Verden

Likbrenner må jobbe overtid etter jordskjelvet i Nepal

KATMANDU (Aftenposten): Flammene slår opp fra minst ti kremasjonsbål på begge sider av elven, der sørgende står og tar det siste farvel.

Den rutinerte kremasjonsarbeideren KC Laxman har aldri hatt mere å gjøre enn etter jordskjelvkatastrofen som rammet Nepal lørdag 25. april. Jørgen Lohne

 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

Aftenpostens korrespondent, Jørgen Lohne, er til stede i Nepal. JØRGEN LOHNE

— Vanligvis brenner vi vel 25 døde hver dag akkurat her hvor jeg jobber, men jordskjelvet har gjort at tallet er mangedoblet, forteller KC Laxman som står midt i røyken og rutinert flytter på vedkubber i det halvt nedbrente bålet med en lang stake.De mange omkomne i jordskjelvkatastrofen i Nepal gir sterkt økende behov for kremasjoner etter hinduistisk tradisjon, «Antyesti», eller «det siste offer».

Etterlatte fra mange ulike bydeler i Katmandu velger Pashupatinath-tempelet øst i hovedstaden når de skal holde avskjedsrituale for sine kjære. Laxman og hans kolleger brenner de døde på begge bredder av Bagmati-elven.

Kremasjonsarbeideren KC Laxman har nesten ikke tid til å ta pause. Jørgen Lohne

Jobber i ettLaxman snakker litt engelsk, og da jeg spør ham om yrkesbetegnelse, svar han straks: «Body burner». Likbrenner.

Kremasjonene pågår døgnet rundt:

— Lørdag var det cirka 250, og antallet har holdt seg svært høyt i dagene etterpå. Vi jobber nesten i ett, alle mann, vi har knapt tid til å spise og sove, sier Laxman.

På motsatt side av elven omringer en liten gruppe to godt voksne kvinner som med tårer i øynene venter på at to døde, svøpt i hvitt klede, skal bli bragt til plattformen der kremasjonsarbeiderne har plassert store vedkubber.

En buddhistmunk står på broen like ved og ser mot sørgefølget mens han messer lavmælt, som om han vil vise respekt for de døde, som tilhører en annen religion, eller kanskje medfølelse for de pårørende.

Ingen pause

Laxman tørker svetten med en sotet neve. Han ser sliten ut og kunne nok trenge en lengre pause enn den vesle samtalen vår har gitt, men så roper en kollega at han må hjelpe til med å bygge et nytt bål.

— Jeg har arbeidet her i 25 år, og vi har aldri hatt så mye å gjøre noen gang tidligere, sier Laxman idet han tørner til igjen, i jobben som ikke har noen ende.

Kremasjonsarbeidere i Nepal har mye å gjøre etter jordskjelvkatastrofen Jørgen Lohne

Over 5000 dødeDet offisielle tallet på døde etter jordskjelvet i Nepal ble onsdag oppjustert til over 5000 av innenriksdepartementet i landet.

Det er ingen som vet hvor mange som fremdeles ligger begravet i ruinene av de mange kollapsede bygningene. Statsministeren har tidligere uttalt at så mange som 10.000 trolig har mistet livet etter jordskjelvet.

Ifølge innenriksdepartementet er det delt ut over 4000 delt til mennesker som har mistet hjemmene sine og ikke har noe sted å dra.

Reporter i Oslo: Nina Selbo Torset

twitter.com/JorgenLohne

 1. Les også

  Dhana Bahadur Dumaru (60) ble levende begravet i jordskjelvet

 2. Les også

  Jordskjelvet i Nepal: Nismala må leve resten av livet uten høyreben

 3. Les også

  20 bilder som viser hvordan katastrofen rammet Nepal

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Her kan det bli trafikkork i mai

 2. VERDEN

  Minst 17 døde etter skred og flom i Nepal

 3. VERDEN

  Minst 39 døde i flyulykke i Nepal

 4. FOTBALL

  Redd Barna hyller Ronaldo for gigantisk pengegave

 5. VERDEN

  Antall døde øker etter flom og jordskred i Nepal

 6. VERDEN

  1000 vil til topps på Everest i år, men køen dreper