Frankrike er rammet av årets fjerde hetebølge

Frankrike er inne i sin fjerde hetebølge i år, samtidig som regjeringen har varslet at tørken er den verste i landet noensinne.

Hetebølgen i Frankrike er den fjerde landet opplever i år alene.
Hetebølgen i Frankrike har blant annet tatt livet av de gule solsikkene.

I Sør-Frankrike er det ventet opp mot 40 varmegrader denne uka, og temperaturen vil ikke synke under 20 grader gjennom natta.

Ifølge det meteorologiske instituttet Meteo-France vil hetebølgen også spre seg til resten av landet de neste dagene, og det er ventet at de høye temperaturene vil vare ut helgen.

Frankrike sliter allerede med den verste tørken noensinne etter å ha vært rammet av tre hetebølger tidligere i sommer.

Oppretter krisegruppe

Juli var den varmeste måneden i Frankrike på 63 år.

Regjeringen gikk forrige uke ut og advarte om situasjonen, og det er opprettet en krisegruppe som skal håndtere arbeidet med å takle konsekvensene av den historiske tørken.

Varmen gjør også slukningsarbeid av skogbranner krevende, noe som er tilfellet i Chartreuse-fjellene i Alpene i Øst-Frankrike, som for tiden er herjet av skogbrann.

Flere avlinger er også rammet, og myndighetene har innført vannrestriksjoner i nesten alle Frankrikes 96 fylker. I over 100 kommuner må drikkevann fraktes inn med tankbiler.

Uttørkede innsjøer

De høye temperaturene har bidratt til å tørke ut innsjøer og elver samtidig som vanningsbehovet øker før høsten.

Det har tvunget energigiganten EDF til å midlertidig kutte kraftproduksjonen ved noen av sine atomkraftverk, ettersom de bruker elvevann til å kjøle ned reaktorer.

Hetebølgen vil likevel ikke nå samme temperaturer som forrige måned, som var den tørreste juli i Frankrike siden målingene startet i 1959.

Vannrestriksjoner i Frankrike har ført til at blant annet de verdenskjente fontenene i Paris har blitt skrudd av og står uten vann.

Ny varmerekord i Spania

Juli var den varmeste måneden i Spania på seks tiår, ifølge spanske meteorologer. Aldri før har gjennomsnittstemperaturen i juli vært på hele 25,6 varmegrader.

En gjennomsnittstemperatur på 25,6 grader er 2,7 grader høyere enn normaltemperaturen i juli, opplyser Spanias meteorologiske institutt AEMET.

Det var byen Morón de la Frontera i Sør-Spania som satte den høyeste varmerekorden i landet med 46 grader 24. juli.

Skogbranner

Ekstremvarmen og mangelen på regn har ført til mange skogbranner og forverret tørke i flere spanske regioner.

Ifølge EUs organ for overvåking av skogbranner (Effis) har 2022 vært det verste året så langt når det gjelder skogbranner i Spania. Hittil har rundt 240.000 mål med skog gått tapt i over 370 skogbranner.