Verden

Tankesmie: Ukraina i ferd med å presse russiske soldater i Kharkiv tilbake til grensen

Den ukrainske motoffensiven i Kharkiv-regionen gjør betydelige fremskritt. Russiske styrker blir trolig presset tilbake til grensen, mener tankesmie.

En av de mange utbombede bygningene i byen Kharkiv. Byen er Ukrainas nest største by.
  • Sigrid Gausen
    Journalist
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En amerikansk tenketank skriver i sin daglige oppdatering at motoffensiven har suksess. Russiske styrker kan være i ferd med å gjøre en begrenset retrett i møtet med de suksessrike ukrainske angrepene.

Ifølge Institute for the Study of War vil de ukrainske styrkene trolig nå den russiske grensen i løpet av de kommende dagene eller ukene.

Russiske styrker skal ha ødelangt broer i området for å hindre fremarsjen til ukrainerne. ISW påpeker at dette normalt sett bare gjøres hvis den ene parten i en krig ikke tror de kan gjøre forsøk på å krysse elvene i motsatt retning den kommende tiden.

Det er derfor lite sannsynlig at russiske styrker kan gjøre et forsøk på å ta den nordlige utkanten av Kharkiv i nær fremtid.

– En bekymring for Russland

Russiske styrker som egentlig skulle ha blitt sendt andre steder, må nå sendes til Kharkiv-regionen for å hindre for store tap.

Men den ukrainske motoffensiven har så stor suksess at selv ikke dette vil kunne hindre ukrainerne i å nå den russiske grensen, mener ISW.

Tom Røseth er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole. Han sier ukrainerne har gjort fremskritt på store områder rundt Kharkiv.

– Dette er en bekymring for russerne. Enten må de ofre eller trekke tilbake styrker i området.

Et alternativ er å prioritere om styrkene russerne har bygget seg opp i Izyum.

– Dette er viktige fremskritt på ukrainsk side og gjør at Kharkiv ikke har konstant artilleribeskytning lenger.

Røseth advarer mot å blåse opp seierne til Ukraina og at man ikke ser russernes fremskritt. Han peker på at russerne blant annet holder på å ta byen Sievjerodonetsk og at de har klart å skyte ned to ukrainske fly i området, samt et ammunisjonslager i Kramatorsk.

Avskrekke overfor Nato og USA

Ukrainske ledere har advart mot at russiske angrep kan bli trappet opp og bli mer brutale i forbindelse med datoene som markerer seieren over Nazi-Tyskland. Mens brorparten av Europa markerer dette 8. mai, er det dagen etter som er den store seiersdagen i Russland.

Russerne har allerede holdt en øvelse for demonstrasjonen 9. mai. Røseth sier det ut ifra hva den viste, så kommer russerne til å vise frem noe mer flystyrker og atomvåpen. Målet er å avskrekke Nato og USA.

Myndighetene i byer som Kyiv har bedt innbyggerne være ekstra oppmerksomme på faren for russiske luftangrep søndag og mandag.

Det er foreløpig ikke kommet meldinger som tyder på unormale russiske angrep i forbindelse med disse datoene.

Angrep på skole

Lørdag kveld sa guvernøren i Luhansk, en av to regioner som utgjør Donbas, at russiske styrker har angrepet en skole i landsbyen Bilohorivka der 90 mennesker hadde gått i skjul.

Redningsmannskaper melder at det er funnet to døde mennesker i ruinene av bygget. Letearbeidet er ventet å fortsette søndag.

Guvernør Serhij Hajdaj sier også at to gutter på 11 og 14 år ble drept i russiske angrep i byen Pryvilja.

President Volodymyr Zelenskyj sa lørdag kveld at et museum i Kharkiv hadde blitt bombet og at historiske strøk i Odesa ble angrepet. Ifølge Zelenskyj er mer enn 200 kulturminnesteder blitt ødelagt av russerne.

Les mer om

  1. Krigen i Ukraina
  2. Ukraina