Hitlers barndomshjem kan få stå likevel

Huset Adolf Hitler ble født i kan bli stående likevel, opplyser Østerrikes innenriksminister, Wolfgang Sobotka. Byggets fremtid skal avgjøres i en arkitektkonkurranse.

Her er Braunaus svar på forargelsens hus, Hitler barndomshjem. Siste nytt er at huset likevel ikke skal rives, det skal gjøres ugjenkjennelig.

Østerrikes regjering har i flere år vurdert hva den skal gjøre med det tomme huset. Den ønsker å hindre at det blir et pilegrimssted for høyreekstremister.

Mandag kunngjorde Sobotka at bygningen i byen Braunau skulle rives, i tråd med anbefalinger lagt frem av en gruppe akademikere, historikere og lederen for den jødiske samfunnet i Wien.

Sobotka måtte imidlertid gå tilbake på uttalelsen da ekspertene rykket ut og sa at de ikke hadde kommet med noen slik anbefaling.

Skal gjøres ugjenkjennelig

I sin rapport går de imidlertid inn for en omfattende ombygging av huset hvor den nazistiske diktatoren ble født i 1889. Målet er å gjøre bygningen ugjenkjennelig og å stanse besøkene fra nynazister.

En av gruppens medlemmer, den østerrikske historikeren Oliver Rathkolb, sier en riving vil være det samme som å fornekte Østerrikes historie.

Sobotka sier på sin side at det kan diskuteres om en total ombygging og en riving ikke vil gå ut på det samme, men understreker at detaljene skal avgjøres i en arkitektkonkurranse.

Sobotka og komiteen ser for seg at bygningen skal brukes av offentlige myndigheter eller en veldedig organisasjon. (NTB)

Bygningen der Adolf Hitler ble født i Østerrike, kan få stå likevel. Det kan imidlertid komme til å bli helt bygget om. Foto: Dominic Ebenbichler / Reuters / NTB scanpix