Verden

Omran overlevde. Nå er storebroren død.

Situasjonen i Aleppo er nå slik at verden må handle, mener forsker Cecilie Hellestveit.

  • Åshild Eidem
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Femåringen Omran Daqneesh ble filmet i en ambulanse onsdag kveld, like etter at han ble reddet ut av et bombet hus i Aleppo sammen med foreldrene og tre søsken.

Daqneesh overlevde og skal være i god behold, men lørdag ble det kjent at storebroren hans skal ha dødd av skadene han fikk i angrepet.

Ifølge Mahmoud Rslan, som tok bildet av den lille gutten, døde den ti år gamle broren av skader i magen på et sykehus i Aleppo. Det melder NTB lørdag kveld.

  • Hør Aftenpostens utenriksjournalister diskutere bildet av Omran: Er vi i media for forsiktige med å vise bilder av krigsofre?

Bildene av Omran, der han sitter blodig og nedstøvet på et sete innerst i ambulansen på vei til sykehus, ble torsdag og fredag delt bredt på sosiale medier og i aviser verden over. I tillegg til bildene ble redningsaksjonen filmet av den regimekritiske aktivistgruppen Aleppo Media Center (AMC). Onsdag publiserte AMC videoen på sin YouTube-konto.

– Vil bli enda mer blodig

Bildene av den fem år gamle gutten har igjen bragt verdens oppmerksomhet til Syria, der massive kamper pågår i landets største by Aleppo. Byen er en av krigens aller viktigste frontlinjer, og partene ønsker å styrke sin posisjon før nye fredssamtaler starter.

Ifølge Julien Barnes-Dacey, senioranalytiker for tankesmien European Council on Foreign Relations, vil kampene trolig bli enda mer brutale fremover.

– Vi vil se en økning i kamper og flyt av våpen. Alt vil foregå på et enda mer blodig nivå, sier han på telefon fra Brüssel.

Han tror bildet av den lille gutten har begrenset effekt.

– Det er svært vanskelig å oversette et slikt bilde til noen handling som kan gjøre slutt på volden, sier han, og påpeker at alle de stridende partene har vist at de ikke tar hensyn til befolkningen.

Barnes-Dacey sier Assad-regimets håp er at slaget om Aleppo vil avgjøre krigen.

– Hva kan endre den nåværende situasjonen i Aleppo?

– Den eneste dynamikken som ville endret situasjonen i Aleppo er en form for humanitær inngripen. Men uten noen politisk horisont ville den raskt kollapse.

– Syria står foran avgjørende høst

Forsker Cecilie Hellestveit mener Syria står foran en avgjørende høst.

– Det er ikke mulig for verdenssamfunnet å sitte og se på dette lenger, sier Hellestveit, som tilhører International Law and Policy Institute (ILPI).

Hun tror muligheten for et vendepunkt aldri har vært så tydelig som nå.

– Det har sammenheng med tre ting: For det første er Obamas administrasjon ferdig. Obama-administrasjonen har behov for å holde Syria i en viss form for kontroll, sier hun, og sammenligner situasjonen med slutten av George Bush’ presidentperiode i 2008, da USA inngikk en avtale med Irak om å trekke alle soldater ut av landet innen 2011.

For det andre, sier hun, skal FN og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) neste uke presentere en rapport om de ulike partenes bruk av kjemiske våpen for Sikkerhetsrådet.

Kina ønsker tettere militært samarbeid

For det tredje viser Hellestveit til at alle de faste medlemmene av Sikkerhetsrådet nå spiller en aktiv rolle på bakken i Syria.

Tidligere denne uken meldte det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at Kina ønsker tettere militært samarbeid med Assad-regimet.

– De fem vetomaktene er inne i Syria, og det er ikke utenkelig at vi får en prosess ledet av Sikkerhetsrådet fra september eller oktober, der Sikkerhetsrådet midlertidig opphever Syrias suverenitet, sier Hellestveit.

Les også

  1. Aftenposten mener: Et nytt lavmål i Syria

  2. Her er det full stopp for flyktningene fra Irak og Syria

  3. Russland og USA trapper opp samarbeidet i kampen mot terrorister i Syria

Les mer om

  1. Syria
  2. Syriakrigen