«En kjærlig og dyktig pastor»

Som 23-åring ble Clementa Pickney valgt som Sør-Carolinas yngste delstatsrepresentant noensinne. I natt ble den høyt respekterte pastoren og åtte andre mennesker drept i kirken.

Pastor Clementa Pickney ble i 1999 identifisert av Ebony Magazine som en av USAs 30 fremste fremtidige afroamerikanske ledere. Natt til torsdag ble han drept.
  • Kristoffer Rønneberg

Charleston er kjent som "Den hellige byen" på grunn av sine mer enn 400 kirkespir som strekker seg opp mot himmelen. Byen var torsdag preget av sjokk, sorg og sinne etter at en enslig gjerningsmann tok seg inn i Emanuel African Methodist Episcopal (AME), en av byens eldste kirker, og drepte ni personer.

Grunnleggeren ble hengt :

Les også

Kirken viktig symbol i USAs slavehistorie

Store politistyrker jaktet torsdag etter den 21-årige Dylan Roof. Han skal ha fått et skytevåpen av sin far til bursdagen sin i april. Sent torsdag ble han pågrepet uten dramatikk i et veikryss i nabodelstaten North Carolina.

Blant de første ofrene som ble identifisert etter massakren i Emanuel African Methodist Episcopal-kirken: Tobarnsfaren Clementa Pickney, den 41 år gamle pastoren som også var folkevalgt som delstatssenator i Sør-Carolina.

I 1996, da han var 23 år gammel, ble han den yngste personen noensinne til å bli valgt som delstatsrepresentant. Fire år senere ble han den yngste afroamerikanske delstatssenatoren i Sør-Carolinas historie.

Han var en aktiv og engasjert politiker. Onsdag, samme dag som han ble drept, skal han ha møtt Hillary Clinton da hun besøkte Charleston for et valgkamparrangement.

– Han var en gigant, en legende, et moralsk kompass, sa delstatssenator Marlon Kimpson på CNN.

En sorgtung president Barack Obama under torsdagens pressekonferanse om kirkemassakren i Charleston. Samtidig begynte sørgende å strømme til kirken i Charleston.

Obama rystet av drapet på en vennRett etter at den mistenkte Dylann Roof ble pågrepet holdt en tydelig rystet og sint Barack Obama en pressekonferanseder han fortalte at han og familien personlig kjente pastor Clementa Pinckney. Han fordømte massakren og sa at USA må ta grep og få gjort noe med våpenlovene og omfanget av våpenrelatert vold i landet.

– Enda en gang er uskyldige mennesker drept delvis fordi noen som vil påføre andre mennesker skade, har tilgang til våpen. Vi må innse det faktum at denne type vold ikke skjer i andre utviklede land, sa Obama.

Fikk beskjed om å fortelle om massakren

Pickney gjorde seg selv bemerket blant annet i april, da han ledet en fredelig demonstrasjon i protest mot drapet på Walter Scott, en ubevæpnet mann ble skutt gjentatte ganger i ryggen av en politimann. Politimannen ble senere tiltalt for drapet.

Pastor Clementa Pinckney var en av de drepte under massakren onsdag kveld. Bildet er fra da pastoren, som var en venn av familien Obama, ga en nyttårspreken i kirken i Charleston 31. desember 2012.

41-åringen var en stor tilhenger av at politiet må begynne å gå med kameraer på uniformene sine i et forsøk på å redusere antallet voldshandlinger mot ubevæpnede, ofte svarte, innbyggere. En rekke slike episoder det siste året har ført til store demonstrasjoner og mye sinne blant USAs afroamerikanske befolkning og andre grupper som mener at politiet systematisk forskjellsbehandler folk etter utseendet.– Han var en veldig kjærlig og kompetent pastor. Og han var en modig mann. Modige menn dør av og til på vanskelige måter, sa pastor Joseph Darby ved Beaufort AME-kirken.

Pickneys søster var også blant ofrene etter massedrapet i Emanuel AME-kirken. Kun tre personer overlevde angrepet, deriblant en fem år gammel gutt som lot som om han var død.

En kvinne skal ha blitt spart av gjerningsmannen med beskjed om å fortelle om hva som hadde skjedd, ifølge amerikanske medier.

«Hatkriminalitet»

Politiet pågrep torsdag kveld den 21 år gamle Dylann Roof. På dette Facebook-bildet har han på seg en jakke med flagget til rasiststaten Rhodesia, det nåværende Zimbabwe, og det sørafrikanske flagget fra apartheid-tiden.

Charlestons borgermester, Joe Riley, virket svært opprørt da han møtte pressen i morgentimene torsdag.– En ond og hatefull person tok livet av mennesker som hadde kommet for å be. Vi skal ta denne gjerningsmannen og sørge for at han betaler for det han har gjort. Og vi skal ta vare på ofrenes etterlatte og hverandre, sa han.

Grunnlegger hengt etter slaveopprør :

Politiet i Charleston var tidlig klare på at drapene i Charleston var rasistisk motivert, og massakren ble betegnet som «hatkriminalitet». På Facebook-bilde har Dylann Roof på seg en jakke med flagget til Rhodesia, det nåværende Zimbabwe, og det sørafrikanske flagget fra apartheid-tiden.

Surreace Cox var blant de mange som samlet seg utenfor African Methodist Episcopal-kirken i Charleston, Sør-Carolina etter at ni personer ble skutt og drept natt til i går.

Utenfor kirken samlet det seg i kjølvannet av skytingen et stort antall mennesker for å be og for å dele en kollektiv sorg. Surreace Cox hadde laget et skilt som hun holdt opp for alle som ville se.Plakaten hadde en enkel tekst: " Hvorfor? "