Verden

Irakske styrker har rykket inn i Kirkuk

Irakiske regjeringsstyrker har startet et større angrep mot den omstridte kurdisk-kontrollerte byen Kirkuk, melder både kurdiske og irakiske kilder.

En soldat holdt vakt utenfor en barneskole i Kirkuk som ble brukt som stemmelokale for folkeavstemningen om kurdisk uavhengighet i september. Illustrasjonsfoto: Bram Janssen / AP / NTB scanpix

  • og NTB

Det ble mandag meldt om skuddvekslinger sør for byen, og irakiske styrker melder at de har tatt kontroll over veier og infrastruktur i nærheten av den omstridte, multietniske byen i Nord-Irak.

Kurdiske tjenestemenn opplyste samtidig at irakiske regjeringsstyrker og militssoldater med støtte fra regjeringen i Bagdad har iverksatt et større angrep på flere fronter for å gjenerobre byen.

Ifølge Kurdistans regionale sikkerhetsråd har kurdiske peshmerga-styrker ødelagt minst fem amerikanske Humvees som ble brukt av militssoldater som skal ha startet det kurderne kaller et uprovosert angrep sør for byen.

Spenningen i området har økt etter at den kurdiske selvstyrte regionen avholdt en folkeavstemning om uavhengighet i september.

I forrige uke ble det meldt at irakiske regjeringsstyrker og en iransk-trent sjiamuslimsk milits rykket framover mot Kirkuk.

Kirkuk huser mer enn en million mennesker, og flere av innbyggerne melder om at folk har søkt tilflukt i hjemmene sine etter å ha hørt lyder som trolig er skuddveksling.

  • IS-sjefen er «en uvanlig kompetent person», mener ekspert: Historien om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi

Fikk tidsfrist

Ifølge en kurdisk tjenestemann ga myndighetene i Bagdad peshmerga-soldatene i området frist til klokken 2 natt til søndag på å trekke seg ut av byen og gå tilbake til stillingene de hadde før 6. juni 2014.

Ifølge BBC indikerte flere meldinger at tidsfristen ble utsatt i 24 timer, mens irakske myndigheter skal ha benektet at noen tidsfrist i det hele tatt var satt.

Natt til mandag lokal tid melder statlige medier at regjeringsstyrker har rykket inn i oljebyen.

Pentagon advarer

Det amerikanske forsvarsdepartementet oppfordrer irakske og kurdiske styrker til å forhindre en opptrapping av konflikten i området.

– Vi er imot enhver voldelig handling og advarer mot destabiliserende handlinger som stjeler fokus fra kampen mot IS, sier Laura Seal, talsperson for Pentagon.

Fredag gikk den amerikanske forsvarsministeren Jim Mattis ut og sa at USA jobber med å redusere spenningene mellom irakske regjeringsstyrker og kurdiske soldater.

Anstrengt forhold

Forholdet har vært anstrengt mellom regjeringen i Irak og kurdiske ledere i Nord-Irak etter folkeavstemningen om uavhengighet for den kurdiske regionen 25. september.

Kirkuk-provinsen huser Nord-Iraks største oljefelt, selv om stadig mer olje nå pumpes opp fra områder i sør. Også disse feltene er gjenstand for bitter strid mellom sentralmyndighetene og kurderne.

Les mer om

  1. Irak
  2. Kurdere
  3. Kurdistan