Slår alarm om kriminelle mindreårige asylsøkere: - De stjeler og tar jenter mellom bena

Politifolk i Stockholm forteller at de ikke klarer å gjøre jobben sin. Marokkanske ungdommer tar alle ressursene.

Politiet i Stocholm har store problemer med gjenger med mindreårige asylsøkere som henger rundt sentralstasjonen.

Politiet i Stockholm bruker store ressurser på å håndtere gjenger med marokkanske barn og ungdommer som henger rundt på Stockholm sentralstasjon, melderSVT.

Svenske myndigheter står handlingslammet overfor gruppen mindreårige og enslige asylsøkere fra Marokko, ifølge TV-kanalen.

Mange tar ikke imot hjelpen de blir tilbudt under asylprosessen, men rømmer i stedet fra asylmottaket eller fosterhjemmet og forsørger seg ved å begå kriminalitet. Politiet anslår at rundt 200 marokkanske barn oppholder seg rundt sentralstasjonen, der de også sover og lever av kriminalitet.

— Stjeler og angriper vektere

En anonym politibetjent sier til SVT:

— Disse guttene er et enormt problem for oss. De stjeler ting overalt og angriper vekterne på sentralstasjonen. De tar jenter mellom bena og gir dem ørefiker når de sier fra. Alle politifolk vet om dette, hevder politimannen.

— Dette er det eneste vi jobber med, og slik har det vært i ett år.

Mer enn 500 enslige og mindreårige asylsøkere fra Marokko har kommet til Sverige siden 2012.

SVTs sak kommer kort tid etter at det ble kjent at Stockholm-politiet gjennom flere år har hatt utfordringer med unge flyktninggutter som trakasserer jenter på en festival i Stockholm.

Politiet slår alarm også i Göteborg

Også i Göteborg beskriver politiet situasjonen som kritisk med tyveri, ran og gjengslagsmål på åpen gate. – Dette er fattige unge menn som ofte står utenfor samfunnet, sier politisjef Anders Börjesson til SVT Nyheter.

Også her peker politiet på problemer med nordafrikanske ungdommer.

TV-kanalen har også intervjuet en tillitsvalgt i politiet, Peter Larsson.

— Det har eskalert fullstendig i løpet av tre måneder, sier Larsson.

Immune mot straffereaksjoner

Han beskriver ungdommer som går rett i lommene på forbipasserende for å sikre seg verdisaker.

Larson forteller om frustrerte kolleger i politiet som pågriper de samme ungdommene igjen og igjen, men slippes ut på gaten like kjapt. Dermed blir de immune mot straff.

— De bryr seg ikke om oss siden de vet at det ikke får følger, sier Peter Larsson til SVT.

Økt problem med flyktningstrøm

Han mener politikerne har undervurdert alvoret i situasjonen.

— Det har vært en stor naivitet fra hele riksdagen og regjeringen. Fra politiets siden så vi tydelige at dette kom. Vi har hatt store problemer over lang tid, og etter flyktningsituasjonen tok av i høst forsto vi at det her vil vi ikke greie å takle, sier Larsson til SVT.

— Vi må tørre å prate om dette, få det frem. Sannheten er ikke alltid like vakker, fremholder Larsson.

Samtaler mellom Sverige og Marokko

Det foregår nå politiske samtaler mellom Sveriges innenriksminister Anders Ygeman og Marokko om å få til et samarbeid om retur av unge marokkanske gatebarn uten asyl.

  • Vi må finne måter å identifisere disse menneskene og klare å gjennomføre returer, sier han ifølge nyhetsbyrået TT.

Björn Cewenhielm, sjef for en operativ politiavdeling som jobber med innvandringsspørsmål, sier:

— Man tar inn de samme guttene om og om igjen, men de slippes ut fordi man ikke har en identitet eller eksakt alder. Det skjer hele tiden. Det er ikke sjelden at en gutt er ute på gaten før politimannen som arresterte ham er det. Og det er selvsagt utrolig frustrerende for politimannen. Vi ønsker virkelig et samarbeid med Marokko velkommen.

  • Er Angela Merkels flyktningpolitikk i ferd med å koste henne jobben? I denne ukens verden-podkast snakker vi om hvordan Tysklands sterke leder snart står helt alene i sin tilnærming til flyktningkrisen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.