Verden

Flere politifolk skutt i København - Vilks plassert på kjølerom

En medarrangør fra debattmøtet i København som ble rammet av skyting forteller at hun lå på et kjølerom og holdt den svenske kunstneren Lars Vilks i hånden. Han ble etterpå reddet ut bakdøren og skal være uskadet.

Det ble løsnet flere skudd utenfor møtelokalet, der Muhammed-tegneren Lars Vilks oppholds seg. Mathias Øgendal, NTB Scanpix

 • Tine Dommerud
 • Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist

afp000840273-pwcxIfRp_q.jpg Mathias Øgendal, NTB Scanpix

Politi søker etter spor i nærheten av Krudttønden på Ørebro. STR / Scanpix Denmark

afp000840275-2hKRtyMiBB.jpg STR / Scanpix Denmark

Skyteepisoden ved kulturhuset Krudttønden i Serridslevvej 2 på Østerbro karakteriseres av politiet som en terrorhandling.

På Krudttønden ble debattmøtet «Kunst, blasfemi og ytringsfrihet» avholdt, et sted der barn fra Østerbro etter planen søndag skal holde fastelavensfest.

Mellom 20 og 40 skudd skal være avfyrt, og flere poltibetjenter er skadet, melder danske medier. Politiet bekrefter overfor Berlingske tidene at tre politifolk ble skutt og at en gjerningsmann er på frifot. Politiet anser angrepet som et attentatforsøk, muligens mot Lars Vilks, Muhammedtegner og kunsthistoriker. Han skulle tale ved møtet.

Lenge ble to personer satt i sammenheng med skytingen. Ved 20.20-tiden konkluderte politiet med at det bare var snakk om én person. En sort VW Polo som ble etterlyst etter skyteepisoden ble funnet forlatt ca. to km fra Krudttønden.

Lå i et kjølerom og holdt Lars Vilks i hånden

— Jeg lå i et kjølerom og holdt Lars Vilks i hånden. Han var meget cool. Vi lå og fortalte hverandre dårlige vitser. Livvaktene hans gjorde et formidabelt arbeide». Det sier Helle Merete Brix, som var medarrangør under debattmøtet og medlem av Lars Vilks-komiteen til TV2 News.

Hun bekrefter at skuddepisoden oppfattes som et attentat. Også hun sier at tre politibetjenter og én fra salen er såret.

Hun sier at hun selv så en maskert mann løpe forbi, uten at hun har kunnet gi et godt signalement.

— Folk reagerte veldig rolig, og møtet fortsatte. Vi kunne likevel ikke forlate stedet, så vi fortsatte, sier Helle Merete Brix.

Under arrangementet skulle blant annet den franske ambassadøren til Danmark talte om utfordringer med islamisme og ytringsfrihet.

Ambassadøren, Francois Zimeray, meldte selv fra på Twitter at han var i live.

Kastet seg ned

Et privatperson, Bea Børresen som bor på Østerbro få minutters gange unna Krudttønden, sier til avisen at hun hørte 15-20 skudd. Rett etterpå kom det masse politi.

— Jeg var hjemme med min syke datter da jeg hørte mange skudd. Jeg trodde først det var fyrverkeri, fordi de kom så tett, sier Børresen.

En annen som hørte skuddene, franskmannen Herve Vumuis, befant seg rett i nærheten. Han ble redd, gjemte seg og la seg ned.

— Jeg så at det lå en person på fortauet. Kanskje var han eller hun skutt, sier Vumuis.

- Ble skutt i to minutter

Forsker Dennis Meyhof Brink, som deltok på møtet, sier til Jyllandsposten:

— Like etter klokken 15.30, den franske ambassadøren hadde akkurat talt, hørte vi skudd fra entreen. Noen løper ut, men det tør ikke jeg, for det er skudd rett utenfor.

— Det var masse PET-folk (dansk PST, journ. anm.), og vi ble sjekket inn og inn. Jeg tror det ble skutt i ca. 2 minutter. Kanskje 30 skudd. Det kommer folk inn, det viser seg heldigvis bare å være PET-folk. Den ene er blitt skutt i beinet. De tilkaller forsterkninger. De kommer løpende gjennom lokalet med hevede pistoler, og de får deretter Lars Vilks ut gjennom en bakdør.

- Folk la seg ned på gulvet

En deltaker sier til Ekstrabladet:

— Folk la seg ned på gulvet. Vi visste med en gang at det var alvor, sier kilden, som så at to betjenter var skadet.

— En hoppet rundt. En annen lå på gulvet på gulvet i foajeen, fortsetter kilden.

Hele området er avsperret og det er mye politifolk med maskinpistoler, ifølge Ekstra Bladet.

Ifølge avisen fortsatte arrangementet klokken 16, kort tid etter angrepet.

- Gjerningsmann løp fra stedet

Palle Vedel er teknisk sjef i bygget. Han forteller til Jyllandsposten at en gjerningsmann gikk inn i foajeen og begynte å skyte med noe som så ut som et automatvåpen.

Politiet besvarte ilden, og det hørtes mange skudd. Jeg befant meg i bygningens kjøkken, og derfra så jeg en maskert gjerningsmann løpe vekk fra stedet, mens hans stadig skjøt.

Ifølge flere vitner skal gjerningspersonen har ropt noe på et fremmed språk. Noen sier det lød som arabisk. Andre har oppfattet språket som dansk.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  FC København skal minnes terrorofrene

 2. OSLOBY

  Skyting i Oslo

 3. VERDEN

  Mann pågrepet for kjøpesenter-skyting i Seattle

 4. VERDEN

  Minst fire døde i masseskyting ved sykehus i Chicago

 5. VERDEN

  Ti år gammel jente blant de drepte i skyting i Toronto

 6. OSLOBY

  Mann i 20-årene løsnet skudd flere steder i Oslo sentrum