Verden

Naboer beskriver terrormistenkt som «stille og rolig»

OSLO/LYON: Aftenposten møtte naboer til mannen som skal ha halshugd sjefen sin.

Politiet aksjonerte fredag mot den antatte gjerningsmannens bolig. Kona skal også være pågrepet.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Et nytt kapittel i den europeiske terrorhistorien ble skrevet i går da et hode ble funnet spiddet på porten til gassfabrikken Air Products i byen Saint-Quentin-Fallavier, sørøst for Lyon. Kroppen ble funnet flere meter unna.

Air Products er et amerikansk eid selskap, og selger blant annet gass og kjemikalier til industrien.

Kjent av etteretningstjenesten

Det skal ha vært arabisk skrift på hodet til den drepte. Gjerningsmannen kjørte en bil inn på gassfabrikken. Der kjørte han på gassbeholdere i et forsøk på å sprenge fabrikken. Det klarte han ikke, men minst én eksplosjon oppsto.

Vitner som kom like etter gjerningsmannen trodde noen hadde hengt opp en maske. De trodde det dreide seg om en drøy spøk. Hodet var vendt mot veien.

Aftenpostens journalist Alf Ole Ask utenfor den mistenkte gjerningsmannens bolig.

Den mistenkte gjerningsmannen er identifisert som Yassin Sahli. Han er født i 1980, og skal være kjent av etterretningstjenesten DGSI. Salhi hadde ikke noe kriminelt rulleblad, men var mellom 2006 og 2008 på myndighetenes liste over personer som kan ha blitt radikalisert, ifølge den franske innenriksministeren.Han var ifølge myndighetene tilknyttet en salafistbevegelse, en fundamentalistisk retning innenfor sunni-islam.

Aftenposten var i går kveld utenfor boligen hans i i Saint-Priest ved Lyon, der han bodde sammen med sin kone og deres tre barn. Han blir av naboene betegnet som stille og rolig.

Nabo: — Forferdelig for barna og kona

— Dette er forferdelig for kona og barna hans. Men dette er ikke en handling begått av en muslim - men av et enkeltmenneske, sier Mounier som ikke vil oppgi etternavn. Han driver egen forretning og bor i en av nabogårdene.

— Dette stigmatiserer muslimer ytterligere. I de siste månedene har det blitt tøffere å være muslim, forteller han.

- Dette er forferdelig for kona og barna hans, sier nabo Mounier.

Både Mounier og andre naboer avviser at man i forstaden Saint Priest har hatt mye trøbbel med radikalisering.— Moskeen ligger like ved. Imamen har tatt dette opp flere ganger og vært meget opptatt av det. Men dette er ikke en sak som handler om muslimer. Det er en syk manns handling - sier han.

Også Sahlis kone skal være arrestert. Før hun ble arrestert ga hun et kort intervju til radiostasjonen Europa 1, der sier hun at de er en vanlig familie og at det som har skjedd er et sjokk. Politiet har aksjonert mot deres bolig.

Frankrikes president: - Terrorangrep

Frankrikes president Francois Hollande var tidlig ute med å kalle angrepet for terror.

Aftenpostens journalist Alf Ole Ask var også utenfor fabrikken fredag kveld.

— Politiet har sperret av flere kvartaler rundt fabrikken, sier han. Franske myndigheter har høynet beredskapet etter angrepet.

— Det er merkbart høyere beredskap i landet. Det merker vi på flyplassen, sier Ask.

- Mål med symbolverdi

Terroreksperter sier angrepet avviker fra det som har vært vanlig ved angrep tidligere.

-  Angrepet i Frankrike er i tråd med trusselbildet vi har sett i Europa de siste årene. Terroristene bruker enkle midler, det er én eller to personer i angrepene og de er rettet mot mål med symbolverdi. En nær tilknytning til USA kan være en slik symbolverdi.

Det sier forsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til Aftenposten.

