Verden

Teodor Glomnes Johansen (23) på vei til Mount Everest: - Vi bærer ut hardt skadede mennesker

 • Jon Dagsland Holgersen

Teodor Glomnes Johansen er på vei opp Mount Everest. Han bistår nå i hjelpearbeidet etter at det har gått flere skred i området. Bildet er fra en tidligere ekspedisjon.

Et jordskjelv med en styrke på 7,9har rammet det sentrale Nepal.Flere bygninger i Katmandu har rast sammen, og minst 120 mennesker er omkommet.

Teodor Glomnes Johansens (23) fra Oslo, som er på Mount Everest for å bestige fjellet, rapporterer fra basecamp til Nordre Aker Budstikke mens det går snøskred rundt ham .

— Vi var i teltet og spiste mat da hele bakken begynte å riste vanvittig. Vi løp ut for å få folk ut av teltene, og ble møtt av en enorm hvit vegg av snø, forteller Johansen til avisen lørdag formiddag.

— Hele Base Camp her er dekket av snø, sier han.

Rundt kl. 13 opplyser imidlertrid Johansen til avisen at situasjonen er mye mer dramatisk enn først antatt.

— Vi bærer ut hardt skadede mennesker, menn, kvinner, sherpaer side om side. Det er snøkaos og en kaotisk situasjon, og dette er veldig tøft og tungt. Vi vet jo ikke om det kommer flere skred heller, og alle hjelper til med å evakuere, sier Johansen.

I 16.30-tiden kommer Johansen med følgende oppdatering på Facebook.

- 11 døde, 15 hardt skadede, ca 100 såret. Skulle komme etterskjelv kl. 19, vi har fått beskjed om å holde oss våken i natt. Hardt å vare i BC nå.

AftenpostenTV ble med Johansen i forberedelsene til turen. Se innslaget:

Den rumenske klatreren Alex Gavan skriver på twitter at det har vært et stort skred, og at «mange, mange» mennesker allerede hadde lagt i vei på den farlige ferden opp mot toppen av fjellet.

Glomnes og har satt seg som mål å bestige Mount Everest, som er verdens høyeste fjell med sine 8848 høydemeter. Planen var i utgangspunktet å nå toppen rundt 10. mai.

Hvis Johansen lykkes med bestigningen, vil han bli tidenes yngste nordmann på toppen.

Han forsøkte også i fjor, men havnet da midt i kaoset rundt tidenes verste dødsulykke på Mount Everest da 16 sherpaer omkom i et ras 18. april 2014, skriver avisen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPREK

  Ektepar anklages for bildebløff - fordømmes over hele verden

 2. VERDEN

  Nepal har hentet ned fire lik og tonnevis med søppel fra Mount Everest

 3. NORGE

  To dager etter at tre klatrere mistet livet på verdens høyeste fjell, stod norske Vibeke Sefland på toppen av Mount Everest.

 4. VERDEN

  Sherpa besteg Mount Everest to ganger på en uke

 5. VERDEN

  1000 vil til topps på Everest i år, men køen dreper

 6. VERDEN

  Derfor klatrer «alle» i Mount Everest nå