Med kikkert, sigarett og ellevill jubel: Slik presenteres Kims rakettsuksess på hjemmebane

Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-un ledet søndag personlig prøveskytingen av en rakett, ifølge nordkoreansk presse.

Oppskytingen av en rakett søndag ble fyldig dekket i nordkoreanske aviser mandag og rikt illustrert med bilder av landets leder, Kim Jong-un.

Søndag skjøt Nord-Korea seg igjen inn i det internasjonale nyhetsbildet da landet avfyrte en ballistisk mellomdistanserakett ut i Japanhavet. Oppskytingen er i strid med resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og vakte allmenn fordømmelse fra det internasjonale samfunn. Sikkerhetsrådet er innkalt til hastemøte klokken 17 norsk tid mandag.

Ellevill jubel

Pressen i det lukkede landet er imidlertid full av lovord. Rodong Sinmun, den største avisen i hovedstaden Pyongyang, hadde mandag en solid dekning av saken. På nett publiserte den 25 bilder fra hendelsen. Der kan man se en leder som tiljubles av elleville militære tilhengere. Andre bilder viser Kim med en sigarett i hånden og kikkert mot øynene, rolig gir ordre til og følger med på rakettoppskytingen sammen med medarbeidere.

Det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea har sendt ut dette bildet av Kim Jong-un som følger på rakettoppskytingen søndag.

Inspiserte utskytningsrampe

Ifølge nordkoreansk presse var Kim til stede for personlig å veilede sine underordnede under oppskytingen, som han selv hadde bestemt datoen til. Ifølge rapportene inspiserte han først den mobile utskytningsrampen som er «konstruert av arbeidere i våpenindustrien med egen innsats, teknologi og klokskap».

Ga ordren selv

«På observasjonsposten ble han orientert i detalj om planene for prøveskytingen av Pukguksong-2 og ga ordren om avfyringen», skriver Rodong Sinmun.

Kim Jong-un ble ifølge bildene tatt imot med stor entusiasme under rakettoppskytingen søndag.

– Enda et middel for atomangrep

Kim skal ha uttrykt stor glede over at «enda et middel til et kraftig atomangrep, som øker landets enorme makt». Nord-Korea har foretatt fem atomprøvesprengninger, senest i fjor vinter. Landet har også flere ganger hevdet at de nå er i stand til å lage atomstridshoder som kan monteres på raketter, men dette er ikke bekreftet av andre kilder.

Avisen – og det statlige nyhetsbyrået KCNA – kaller raketten Pukguksong-2 for et «medium langdistanse missil» med «utvidet rekkevidde» og en «ny type koreansk strategisk våpensystem».

Ifølge det sørkoreanske forsvaret gikk raketten omtrent 500 kilometer og internasjonale observatører klassifiserer den som en mellomdistanserakett. Det våpenanalytikere særlig har bitt seg merke i, er den nordkoreanske påstanden om at de brukte fast rakettdrivstoff. Dette er nemlig langt bedre enn flytende drivstoff.

Kineserne lei av Nord-Korea-mas

En talsmann for Kinas utenriksdepartement, Geng Shuang, sa mandag at landet er imot rakettoppskytingen. Han pekte imidlertid på den manglende dialogen med Sør-Korea og USA som årsaken.

Kina ser ut til å være lei av kritikk om at landet ikke gjør nok for å bremse nordkoreanske ambisjoner for utvikling av raketter og atomvåpen. En lederartikkel i den kinesiske avisen Global Times mandag kom med lignende kritikk som landets UD.

– Hverken gulrot eller pisk

– Pyongyangs utvikling av kjernefysiske våpen og ballistiske raketter er blitt et alvorlig irritasjonsmoment for det nordøstre Asia. Det er så godt som umulig å overtale dem hverken med gulrot eller pisk, skriver avisen.

Global Times mener USA og Sør-Korea må innse at nordkoreanerne trenger mer enn sikkerhetsgarantier for å droppe våpenprogrammene.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.