt alvorlig skadet.

Brown-familiens advokater sa flere ganger på pressekonferansen tirsdag at de tar avstand fra voldelige demonstrasjoner.

Les også:

 1. Les også

  Kaos i Ferguson etter jurykjennelse

 2. Les også

  Ferguson-politimannen slipper straff

 3. Les også

  Obama ber om ro i Ferguson

 4. Les også

  «Han så ut som en demon i ansiktet»

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Ny obduksjonsrapport: George Floyd døde av «kvelning som følge av trykk mot nakken og ryggen»

 2. VERDEN
  Publisert:

  Ingen ny sak mot politibetjent etter Brown-drapet i 2014

 3. VERDEN
  Publisert:

  De har forandret USA med tre enkle ord: «Black Lives Matter»

 4. VERDEN
  Publisert:

  Voldelige opptøyer fortsetter i USA. Portforbud innført i 25 byer.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Politiet i Minneapolis skal granskes

 6. VERDEN
  Publisert:

  Statsadvokaten: Mannen som ble skutt av politiet i Wisconsin, hadde kniv