Verden

Minst 27 drept i selvmordsangrep i Kuwait

Minst 27 mennesker ble drept og over 200 såret i selvmordsangrepet mot en sjiamuslimsk moské i Kuwaits hovedstad. IS-tilhengere har tatt på seg ansvaret for angrepet.

ta6eb417-j8VOdZtqkJ.jpg

 • Shaghayegh Yousefi
 • Ntb

Vitner forteller at det var 2.000 mennesker inne i Al-Imam al-Sadeq-moskeen i hovedstaden Kuwait da den ble rammet av en eksplosjon midt under fredagsbønnen i den muslimske høytiden ramadan.

Det var en selvmordsbomber i slutten av 20-årene som gjennomførte angrepet, opplyser parlamentsmedlem Khalil al-Salih. Ifølge helsedepartementet er 27 drept, mens 227 er såret.

TV-bilder fra moskeen viser store ødeleggelser, og folk har lagt ut grusomme bilder av døde og sårede på sosiale medier.

IS-bånd

Den såkalte Najd-provinsen i Saudi-Arabia, en gruppe med bånd til den ytterliggående sunnimuslimske gruppa Den islamske stat (IS), sier den står bak angrepet.

Den har også tatt på seg ansvaret for flere lignende bombeangrep mot sjiamuslimske moskeer i Saudi-Arabia og Jemen de siste ukene. Fredagens angrep er imidlertid det første rettet mot en sjiamoské i Kuwait.

Mange ytterliggående sunnimuslimer mener at sjiamuslimer farer med vranglære, og gruppa anklager moskeen for å ha spredt sjiamuslimske tegninger blant sunnimuslimer. En tredel av Kuwaits 1,3 millioner innbyggere er sjiamuslimer.

— Vil splitte

Kuwaits statsminister Sheikh Jaber al-Mubarak al-Sabah sier at angrepet er et forsøk på å splitte landet.

— Men det er for vanskelig for dem, og vi er mye sterkere enn det, sa statsministeren da han besøkte sårede på sykehuset etter angrepet.

En rekke politiske grupper og organisasjoner har fordømt angrepet, blant dem ledende sunnimuslimer.

— Angrepet er en kriminell handling som er ment å skape strid, men både sjiaer og sunnier vil forhindre dette, skriver Kuwaits øverste sunnimuslimske leder, Sheikh Ajeel al-Nashmi, på Twitter.

Det lille golflandet har i stor grad vært spart for volden og usikkerheten som har rammet regionen. For tre uker siden trappet imidlertid kuwaitiske myndigheter opp vaktholdet rundt moskeer som følge av angrep mot moskeer i nabolandet Saudi-Arabia.

De siste ukene er en rekke personer stilt for retten i Kuwait anklaget for å være medlemmer av IS. Minst en av dem er dømt til flere års fengsel.

Hever sikkerheten på ved oljeanlegg

— Kuwait har økt sikkerheten rundt oljeanleggene etter en selvmordsbomber drepte 27 personer i en sjiamuslimsk moske, sier en talsperson fra det statlig styrte Kuwaitiske oljeselskap, ifølge Reuters.

Khaled al-Asousi, operasjonell sjef for selskapet melder at det allerede er satt inn sikkerhetstiltak, men i lys av fredagens bombing vil det bli satt inn ekstra sikkerhetstiltak for å sikre anleggene.

 1. Les også

  Meldinger om angrep mot Hotel Riu Imperial Marhaba i Tunisia

 2. Les også

  Hollande: - Dette er et terrorangrep

 3. Les også

  Fransk fabrikk angrepet av mann med islamistflagg

 4. Les også

  Dødstallene stiger etter blodig IS-angrep

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tre selvmordsaksjoner i Saudi-Arabia på Ramadans nest siste dag

 2. VERDEN

  Minst 17 drept av selvmordsbombere i Bagdad

 3. NYHETSANALYSE

  Få oversikt: Her er veikartet som forklarer konfliktene i Midtøsten

 4. VERDEN

  Droneangrep kan ha rammet Saudi-Arabias oljeproduksjon hardt

 5. VERDEN

  Røde Kors krever gransking av massakre på båtflyktninger

 6. VERDEN

  Denne antiterrorfilmen går sin seiersgang i Midtøsten, men får også refs