Hvite nasjonalister dømt til å betale erstatning for Charlottesville-vold

En jury har beordret høyreekstremistiske ledere og organisasjoner til å betale over 25 millioner dollar i erstatning etter volden i Charlottesville i 2017.

Nasjonalister demonstrerer ved Lee Park, omgitt av motdemonstranter, i Charlottesville i august 2017. Demonstrasjonen ble voldelig.
  • NTB-AP-AFP

De hvite nasjonalistene er anklaget for å ha konspirert for å begå rasistisk motivert vold under «Unite the Right»-møtet i Charlottesville i delstaten Virginia i 2017.

Møtet ble arrangert i protest mot fjerningen av en statue av sørstatsgeneralen Robert E. Lee.

Tirsdag fant juryen tolv personer og fem nynazist- og hvit nasjonalist-grupper ansvarlige på fire punkter i søksmålet. Det ble anlagt av ni personer som fikk fysiske eller psykiske skader under demonstrasjonene. Erstatningsbeløpet tilsvarer om lag 222 millioner kroner.

Kvinne kjørt ned og drept

En av de dømte er en av de amerikanske høyreekstremistenes ideologiske ledestjerner, Richard Spencer. Han sier han vil anke dommen.

Møtet startet på kvelden 11. august da nynazister og hvit overmakt-tilhengere marsjerte mot campus på University of Virginia med fakler, mens de ropte ting som «Jøder skal ikke erstatte oss», og omringet motdemonstranter, som de så kastet faklene mot.

I forbindelse med demonstrasjoner dagen etter kjørte 20 år gamle James Alex Fields, en selverklært nynazist, en bil inn i en smal bygate full av mennesker i småbyen. En kvinne ble drept i angrepet, mens rundt 19 andre ble skadd, fem av dem kritisk.

Fields soner livstid for drap og hatkriminalitet.

Rettssaken var preget av vitnesbyrd fra både svært pregede folk som ble truffet av bilen eller så angrepet, samt fra folk som ble utsatt for voldsbruk eller rasistisk trakassering.

Daværende president Donald Trump skapte oppstyr da han ikke fordømte de hvite nasjonalistene, og sa at det var «fine folk på begge sider».