- Men angrepet i Frankrike avviker også fra det som har vært typisk ved at det skjer mot en fabrikk. Angrep mot økonomiske mål og infrastruktur har ikke vært så vanlig, selv om det finnes unntak også her, sier Nesser

Kjent gjerningsmann

Sahli var ifølge myndighetene tilknyttet en salafistbevegelse. Salafisme er en fundamental retning innenfor sunni-islam.

- Han har vært i politiets søkelys, men var ikke kjent for å ha forbindelser med noen i terroristmiljøet, sier den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve.

Også Sahlis kone skal være arrestert. Politiet skal ha aksjonert mot deres bolig i Saint-Priest ved Lyon, der de bodde ammen med sine tre barn.

I 2012 skal en mann med navnet Yassin Sahli, den antatte arresterte gjernimngsmannen, ha skjelt ut en jødisk tenåring på et tog fra Toulouse til Lyon.

Ifølge en melding på nettsiden til The Jewish Telegraphic Agency (JTA), skal Sahli og en annen mann av nord-afrikansk opprinnelse også ha kommet i slagsmål med tenåringen.

Flere personer skal være pågrepet mistenkt for medvirkning, blant andre en mann som fredag morgen kjørte frem og tilbake i området ved fabrikken.

Personlig forhold

Den halshugde personen utenfor gassfabrikken i Frankrike var sjefen til den antatte gjerningsmannen. De jobbet i et transportfirma, og skal ha kommet kjørende til fabrikken i forbindelse med en leveranse, sier en kilde nær etterforskningen.

Men gjerningsmannen halshugde sjefen før han kjørte inn på området, ifølge kilden.

Forholdet mellom de to gjør at Nesser er forsiktig med å trekke konklusjoner.

- Sjef-ansatt forholdet i aksjonen i Frankrike kan tyde på en personlig dimensjon. Det er sånn sett ikke avklart i hvilken grad dette er politisk eller personlig, sier han.

Frankrikes president François Hollande er ikke i tvil.

- Det er et terrorangrep, det er det ingen tvil om, sier han. Hollande reiste hjem fra EU-toppmøtet i Brussel da angrepet ble kjent.

Frankrike hardt rammet

Bare for et halvt år siden ble Frankrike rammet av terroren mot satirebladet Charlie Hebdo og en jødisk butikk i Paris.

- Frankrike er spesielt utsatt for jihadistisk terror fordi Frankrike blir oppfattet som en erkefiende. Landet har vært tungt involvert i konflikter mot islamistiske grupper i Mali og Algerie, sier Nesser

Han sier Frankrike har betydelige ekstreme islamistnettverk og at mange fremmedkrigere i Midtøsten kommer fra Frankrike.

Lokal tilknytning

Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), mener målet i aksjonen ikke er særlig symboltungt. Det kan tyde på at terroristene har en lokal forankring og at de er ideologisk inspirert av en større gruppe heller enn faktisk å være med i den.

- Sitter man og planlegger en terroraksjon fra Jemen eller Syria, vil man heller se seg ut mer sentrale mål eller mer symboltunge mål enn en gassfabrikk i en fransk landsby. Er man derimot oppvokst et sted eller godt kjent der, vil det være naturlig å velge et mål i et område man kjenner, siden det reduserer behovet for spaning, sier han.

Ikke profesjonelt

Helge Lurås mener det franske angrepet ikke ser ut til å ha vært et veldig gjennomført og profesjonelt angrep.

- Bortsett fra elementet med halshuggingen er det relativt lite spektakulært, sier han.

Han påpeker at dette i disse dager retter tankene mot Den islamske staten (IS), men minner om at også Al-Qaida har drevet med halshugginger.

- Halshuggingen har som formål å skape oppmerksomhet og frykt. Skalaen for suksess i en terroristdimensjon er ellers heller antall drepte. De vil gjerne prøve å drepe flere enn de klarte her, sier han

Les også

  1. Eksperter tror ikke terrorangrepene var samkjørt

  2. Én halshugget og flere såret i angrep på fransk fabrikk

  3. Hollande: - Dette er et terrorangrep

  4. - Da jeg så folk som løp tenkte jeg herregud, det er skudd

  5. Terrorangrepet i Tunisia